Električna energija

EU treba da podrži skladištenje energije da bi obezbedila energetsku sigurnost

skladistenje-energije-eu-baterije-energetska-sigurnost

Slika: Pixabay/Manuchi

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Četiri udruženja kompanija i organizacija koje se bave održivom energetikom pozvalo je Evropsku uniju (EU) da uz obnovljive izvore energije i vodonik podrži i razvoj tehnologija za skladištenje energije, kako bi postigla svoje ciljeve da obezbedi energetsku sigurnost, smanji zavisnost od fosilnih goriva iz Rusije i izgradi elektroenergetski sistem sa nula neto emisija.

Da bi se to postiglo, potrebno je da EU pruži snažnu političku podršku skladištenju energije u kratkom roku, što bi poslalo pozitivne signale na tržištu i pokrenulo investicije, navodi se u otvorenom pismu Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu koje su uputila udruženja Breakthrough Energy, EASE (European Association for Storage of Energy), SolarPower Europe i WindEurope.

Evropskoj uniji je potrebno masovno i brzo uvođenje različitih tehnologija za skladištenje energije

Za elektroenergetski sistem sa nula neto emisija, koji bi podrazumevao veliki udeo varijabilnih izvora energije poput vetra i solara, potrebno je obezbediti niz rešenja za fleksibilnost i balansiranje, što uključuje skladištenje energije sa različitim periodima trajanja. U tom smislu, Evropskoj uniji je potrebno masovno i brzo uvođenje različitih tehnologija za skladištenje energije – mehaničko, elektrohemijsko, električno i hemijsko skladištenje, koje su trenutno na različitim nivoima tehnološke zrelosti, navodi se u pismu.

Evropskoj komisiji se konkretno preporučuje da uradi tri stvari kroz akcioni plan za program REPowerEU u maju – postavi ciljeve za skladištenje energije za 2030. godinu, podrži prodor ovih tehnologija na tržište i postavi skladištenje energije u središte akcionog plana, kao i revizije organizacije tržišta električne energije koja je u toku.

Ovo podrazumeva i uvođenje ugovora o razlici (contracts for difference) za skladištenje energije preko Fonda za inovacije, navode ova četiri udruženja.

Takođe treba obezbediti podršku skladištenju energije kroz nacionalne energetske i klimatske planove, dok EU treba hitno da izradi strategiju za skladištenje energije koja bi bi, po obimu i ciljevima, bila slična strategiji za vodonik, stoji u pismu.

Podršku skladištenju energije treba pružiti i kroz nacionalne energetske i klimatske planove, ali i strategiju na nivou EU

Pri reviziji organizacije tržišta električne energije, ključna stvar je da se identifikuju i uklone prepreke ulasku skladištenja energije na tržište kao što su nesprovođenje zakona EU u zemljama članicama i sporo izdavanje dozvola, napominje se u pismu.

EU rizikuje da zaostane za Amerikom i Kinom na polju skladištenja energije

U pismu se takođe upozorava da bi EU mogla zaostati na globalnom nivou, imajući u vidu značajan rast u ovoj oblasti u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i ambiciozne planove Kine za korišćenje rešenja za skladištenje energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku