Električna energija

Evropska unija dobila prvi mrežni kod za sajber bezbednost u sektoru električne energije

Evropska unija dobila prvi mrezni kod za sajber bezbednost u sektoru elektricne energije

Foto: Pete Linforth from Pixabay

Objavljeno

13.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija usvojila je prvi mrežni kod Evropske unije za sajber bezbednost u sektoru električne energije.

Mrežni kod će podržati visok, zajednički nivo sajber bezbednosti za prekograničnu razmenu električne energije u Evropi, saopštila je Evropska komisija. Ovaj akt je, kako je navela, važan korak za poboljšanje sajber otpornosti kritične energetske infrastrukture i usluga EU.

Sajber bezbednost u energetsici je sve važnija i u regionu, s obzirom da su hakeri već “napali” slovenačku, crnogorsku i srpsku elektroprivredu.

Kod koji je usvojila EU je predviđen Uredbom o električnoj energiji (EU) 2019/943 i Akcionim planom EU za 2022. za digitalizaciju energetskog sistema.

Mrežni kod ima za cilj da uspostavi periodičnu procenu rizika za sajber bezbednost u sektoru električne energije. Procene imaju za cilj sistematsko identifikovanje subjekata koji obavljaju digitalizovane procese sa kritičnim ili velikim uticajem na prekogranične tokove električne energije, njihove sajber-bezbednosne rizike, a zatim i neophodne mere za ublažavanje.

Nova pravila će promovisati zajedničku akciju

Kod uspostavlja model upravljanja koji koristi i usklađen je sa postojećim mehanizmima u horizontalnom zakonodavstvu EU, posebno u okviru revidirane Direktive o bezbednosti mreža i informacija (NIS2), saopštila je Komisija.

Nova pravila će promovisati zajedničku akciju uz poštovanje postojećih praksi i investicija koliko god je to moguće.

Novi model upravljanja može da razvija, prati i redovno preispituje metodologije različitih zainteresovanih strana, uzimajući u obzir trenutne mandate različitih tela kako u sistemu sajber bezbednosti tako i u regulatornim sistemima za električnu energiju, Komisija je saopštila.

Akt je usvojen nakon opsežnog procesa konsultacija

Akt je usvojen nakon širokih konsultacija sa relevantnim zainteresovanim stranama, uključujući doprinose organizacija ENTSO-E, EU ODS i ACER. Konsultacije su uključile i četvoronedeljni period za slanje komenara javnosti krajem prošle godine.

Regulativa je prosleđena Savetu i Evropskom parlamentu koji imaju rok od dva meseca za komentare, koji se može produžiti za još dva meseca. Kada isteknu svi ti rokovi mrežni kod stupa na snagu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

13. mart 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

13. mart 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

13. mart 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

13. mart 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost