Energetska efikasnost

EU: Do 2030. energetska efikasnost da se poveća 32,5 odsto

EU-Do-2030-energetska-efikasnost-da-se-poveca-325-odsto

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je postigla dogovor o povećanju energetske efikasnosti od 32,5 odsto do 2030. godine i o novim pravilima za projekat Energetske unije, koja će pomoći članicama da ispune energetske i klimatske ciljeve.

Novi cilj, koji su dogovorili pregovarači iz Evropskog parlamenta (EP) i Saveta EU, trebalo bi da bude revidiran do 2023. godine kako bi se uzelo u obzir značajno smanjenje troškova usled ekonomskih ili tehnoloških inovacija, i može biti samo povećan, kaže se u saopštenju Parlamenta.

Postignut je dogovor i o mehanizmima za projekat Energetske unije i o okviru u kojem bi članice trebalo da ostvare energetske i klimatske ciljeve EU.

Svaka članica, kako se navodi u saopštenju, mora da pripremi integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 31. decembra 2019. godine, a potom do 1. januara 2029. godine, i tako svakih narednih deset godina. Prvi od ovih planova odnosiće se na period od 2021. do 2030. godine, uzimajući u obzir i dugoročnu perspektivu, a svaki sledeći će obuhvatiti naredni desetogodišnji period.

Ovi planovi će uključivati nacionalne ciljeve, doprinose, politike i mere za svaku od pet dimenzija Energetske unije: dekarbonizacija, energetska efikasnost, energetska sigurnost, unutrašnje energetsko tržište, istraživanje i inovacije i konkurentnost.

Članice, takođe, moraju da pripreme dugoročne strategije koje određuju njihovu viziju politike do 2050. godine. Evropska komisija će proceniti integrisane planove i dati preporuke ili usvojiti mere za rešavanje problema, ako smatra da je došlo do nedovoljnog napretka ili da nisu preduzete adekvatne aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

21. jun 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

21. jun 2018. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

21. jun 2018. - Energy Vault planira primenu inovativnog koncepta gravitacionog skladištenja energije u izuzetno visokim zgradama širom sveta

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

21. jun 2018. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra