GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Otpad

Evropsko takmičenje za društvene inovacije se ove godine bavi zagađenjem plastikom – prijave se šalju do 4. aprila

Evropsko-takmicenje-za-drustvene-inovacije-zagadjenjem-plastikom-prijave

Foto: eusic.challenges.org

Objavljeno

19.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je pokrenula ovogodišnje Evropsko takmičenje za društvene inovacije (European Social Innovation Competition). Takmičenje se organizuje u svim članicama EU, kao i zemljama uključenim u program Horizont 2020, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je zagađenje plastikom – traže se ideje i projekti kojima se plastični otpad smanjuje uvođenjem sistemskih promena na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, navodi se u saopštenju na sajtu takmičenja.

Prijave se šalju do 4. aprila u podne po srednjeevropskom vremenu. Nezavisni žiri će odlučiti koja tri projekta će biti nagrađena sa po 50.000 evra u oktobru 2019. godine.

„U Evropi godišnje prikupimo više od 27 miliona tona plastičnog otpada. Zbrinjavanje tog otpada jako je zahtevno, ali u isto vreme prilika za inovacije i pronalazak novih rešenja. Zato ove godine tražimo ideje za rešavanje tog društvenog problema. Želimo da postavimo temelj za nove poslovne modele i oblike saradnje i podstaknemo nove pristupe kako bi pred svima nama bila bolja, čišća i održivija budućnost“, izjavio je Slawomir Tokarski, direktor u Evropskoj komisiji nadležan za inovacije i naprednu proizvodnju.

Svrha ovogodišnjeg takmičenja za društvene inovacije je podrška idejama i projektima kojima se smanjuju plastični otpad i bacanje smeća tako što se menjaju ili poboljšavaju postojeći procesi ili uvode sasvim novi proizvodi i pokreću nove inicijative. Tim inovativnim rešenjima mora da se smanji količina nastalog plastičnog otpada ili podstakne i omogući veća ponovna upotreba i reciklaža takvog otpada.

Rešenja bi trebalo da su skalabilna i da ciljaju promene na sistemskom nivou, kao i da se odnose na jedno od sledećih područja:

  • smanjenje korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu.
  • reciklaža, ponovna upotreba i prenamena postojećeg plastičnog otpada.
  • zbrinjavanje plastičnog otpada nagomilanog na deponijama i u životnoj sredini.
  • menjanje potrošačkih navika ili maloprodajnih i drugih poslovnih praksi.
  • uvođenje novih poslovnih modela i optimizacija lanaca nabavke.
  • uvođenje novih materijala koji su prikladni za cirkularnu ekonomiju ili koji su održiva alternativa plastici dobijenoj iz fosilnih goriva.

Na takmičenju European Social Innovation Competition traže se ideje društvenih inovatora, preduzetnika, studenata, dizajnera, preduzeća i svih onih koji imaju inovativnu i kreativnu ideju za smanjenje plastičnog otpada.

Ovogodišnje takmičenje otvoreno je u Ljubljani, gradu koji je pionir održivosti, bivša evropska zelena prestonica i osvajač nagrade za evropsku prestonicu pametnog turizma za 2018. u kategoriji održivosti.

Taj grad s nultom stopom otpada odvojeno prikuplja 68% otpada (više nego bilo koja evropska prestonica). Među poslednjim pobednicima takmičenja dvoje je iz Slovenije, što je dokaz povoljnih uslova za razvoj društvenih inovacija u toj zemlji. Ljubljana je zato bila logičan izbor za domaćina svečanog otvaranja takmičenja za 2019. godinu, navodi se u saopštenju.

Da saznate više i prijavite se, posetite internet stranicu tamičenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

24 новембра 2021 - Postrojenje je planirano u naselju Mrtvica u u opštini Lopare, ali investitori nisu dobili neophodne dozvole

nacrt zakona o upravljanju otpadom komentari gradjevisnki otpad nvo

Kritika na račun rešenja novog nacrta zakona o upravljanju otpadom za građevinski otpad i mobilna postrojenja

09 новембра 2021 - Nacrt, o kojem je završena je javna rasprava, otvara i mogućnost da se u mobilnim postrojenjima obavlja tretman svih vrsta otpada, što je loše

Istrazivanje 85 odsto gradjana podrzava uvodjenje depozitnog sistema

Istraživanje: 85 odsto građana podržava uvođenje depozitnog sistema

05 новембра 2021 - Rezultati su deo istraživanja o reciklaži ambalaže za jednokratnu upotrebu koje je sproveo Centar potrošača Srbije (CEPS)

Crna Gora reciklira oko jedan odsto komunalnog otpada

Crna Gora reciklira samo oko jedan odsto komunalnog otpada

04 новембра 2021 - Zacrtani cilj za recikliranje komunalnog otpada je veći od 20 odsto, dok je cilj Evropske unije 55 odsto do 2025.