Otpad

FBiH dobila Informacioni sistem upravljanja otpadom: Poziv firmama da se registruju i unesu podatke

Informacioni sistem upravljanja otpadom fbih registracija

Slika: Fond za zaštitu okoliša FBiH

Objavljeno

23.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Fond za zaštitu okoliša FBiH pozvao je sve firme koje u skladu sa novim Informacionim sistemom upravljanja otpadom imaju zakonsku obavezu da se registruju i unesu podatke u ovaj sistem da to i urade do propisanih rokova koji u zavisnosti od njihovog statusa ističu 31. marta odnosno 30. juna.

Obveznici registracije i izveštavanja su javna i privatna komunalna preduzeća, sakupljači otpada, recikleri, uvoznici i izvoznici otpada, deponije, operatori postrojenja za obradu otpada, zatim firme koje u svom radu stvaraju otpad, kao i proizvođači, uvoznici i distributeri proizvoda koji posle upotrebe postaju posebne kategorije otpada.

Informacioni sistem upravljanja otpadom Federacije BiH je pušten u operativnu upotrebu 1. januara ove godine ( (VIDEO Uspostavljen informacioni sistem upravljanja otpadom Federacije BiH – Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH).

Fond za zaštitu okoliša FBiH je sa UNDP-om, kao partnerom, pokrenuo pripremu Informacionog sistema upravljanja otpadom krajem 2019, u sklopu većeg projekta „Urban LED“. Odabrani konzorcijum kompanija Eurobit Sarajevo i JLZ Sarajevo je 15 meseci radio na projektovanju Informacionog sistema, da bi ga predali na upravljanje Fondu u decembru 2020, saopštio je Fond.Informacioni sistem upravljanja otpadom fbih

Prema Uredbi o informacionom sistemu upravljanja otpadom obveznici izveštavanja, odnosno obveznici registracije i direktnog unosa podataka u informacioni sistem su:

  1. Subjekti upravljanja otpadom  – koji obavljaju jednu ili više aktivnosti upravljanja otpadom (kao što su javna i privatna komunalna preduzeća, sakupljač otpada, recikleri, uvoznici i izvoznici otpada, deponije, operatori postrojenja za obradu otpada, subjekti koji upravljaju zelenim ostrvima i reciklažnim dvorištima, subjekti koji proizvode gorivo iz otpada ili koriste otpad kao gorivo, itd.);
  2. Subjekti koji kao rezultat svoje delatnosti ili proizvodnog procesa stvaraju ili imaju otpad;
  3. Proizvođači, uvoznici i distributeri proizvoda koji posle upotrebe postaju posebne kategorije otpada (ambalaža, električni i elektronski proizvodi, ulja, baterije i akumulatori, gume i automobili) i koji proizvode i/ili uvoze proizvode u BiH.

Firme iz prve dve grupe moraju da se registruju u Informacioni sistem upravljanja otpadom FBiH i dostave podatke za 2020. najkasnije do 30. juna, a iz treće grupe najkasnije do 31. marta, saopštio je Fond, i dodao će će izveštavanje biti jedan od uslova za učestvovanje na njihovim konkursima za dodelu sredstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpadne vode dri revizori revizija

Izveštaj revizora o otpadnim vodama u Srbiji: najveći zagađivači zagađuju skoro bez ikakve kontrole i odgovornosti

23. februar 2021. - Izveštaj se odnosi na period 2019-2021. i obuhvata dva ministarstva, Republičku direkciju za vode, SEPA i EPS 

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

23. februar 2021. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

23. februar 2021. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

23. februar 2021. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...