OIE

EU razmatra viši udeo obnovljivih izvora za 2030. kako bi ubrzala napuštanje fosilnih goriva iz Rusije

eu-napustanje-fosilna-goriva-rusija-obnovljivi-izvori

Foto: NakNakNak from Pixabay

Objavljeno

21.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija razmatra da li je moguće podići cilj za udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu Evropske unije (EU) za 2030. godinu kako bi se ubrzalo napuštanje uvoza fosilnih goriva iz Rusije. Komisija je prošle godine predložila da se postojeći cilj od 32% podigne na 40%, a sada se razmatra udeo od 45%.

Evropska komisija u maju treba da objavi plan za napuštanje fosilnih goriva iz Rusije, koja je najveći snabdevač EU prirodnim gasom. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi EU trebalo potpuno da prestane sa uvozom ruskih fosilnih goriva najkasnije do 2027. godine.

U planu EU za napuštanje ruskih fosilnih goriva biće i zakonski predlog za olakšavanje dobijanja dozvola za projekte obnovljivih izvora energije

Plan će uključivati i zakonski predlog kojim bi se olakšalo dobijanje dozvola za projekte obnovljivih izvora energije, rekla je Mechthild Wörsdörfer, zamenik generalnog direktora direktorata Evropske komisije za energetiku, koja je zadužena za pravednu i zelenu energetsku tranziciju, javlja Reuters.

Von der Leyen je ranije rekla da će brzina kojom će EU ostvariti energetsku nezavisnost zavisiti od brzine prelaska na obnovljive izvore i vodonik, uz povećanje energetske efikasnosti.

Cilj od 45% ima podršku poslovnih udruženja iz sektora obnovljivih izvora energije

Inicijativu da se za 2030. godinu postavi cilj od 45% su, prema izveštajima, podržala poslovna udruženja iz sektora obnovljivih izvora energije. Među njima je i SolarPower Europe, jedan od potpisnika otvorenog pisma kojim se EU poziva da uz obnovljive izvore i vodonik podrži i razvoj tehnologija za skladištenje energije.

Plan Evropske komisije za napuštanje ruskih fosilnih goriva, pod nazivom REPowerEU, obuhvata smanjenje potrošnje prirodnog gasa, ubrzavanje uvođenja obnovljivih gasova i povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali i veću upotrebu nuklearne energije i uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

RWE Commerzbank vetropark srednja preduzeca snabdevanje zelena energija

Nemački RWE i privreda partneri u budućem ofšor vetroparku od 1 GW

22 јуна 2022 - RWE i Commerzbank ponudiće srednjim firmama da se direktno snabdevanju zelenom enegijom iz vetroparka snage jedan gigavat

Na Staroj planini prve zadruzne solarne elektrane u Srbiji doniraj

Na Staroj planini biće izgrađene prve zadružne solarne elektrane u Srbiji – uključi se i doniraj

21 јуна 2022 - Energetska zadruga Elektropionir je pokrenula kraudfanding kampanju za krovne solarne elektrane u Dojkincima i Temskoj na Staroj planini.

Otvorena registracija za učešće na Nedelji održive energetike – EUSEW 2022.

Otvorena registracija za EUSEW 2022 u Briselu i onlajn

17 јуна 2022 - Otvorene su prijave za učešće u Nedelji održive energetike u Evropskoj uniji – EUSEW 2022, koja...