Energetska efikasnost

EU: Do 2030. energetska efikasnost da se poveća 32,5 odsto

EU-Do-2030-energetska-efikasnost-da-se-poveca-325-odsto

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska unija je postigla dogovor o povećanju energetske efikasnosti od 32,5 odsto do 2030. godine i o novim pravilima za projekat Energetske unije, koja će pomoći članicama da ispune energetske i klimatske ciljeve.

Novi cilj, koji su dogovorili pregovarači iz Evropskog parlamenta (EP) i Saveta EU, trebalo bi da bude revidiran do 2023. godine kako bi se uzelo u obzir značajno smanjenje troškova usled ekonomskih ili tehnoloških inovacija, i može biti samo povećan, kaže se u saopštenju Parlamenta.

Postignut je dogovor i o mehanizmima za projekat Energetske unije i o okviru u kojem bi članice trebalo da ostvare energetske i klimatske ciljeve EU.

Svaka članica, kako se navodi u saopštenju, mora da pripremi integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 31. decembra 2019. godine, a potom do 1. januara 2029. godine, i tako svakih narednih deset godina. Prvi od ovih planova odnosiće se na period od 2021. do 2030. godine, uzimajući u obzir i dugoročnu perspektivu, a svaki sledeći će obuhvatiti naredni desetogodišnji period.

Ovi planovi će uključivati nacionalne ciljeve, doprinose, politike i mere za svaku od pet dimenzija Energetske unije: dekarbonizacija, energetska efikasnost, energetska sigurnost, unutrašnje energetsko tržište, istraživanje i inovacije i konkurentnost.

Članice, takođe, moraju da pripreme dugoročne strategije koje određuju njihovu viziju politike do 2050. godine. Evropska komisija će proceniti integrisane planove i dati preporuke ili usvojiti mere za rešavanje problema, ako smatra da je došlo do nedovoljnog napretka ili da nisu preduzete adekvatne aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

21. jun 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

21. jun 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. jun 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

21. jun 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.