Energetska efikasnost

EU: Do 2030. energetska efikasnost da se poveća 32,5 odsto

EU-Do-2030-energetska-efikasnost-da-se-poveca-325-odsto

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je postigla dogovor o povećanju energetske efikasnosti od 32,5 odsto do 2030. godine i o novim pravilima za projekat Energetske unije, koja će pomoći članicama da ispune energetske i klimatske ciljeve.

Novi cilj, koji su dogovorili pregovarači iz Evropskog parlamenta (EP) i Saveta EU, trebalo bi da bude revidiran do 2023. godine kako bi se uzelo u obzir značajno smanjenje troškova usled ekonomskih ili tehnoloških inovacija, i može biti samo povećan, kaže se u saopštenju Parlamenta.

Postignut je dogovor i o mehanizmima za projekat Energetske unije i o okviru u kojem bi članice trebalo da ostvare energetske i klimatske ciljeve EU.

Svaka članica, kako se navodi u saopštenju, mora da pripremi integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 31. decembra 2019. godine, a potom do 1. januara 2029. godine, i tako svakih narednih deset godina. Prvi od ovih planova odnosiće se na period od 2021. do 2030. godine, uzimajući u obzir i dugoročnu perspektivu, a svaki sledeći će obuhvatiti naredni desetogodišnji period.

Ovi planovi će uključivati nacionalne ciljeve, doprinose, politike i mere za svaku od pet dimenzija Energetske unije: dekarbonizacija, energetska efikasnost, energetska sigurnost, unutrašnje energetsko tržište, istraživanje i inovacije i konkurentnost.

Članice, takođe, moraju da pripreme dugoročne strategije koje određuju njihovu viziju politike do 2050. godine. Evropska komisija će proceniti integrisane planove i dati preporuke ili usvojiti mere za rešavanje problema, ako smatra da je došlo do nedovoljnog napretka ili da nisu preduzete adekvatne aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora