Električna energija

EPS zabeležio rekordni profit od milijardu evra u 2023.

eps rekordna dobit milijardu evra dubravka djedovic

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

19.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije u 2023. godini zabeležila je profit of 114 milijardu dinara (oko 972,5 miliona evra). EPS je 2022. godinu završio sa manjkom od 73,7 milijardi dinara (oko 628,4 miliona evra).

Skupština Akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije usvojila je na današnjoj sednici Izveštaj o realizaciji Konsolidovanog Trogodišnjeg plana poslovanja za period 1.1-31.12.2023, koji je pokazao da je dobit kompanije iznosila 114 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Da podsetimo, EPS se i dalje oporavlja od vanredne situacije koja je započela decembra 2021. problemima u proizvodnji uglja i električne energije u termoelektranama. U januaru 2022. tadašnji direktor Milorad Grčić podneo je ostavku, a u martu je na njegovo mesto postavljen Miroslav Tomašević. Situacija je počela da se popravlja početkom 2023, a u junu je smenjen Tomašević, koga je nasledio Dušan Živković.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i predstavnik osnivača u Skupštini EPS AD, izjavila je da je finansijski rezultat EPS-a u prošloj godini zaista istorijski, i da je dobit od skoro milijardu evra dosad nezabeležena.

Đedović Handanović: Promene su počele od vrha, ali moraju da se sprovedu i po dubini sistema

„Ipak, neophodno je nastaviti proces unapređenja upravljanja, sprovesti dubinske promene u svakom segmentu, poboljšati proizvodnju uglja, intenzivirati rad na otkrivkama i ubrzati investicije u proizvodne kapacitete“, poručila je ona.

Na sednici Skupštine kojoj su, osim članova Izvršnog odbora, prisustvovali i članovi Nadzornog odbora EPS AD, Đedović Handanović je konstatovala da su tokom prošle godine stabilizovani finansije i proizvodnja električne energije, uz značajno popunjene deponije uglja i akumulacije.

eps rekordna dobit milijardu evra
Foto: Emilija Jovanović

„Promene su počele od vrha, a da bi se kompanija zaista transformisala u profitabilnog energetskog giganta promene moraju da se sprovedu i po dubini sistema“, rekla je ona.

Država će nastaviti da insistira na planu transformacije, kao i na ubrzanom otvaranju novih površinskih kopova uglja

Još se, kako je navela, radi na planu transformacije kompanije kojim treba da budu postavljeni temelji operativne i finansijske efikasnosti.

Država će kao vlasnik nastaviti da insistira kako na planu transformacije, tako i na ubrzanom radu na otvaranju novih površinskih kopova, povećanju proizvodnje uglja i na mnogo većoj realizaciji investicija, jer su one EPS-u preko potrebne, najavila je ministarka.

Ona je navela i da su prvi efekti promena tu zahvaljujući predanom radu celog tima, i naglasila da je „reforma EPS-a više nego izazovna imajući u vidu da se decenijama nije radilo ništa na tom planu“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

19. mart 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

19. mart 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

19. mart 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

19. mart 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka