Otpad

FBiH dobila Informacioni sistem upravljanja otpadom: Poziv firmama da se registruju i unesu podatke

Informacioni sistem upravljanja otpadom fbih registracija

Slika: Fond za zaštitu okoliša FBiH

Objavljeno

23.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Fond za zaštitu okoliša FBiH pozvao je sve firme koje u skladu sa novim Informacionim sistemom upravljanja otpadom imaju zakonsku obavezu da se registruju i unesu podatke u ovaj sistem da to i urade do propisanih rokova koji u zavisnosti od njihovog statusa ističu 31. marta odnosno 30. juna.

Obveznici registracije i izveštavanja su javna i privatna komunalna preduzeća, sakupljači otpada, recikleri, uvoznici i izvoznici otpada, deponije, operatori postrojenja za obradu otpada, zatim firme koje u svom radu stvaraju otpad, kao i proizvođači, uvoznici i distributeri proizvoda koji posle upotrebe postaju posebne kategorije otpada.

Informacioni sistem upravljanja otpadom Federacije BiH je pušten u operativnu upotrebu 1. januara ove godine ( (VIDEO Uspostavljen informacioni sistem upravljanja otpadom Federacije BiH – Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH).

Fond za zaštitu okoliša FBiH je sa UNDP-om, kao partnerom, pokrenuo pripremu Informacionog sistema upravljanja otpadom krajem 2019, u sklopu većeg projekta „Urban LED“. Odabrani konzorcijum kompanija Eurobit Sarajevo i JLZ Sarajevo je 15 meseci radio na projektovanju Informacionog sistema, da bi ga predali na upravljanje Fondu u decembru 2020, saopštio je Fond.Informacioni sistem upravljanja otpadom fbih

Prema Uredbi o informacionom sistemu upravljanja otpadom obveznici izveštavanja, odnosno obveznici registracije i direktnog unosa podataka u informacioni sistem su:

  1. Subjekti upravljanja otpadom  – koji obavljaju jednu ili više aktivnosti upravljanja otpadom (kao što su javna i privatna komunalna preduzeća, sakupljač otpada, recikleri, uvoznici i izvoznici otpada, deponije, operatori postrojenja za obradu otpada, subjekti koji upravljaju zelenim ostrvima i reciklažnim dvorištima, subjekti koji proizvode gorivo iz otpada ili koriste otpad kao gorivo, itd.);
  2. Subjekti koji kao rezultat svoje delatnosti ili proizvodnog procesa stvaraju ili imaju otpad;
  3. Proizvođači, uvoznici i distributeri proizvoda koji posle upotrebe postaju posebne kategorije otpada (ambalaža, električni i elektronski proizvodi, ulja, baterije i akumulatori, gume i automobili) i koji proizvode i/ili uvoze proizvode u BiH.

Firme iz prve dve grupe moraju da se registruju u Informacioni sistem upravljanja otpadom FBiH i dostave podatke za 2020. najkasnije do 30. juna, a iz treće grupe najkasnije do 31. marta, saopštio je Fond, i dodao će će izveštavanje biti jedan od uslova za učestvovanje na njihovim konkursima za dodelu sredstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude