Otpad

Evropsko takmičenje za društvene inovacije se ove godine bavi zagađenjem plastikom – prijave se šalju do 4. aprila

Evropsko-takmicenje-za-drustvene-inovacije-zagadjenjem-plastikom-prijave

Foto: eusic.challenges.org

Objavljeno

19.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je pokrenula ovogodišnje Evropsko takmičenje za društvene inovacije (European Social Innovation Competition). Takmičenje se organizuje u svim članicama EU, kao i zemljama uključenim u program Horizont 2020, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je zagađenje plastikom – traže se ideje i projekti kojima se plastični otpad smanjuje uvođenjem sistemskih promena na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, navodi se u saopštenju na sajtu takmičenja.

Prijave se šalju do 4. aprila u podne po srednjeevropskom vremenu. Nezavisni žiri će odlučiti koja tri projekta će biti nagrađena sa po 50.000 evra u oktobru 2019. godine.

„U Evropi godišnje prikupimo više od 27 miliona tona plastičnog otpada. Zbrinjavanje tog otpada jako je zahtevno, ali u isto vreme prilika za inovacije i pronalazak novih rešenja. Zato ove godine tražimo ideje za rešavanje tog društvenog problema. Želimo da postavimo temelj za nove poslovne modele i oblike saradnje i podstaknemo nove pristupe kako bi pred svima nama bila bolja, čišća i održivija budućnost“, izjavio je Slawomir Tokarski, direktor u Evropskoj komisiji nadležan za inovacije i naprednu proizvodnju.

Svrha ovogodišnjeg takmičenja za društvene inovacije je podrška idejama i projektima kojima se smanjuju plastični otpad i bacanje smeća tako što se menjaju ili poboljšavaju postojeći procesi ili uvode sasvim novi proizvodi i pokreću nove inicijative. Tim inovativnim rešenjima mora da se smanji količina nastalog plastičnog otpada ili podstakne i omogući veća ponovna upotreba i reciklaža takvog otpada.

Rešenja bi trebalo da su skalabilna i da ciljaju promene na sistemskom nivou, kao i da se odnose na jedno od sledećih područja:

  • smanjenje korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu.
  • reciklaža, ponovna upotreba i prenamena postojećeg plastičnog otpada.
  • zbrinjavanje plastičnog otpada nagomilanog na deponijama i u životnoj sredini.
  • menjanje potrošačkih navika ili maloprodajnih i drugih poslovnih praksi.
  • uvođenje novih poslovnih modela i optimizacija lanaca nabavke.
  • uvođenje novih materijala koji su prikladni za cirkularnu ekonomiju ili koji su održiva alternativa plastici dobijenoj iz fosilnih goriva.

Na takmičenju European Social Innovation Competition traže se ideje društvenih inovatora, preduzetnika, studenata, dizajnera, preduzeća i svih onih koji imaju inovativnu i kreativnu ideju za smanjenje plastičnog otpada.

Ovogodišnje takmičenje otvoreno je u Ljubljani, gradu koji je pionir održivosti, bivša evropska zelena prestonica i osvajač nagrade za evropsku prestonicu pametnog turizma za 2018. u kategoriji održivosti.

Taj grad s nultom stopom otpada odvojeno prikuplja 68% otpada (više nego bilo koja evropska prestonica). Među poslednjim pobednicima takmičenja dvoje je iz Slovenije, što je dokaz povoljnih uslova za razvoj društvenih inovacija u toj zemlji. Ljubljana je zato bila logičan izbor za domaćina svečanog otvaranja takmičenja za 2019. godinu, navodi se u saopštenju.

Da saznate više i prijavite se, posetite internet stranicu tamičenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

19. mart 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

19. mart 2019. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

19. mart 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

19. mart 2019. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo