Otpad

Finalista clim@ konkursa Episome zadobija klijente za preradu papirnog mulja

Finalista clima konkursa Episome zadobija klijente za preradu papirnog mulja

Foto: Episome Biotechnologies

Objavljeno

15.01.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.01.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Industrija hartije svake godine gubi tri milijarde evra na uklanjanje otpada i vezane kazne i naknade. Fabrika srednje veličine ostaje bez sedam miliona evra godišnje. Episome Biotechnologies, startap osnovan u Turskoj, uspeo je da premosti jednu od glavnih stavki preradom papirnog mulja uz pomoć enzima.

Razvio je postupak rastavljanja nusprodukta na bio-gas i organsko đubrivo, što mu je osiguralo mesto među finalistima takmičenja clim@ pre dve godine. Episomeovi predstavnici kažu da im je to pomoglo da dopru do više naručilaca. Odlučni su da se ne zaustave na preradi papirnog mulja.

Inženjerka proizvodnje Elif Afadžan ukazuje na mogućnost da se rešenje primeni na drugi celulozni otpad, poput onog u šumarstvu i poljoprivredi. Ona je istakla da je učešće u konkursu clim@, u organizaciji Fonda za zeleni razvoj ili GGF, omogućilo povezivanje s drugim novim firmama i razgovore o zelenoj energiji i saradnji.

Episome je dobio finansijsku podršku od fonda Diffusion Capital Partners (DCP) i učestvovao u programu ubrzavanja transfera tehnologije Univerziteta Istanbul šehir – Şehir TTO Technology Transfer Accelerator Program. Sledeća je bila organizacija za razvoj malih i srednjih preduzeća Kosgeb i rad u okviru njenih projekata R&D Innovation Support i Industrial Application Support.

U međuvremenu, Episome Biotech je osmislio sistem Epicellulyse XT, zasnovan na enzimu koji se zove celulaza. Kompanija je krenula 2014. iz Gebzea, a kasnije je registrovala poslovnu jedinicu u Kembridžu u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Elif Afacan Episome Biotech waste paper sludgePreporučili bismo prijavljivanje na takmičenje clim@ s ciljem da se podigne svest o kompanijama u oblasti zelene energetike i da se pokrene sinergija između kompanija koje rade u toj delatnosti.

Elif Afadžan, inženjerka proizvodnje u startapu Episome


Afadžan je kazala da je krajnji cilj učiniti ovu tehnologiju „validnom i neprolaznom“ i otkrila da firma nema ambicija da izbaci istraživanje i razvoj iz vidokruga. Episome je aktivan u Nemačkoj i Holandiji.

Po njenim rečima, ima mesta za širenje u preradi otpadnog papirnog mulja u Zapadnoj Evropi, dok su Švedska, Finska, Sjedinjene Države i Indonezija atraktivna tržišta. Razvijene zemlje su regulisale sektore obnovljivih izvora energije i ohrabruju korišćenje ostataka iz proizvodnje u tu svrhu, objasnila je inženjerka proizvodnje.

Važna karakteristika papirnog mulja je što sadrži vodu. On zagađuje i jedini drugi način da nestane je da se spaljuje. U Episomeovim tankovima, bakterije jedan dan prerađuju nusproizvod i omogućavaju prikupljanje bio-gasa i uštedu energije.

Episome Biotechnologies waste paper sludge processingUlaganje je veoma važno za ubrzanje procesa rasta startapova te da se tehnologija komercijalizuje i da se obezbedi neophodni novčani tok. Ukazale su nam se neke prilike na polju integracija i akvizicija. S vremena na vreme dobijamo ponude“, izjavila je Afadžan.

Vizija održivosti u ovoj delatnosti navela je Bahadira Kilinča i Murata Balabana, prijatelje iz Ataturkovog naučnog liceja odnosno srednje škole, Atatürk Fen Lisesi, da pokrenu partnerstvo u biotehnologiji. Na početku je to bio mali tim u laboratoriji.

Episome je kasnije uspeo da podigne probno postrojenje u fabrici Modern Karton u Čorluu i počeo da vrednost dodaje iz proizvođačevog papirnog mulja. Uprava firme tvrdi da teku pregovori s brojnim mogućim partnerima širom sveta.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

15. januar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

15. januar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

15. januar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

15. januar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage