x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EU: Do 2030. energetska efikasnost da se poveća 32,5 odsto

21.06.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
EU: Do 2030. energetska efikasnost da se poveća 32,5 odsto

Evropska unija je postigla dogovor o povećanju energetske efikasnosti od 32,5 odsto do 2030. godine i o novim pravilima za projekat Energetske unije, koja će pomoći članicama da ispune energetske i klimatske ciljeve.

Novi cilj, koji su dogovorili pregovarači iz Evropskog parlamenta (EP) i Saveta EU, trebalo bi da bude revidiran do 2023. godine kako bi se uzelo u obzir značajno smanjenje troškova usled ekonomskih ili tehnoloških inovacija, i može biti samo povećan, kaže se u saopštenju Parlamenta.

Postignut je dogovor i o mehanizmima za projekat Energetske unije i o okviru u kojem bi članice trebalo da ostvare energetske i klimatske ciljeve EU.

Svaka članica, kako se navodi u saopštenju, mora da pripremi integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 31. decembra 2019. godine, a potom do 1. januara 2029. godine, i tako svakih narednih deset godina. Prvi od ovih planova odnosiće se na period od 2021. do 2030. godine, uzimajući u obzir i dugoročnu perspektivu, a svaki sledeći će obuhvatiti naredni desetogodišnji period.

Ovi planovi će uključivati nacionalne ciljeve, doprinose, politike i mere za svaku od pet dimenzija Energetske unije: dekarbonizacija, energetska efikasnost, energetska sigurnost, unutrašnje energetsko tržište, istraživanje i inovacije i konkurentnost.

Članice, takođe, moraju da pripreme dugoročne strategije koje određuju njihovu viziju politike do 2050. godine. Evropska komisija će proceniti integrisane planove i dati preporuke ili usvojiti mere za rešavanje problema, ako smatra da je došlo do nedovoljnog napretka ili da nisu preduzete adekvatne aktivnosti.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.