Električna energija

EU treba da podrži skladištenje energije da bi obezbedila energetsku sigurnost

skladistenje-energije-eu-baterije-energetska-sigurnost

Slika: Pixabay/Manuchi

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Četiri udruženja kompanija i organizacija koje se bave održivom energetikom pozvalo je Evropsku uniju (EU) da uz obnovljive izvore energije i vodonik podrži i razvoj tehnologija za skladištenje energije, kako bi postigla svoje ciljeve da obezbedi energetsku sigurnost, smanji zavisnost od fosilnih goriva iz Rusije i izgradi elektroenergetski sistem sa nula neto emisija.

Da bi se to postiglo, potrebno je da EU pruži snažnu političku podršku skladištenju energije u kratkom roku, što bi poslalo pozitivne signale na tržištu i pokrenulo investicije, navodi se u otvorenom pismu Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu koje su uputila udruženja Breakthrough Energy, EASE (European Association for Storage of Energy), SolarPower Europe i WindEurope.

Evropskoj uniji je potrebno masovno i brzo uvođenje različitih tehnologija za skladištenje energije

Za elektroenergetski sistem sa nula neto emisija, koji bi podrazumevao veliki udeo varijabilnih izvora energije poput vetra i solara, potrebno je obezbediti niz rešenja za fleksibilnost i balansiranje, što uključuje skladištenje energije sa različitim periodima trajanja. U tom smislu, Evropskoj uniji je potrebno masovno i brzo uvođenje različitih tehnologija za skladištenje energije – mehaničko, elektrohemijsko, električno i hemijsko skladištenje, koje su trenutno na različitim nivoima tehnološke zrelosti, navodi se u pismu.

Evropskoj komisiji se konkretno preporučuje da uradi tri stvari kroz akcioni plan za program REPowerEU u maju – postavi ciljeve za skladištenje energije za 2030. godinu, podrži prodor ovih tehnologija na tržište i postavi skladištenje energije u središte akcionog plana, kao i revizije organizacije tržišta električne energije koja je u toku.

Ovo podrazumeva i uvođenje ugovora o razlici (contracts for difference) za skladištenje energije preko Fonda za inovacije, navode ova četiri udruženja.

Takođe treba obezbediti podršku skladištenju energije kroz nacionalne energetske i klimatske planove, dok EU treba hitno da izradi strategiju za skladištenje energije koja bi bi, po obimu i ciljevima, bila slična strategiji za vodonik, stoji u pismu.

Podršku skladištenju energije treba pružiti i kroz nacionalne energetske i klimatske planove, ali i strategiju na nivou EU

Pri reviziji organizacije tržišta električne energije, ključna stvar je da se identifikuju i uklone prepreke ulasku skladištenja energije na tržište kao što su nesprovođenje zakona EU u zemljama članicama i sporo izdavanje dozvola, napominje se u pismu.

EU rizikuje da zaostane za Amerikom i Kinom na polju skladištenja energije

U pismu se takođe upozorava da bi EU mogla zaostati na globalnom nivou, imajući u vidu značajan rast u ovoj oblasti u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i ambiciozne planove Kine za korišćenje rešenja za skladištenje energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

20. april 2022. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

20. april 2022. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

20. april 2022. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

20. april 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević