Električna energija

Evropske kompanije zainteresovane da sa EPCG proizvode zeleni amonijak i vodonik

epcg amonijak vodonik energetika 2023 zlatibor bojan djordan

Foto: Savez energetičara

Objavljeno

13.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore razgovara sa investitorima o zajedničkoj proizvodnji zelenog amonijaka i vodonika iz obnovljivih izvora energije.

„Imamo zainteresovane investitore iz Zapadne Evrope, koji već imaju određene uspehe na tom polju, i koji žele zajedno sa nama da prave zeleni amonijak, da razvijamo takve projekte“, rekao je Bojan Đordan, izvršni rukovodilac funkcionalne celine „Proizvodnja“ u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) na otvaranju konferencije Energetika 2023, koju na Zlatiboru organizuje Savez energetičara.

U razgovoru za Balkan Green Energy News on je pojasnio da je reč o početnim koracima ove kompanije u toj oblasti, i da zasad ne može da saopšti više detalja. Nadamo se da ćemo uskoro potpisati memorandum o razumevanju o saradnji na takvim projektima sa jednom respektabilnom kompanijom iz te oblasti, dodao je on.

Đordan kaže da je ideja da se iz obnovljivih izvora energije, vetra i solara, proizvodi amonijak, koji bi se koristio u baznim procesima u privredi i energetski.

Razmatra se i hibridna proizvodnja energije

Takođe, kako je rekao, postoji interesovanje kompanija sa Zapada i za proizvodnju zelenog vodonika. To je mogućnost za hibridnu proizvodnju u kombinaciji obnovljive energije, vodonika, dodao je on. Tu bi, kako navodi, mogla da se poveže i proizvodnja u gasnim elektranama. EPCG je ranije najavio da razmatra gradnju hibridnih elektrana koje bi koristile obnovljive izvore i gas.

Amonijak i vodonik se mogu koristiti za skladištenje energije, kao gorivo, ali i sirovina. Posebno je njihova uloga važna za skladištenje zelene energije kako bi se do kraja iskoristio potencijal nestalne i sezonski neujednačene proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Inače, međunarodno savetovanje Energetika 2023 – Energetska nezavisnost regiona u svetlu globalnih poremećaja – Nova realnost okupilo je više od 300 stručnjaka iz Srbije iz regiona. Otvorio ga je Radoš Popadić, savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike, a učesnike su pozdravili Nikola Rajaković i Milun Babić, predsednik i predsednik Skupštine Saveza energetičara.

energetika 2023 zlatibor nikola rajakovic

Priprema se projekat na obali jezera Krupac

U vezi sa solarnim projektima, koje razvija EPCG, Đordan je naveo da će za koji dan od Vlade Crne Gore dobiti urbanističko-tehničke uslove za elektranu na obali jezera Krupac, snage do 40 MW. To jezero je deo sistema Hidroelektrane Perućica.

Reč je, kako on kaže, o projektu koji se brzo i lako može sprovesti s obzirom da je reč o zemljištu EPCG, preko tih parcela prolazi dalekovod i postoji kapacitet za povezivanje na prenosnu mrežu, a kosine na kojima je planiran projekat su okrenute ka jugu.

EPCG je ranije najavila gradnju dve solarne elektrana na branama u okviru sistema HE Perućica.

U toku je, kako je dodao, i priprema projekta prve plutajuće fotonaponske elektrane na jezeru Slano, koje je, takođe, deo ovog sistema. Trenutno se rade tehno-ekonomska i studija o uticaju na životnu sredinu i društvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

13. septembar 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

13. septembar 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

13. septembar 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

13. septembar 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom