Električna energija

Evropske kompanije zainteresovane da sa EPCG proizvode zeleni amonijak i vodonik

epcg amonijak vodonik energetika 2023 zlatibor bojan djordan

Foto: Savez energetičara

Objavljeno

13.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore razgovara sa investitorima o zajedničkoj proizvodnji zelenog amonijaka i vodonika iz obnovljivih izvora energije.

„Imamo zainteresovane investitore iz Zapadne Evrope, koji već imaju određene uspehe na tom polju, i koji žele zajedno sa nama da prave zeleni amonijak, da razvijamo takve projekte“, rekao je Bojan Đordan, izvršni rukovodilac funkcionalne celine „Proizvodnja“ u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) na otvaranju konferencije Energetika 2023, koju na Zlatiboru organizuje Savez energetičara.

U razgovoru za Balkan Green Energy News on je pojasnio da je reč o početnim koracima ove kompanije u toj oblasti, i da zasad ne može da saopšti više detalja. Nadamo se da ćemo uskoro potpisati memorandum o razumevanju o saradnji na takvim projektima sa jednom respektabilnom kompanijom iz te oblasti, dodao je on.

Đordan kaže da je ideja da se iz obnovljivih izvora energije, vetra i solara, proizvodi amonijak, koji bi se koristio u baznim procesima u privredi i energetski.

Razmatra se i hibridna proizvodnja energije

Takođe, kako je rekao, postoji interesovanje kompanija sa Zapada i za proizvodnju zelenog vodonika. To je mogućnost za hibridnu proizvodnju u kombinaciji obnovljive energije, vodonika, dodao je on. Tu bi, kako navodi, mogla da se poveže i proizvodnja u gasnim elektranama. EPCG je ranije najavio da razmatra gradnju hibridnih elektrana koje bi koristile obnovljive izvore i gas.

Amonijak i vodonik se mogu koristiti za skladištenje energije, kao gorivo, ali i sirovina. Posebno je njihova uloga važna za skladištenje zelene energije kako bi se do kraja iskoristio potencijal nestalne i sezonski neujednačene proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Inače, međunarodno savetovanje Energetika 2023 – Energetska nezavisnost regiona u svetlu globalnih poremećaja – Nova realnost okupilo je više od 300 stručnjaka iz Srbije iz regiona. Otvorio ga je Radoš Popadić, savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike, a učesnike su pozdravili Nikola Rajaković i Milun Babić, predsednik i predsednik Skupštine Saveza energetičara.

energetika 2023 zlatibor nikola rajakovic

Priprema se projekat na obali jezera Krupac

U vezi sa solarnim projektima, koje razvija EPCG, Đordan je naveo da će za koji dan od Vlade Crne Gore dobiti urbanističko-tehničke uslove za elektranu na obali jezera Krupac, snage do 40 MW. To jezero je deo sistema Hidroelektrane Perućica.

Reč je, kako on kaže, o projektu koji se brzo i lako može sprovesti s obzirom da je reč o zemljištu EPCG, preko tih parcela prolazi dalekovod i postoji kapacitet za povezivanje na prenosnu mrežu, a kosine na kojima je planiran projekat su okrenute ka jugu.

EPCG je ranije najavila gradnju dve solarne elektrana na branama u okviru sistema HE Perućica.

U toku je, kako je dodao, i priprema projekta prve plutajuće fotonaponske elektrane na jezeru Slano, koje je, takođe, deo ovog sistema. Trenutno se rade tehno-ekonomska i studija o uticaju na životnu sredinu i društvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji