Električna energija

EU treba da podrži skladištenje energije da bi obezbedila energetsku sigurnost

skladistenje-energije-eu-baterije-energetska-sigurnost

Slika: Pixabay/Manuchi

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Četiri udruženja kompanija i organizacija koje se bave održivom energetikom pozvalo je Evropsku uniju (EU) da uz obnovljive izvore energije i vodonik podrži i razvoj tehnologija za skladištenje energije, kako bi postigla svoje ciljeve da obezbedi energetsku sigurnost, smanji zavisnost od fosilnih goriva iz Rusije i izgradi elektroenergetski sistem sa nula neto emisija.

Da bi se to postiglo, potrebno je da EU pruži snažnu političku podršku skladištenju energije u kratkom roku, što bi poslalo pozitivne signale na tržištu i pokrenulo investicije, navodi se u otvorenom pismu Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu koje su uputila udruženja Breakthrough Energy, EASE (European Association for Storage of Energy), SolarPower Europe i WindEurope.

Evropskoj uniji je potrebno masovno i brzo uvođenje različitih tehnologija za skladištenje energije

Za elektroenergetski sistem sa nula neto emisija, koji bi podrazumevao veliki udeo varijabilnih izvora energije poput vetra i solara, potrebno je obezbediti niz rešenja za fleksibilnost i balansiranje, što uključuje skladištenje energije sa različitim periodima trajanja. U tom smislu, Evropskoj uniji je potrebno masovno i brzo uvođenje različitih tehnologija za skladištenje energije – mehaničko, elektrohemijsko, električno i hemijsko skladištenje, koje su trenutno na različitim nivoima tehnološke zrelosti, navodi se u pismu.

Evropskoj komisiji se konkretno preporučuje da uradi tri stvari kroz akcioni plan za program REPowerEU u maju – postavi ciljeve za skladištenje energije za 2030. godinu, podrži prodor ovih tehnologija na tržište i postavi skladištenje energije u središte akcionog plana, kao i revizije organizacije tržišta električne energije koja je u toku.

Ovo podrazumeva i uvođenje ugovora o razlici (contracts for difference) za skladištenje energije preko Fonda za inovacije, navode ova četiri udruženja.

Takođe treba obezbediti podršku skladištenju energije kroz nacionalne energetske i klimatske planove, dok EU treba hitno da izradi strategiju za skladištenje energije koja bi bi, po obimu i ciljevima, bila slična strategiji za vodonik, stoji u pismu.

Podršku skladištenju energije treba pružiti i kroz nacionalne energetske i klimatske planove, ali i strategiju na nivou EU

Pri reviziji organizacije tržišta električne energije, ključna stvar je da se identifikuju i uklone prepreke ulasku skladištenja energije na tržište kao što su nesprovođenje zakona EU u zemljama članicama i sporo izdavanje dozvola, napominje se u pismu.

EU rizikuje da zaostane za Amerikom i Kinom na polju skladištenja energije

U pismu se takođe upozorava da bi EU mogla zaostati na globalnom nivou, imajući u vidu značajan rast u ovoj oblasti u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i ambiciozne planove Kine za korišćenje rešenja za skladištenje energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku