Otpad

FBiH dobila Informacioni sistem upravljanja otpadom: Poziv firmama da se registruju i unesu podatke

Informacioni sistem upravljanja otpadom fbih registracija

Slika: Fond za zaštitu okoliša FBiH

Objavljeno

23.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Fond za zaštitu okoliša FBiH pozvao je sve firme koje u skladu sa novim Informacionim sistemom upravljanja otpadom imaju zakonsku obavezu da se registruju i unesu podatke u ovaj sistem da to i urade do propisanih rokova koji u zavisnosti od njihovog statusa ističu 31. marta odnosno 30. juna.

Obveznici registracije i izveštavanja su javna i privatna komunalna preduzeća, sakupljači otpada, recikleri, uvoznici i izvoznici otpada, deponije, operatori postrojenja za obradu otpada, zatim firme koje u svom radu stvaraju otpad, kao i proizvođači, uvoznici i distributeri proizvoda koji posle upotrebe postaju posebne kategorije otpada.

Informacioni sistem upravljanja otpadom Federacije BiH je pušten u operativnu upotrebu 1. januara ove godine ( (VIDEO Uspostavljen informacioni sistem upravljanja otpadom Federacije BiH – Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH).

Fond za zaštitu okoliša FBiH je sa UNDP-om, kao partnerom, pokrenuo pripremu Informacionog sistema upravljanja otpadom krajem 2019, u sklopu većeg projekta “Urban LED”. Odabrani konzorcijum kompanija Eurobit Sarajevo i JLZ Sarajevo je 15 meseci radio na projektovanju Informacionog sistema, da bi ga predali na upravljanje Fondu u decembru 2020, saopštio je Fond.Informacioni sistem upravljanja otpadom fbih

Prema Uredbi o informacionom sistemu upravljanja otpadom obveznici izveštavanja, odnosno obveznici registracije i direktnog unosa podataka u informacioni sistem su:

  1. Subjekti upravljanja otpadom  – koji obavljaju jednu ili više aktivnosti upravljanja otpadom (kao što su javna i privatna komunalna preduzeća, sakupljač otpada, recikleri, uvoznici i izvoznici otpada, deponije, operatori postrojenja za obradu otpada, subjekti koji upravljaju zelenim ostrvima i reciklažnim dvorištima, subjekti koji proizvode gorivo iz otpada ili koriste otpad kao gorivo, itd.);
  2. Subjekti koji kao rezultat svoje delatnosti ili proizvodnog procesa stvaraju ili imaju otpad;
  3. Proizvođači, uvoznici i distributeri proizvoda koji posle upotrebe postaju posebne kategorije otpada (ambalaža, električni i elektronski proizvodi, ulja, baterije i akumulatori, gume i automobili) i koji proizvode i/ili uvoze proizvode u BiH.

Firme iz prve dve grupe moraju da se registruju u Informacioni sistem upravljanja otpadom FBiH i dostave podatke za 2020. najkasnije do 30. juna, a iz treće grupe najkasnije do 31. marta, saopštio je Fond, i dodao će će izveštavanje biti jedan od uslova za učestvovanje na njihovim konkursima za dodelu sredstava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.

Informacioni sistem upravljanja otpadom fbih registracija

FBiH dobila Informacioni sistem upravljanja otpadom: Poziv firmama da se registruju i unesu podatke

23 February 2021 - Firme imaju zakonsku obavezu da se registruju i unesu podatke u ovaj sistem do 31. marta odnosno 30. juna.

Termoelektrana Sostanj odustala cvrstog otpada ugalj

Termoelektrana Šoštanj odustala od dodavanja čvrstog otpada u ugalj

11 February 2021 - Kritikovan zbog obraćanja susednim opštinama, TEŠ je objavio da prestaje da radi na projektu spaljivanja otpada u termoelektrani Šoštanj

Kineski CRBC 3 2 milijarde evra otpadne vode deponije

Kineski CRBC dobio posao od 3,2 milijarde evra za otpadne vode, deponije

08 February 2021 - CRBC će projektovati i izgraditi na desetine postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionе mrеžе kao i šest regionalnih deponija