Otpad

Evropsko takmičenje za društvene inovacije se ove godine bavi zagađenjem plastikom – prijave se šalju do 4. aprila

Evropsko-takmicenje-za-drustvene-inovacije-zagadjenjem-plastikom-prijave

Foto: eusic.challenges.org

Objavljeno

19.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je pokrenula ovogodišnje Evropsko takmičenje za društvene inovacije (European Social Innovation Competition). Takmičenje se organizuje u svim članicama EU, kao i zemljama uključenim u program Horizont 2020, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je zagađenje plastikom – traže se ideje i projekti kojima se plastični otpad smanjuje uvođenjem sistemskih promena na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, navodi se u saopštenju na sajtu takmičenja.

Prijave se šalju do 4. aprila u podne po srednjeevropskom vremenu. Nezavisni žiri će odlučiti koja tri projekta će biti nagrađena sa po 50.000 evra u oktobru 2019. godine.

„U Evropi godišnje prikupimo više od 27 miliona tona plastičnog otpada. Zbrinjavanje tog otpada jako je zahtevno, ali u isto vreme prilika za inovacije i pronalazak novih rešenja. Zato ove godine tražimo ideje za rešavanje tog društvenog problema. Želimo da postavimo temelj za nove poslovne modele i oblike saradnje i podstaknemo nove pristupe kako bi pred svima nama bila bolja, čišća i održivija budućnost“, izjavio je Slawomir Tokarski, direktor u Evropskoj komisiji nadležan za inovacije i naprednu proizvodnju.

Svrha ovogodišnjeg takmičenja za društvene inovacije je podrška idejama i projektima kojima se smanjuju plastični otpad i bacanje smeća tako što se menjaju ili poboljšavaju postojeći procesi ili uvode sasvim novi proizvodi i pokreću nove inicijative. Tim inovativnim rešenjima mora da se smanji količina nastalog plastičnog otpada ili podstakne i omogući veća ponovna upotreba i reciklaža takvog otpada.

Rešenja bi trebalo da su skalabilna i da ciljaju promene na sistemskom nivou, kao i da se odnose na jedno od sledećih područja:

  • smanjenje korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu.
  • reciklaža, ponovna upotreba i prenamena postojećeg plastičnog otpada.
  • zbrinjavanje plastičnog otpada nagomilanog na deponijama i u životnoj sredini.
  • menjanje potrošačkih navika ili maloprodajnih i drugih poslovnih praksi.
  • uvođenje novih poslovnih modela i optimizacija lanaca nabavke.
  • uvođenje novih materijala koji su prikladni za cirkularnu ekonomiju ili koji su održiva alternativa plastici dobijenoj iz fosilnih goriva.

Na takmičenju European Social Innovation Competition traže se ideje društvenih inovatora, preduzetnika, studenata, dizajnera, preduzeća i svih onih koji imaju inovativnu i kreativnu ideju za smanjenje plastičnog otpada.

Ovogodišnje takmičenje otvoreno je u Ljubljani, gradu koji je pionir održivosti, bivša evropska zelena prestonica i osvajač nagrade za evropsku prestonicu pametnog turizma za 2018. u kategoriji održivosti.

Taj grad s nultom stopom otpada odvojeno prikuplja 68% otpada (više nego bilo koja evropska prestonica). Među poslednjim pobednicima takmičenja dvoje je iz Slovenije, što je dokaz povoljnih uslova za razvoj društvenih inovacija u toj zemlji. Ljubljana je zato bila logičan izbor za domaćina svečanog otvaranja takmičenja za 2019. godinu, navodi se u saopštenju.

Da saznate više i prijavite se, posetite internet stranicu tamičenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Spisak lokacija u Beogradu gde mozete odloziti stare baterije i sijalice

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude