Električna energija

EPCG ulaže 700 miliona evra da izgradi nove kapacitete OIE i modernizuje druga postrojenja

EPCG i Ivicom potpisali memorandum za vetropak Gvozd fid-in-tarife nisu planirane

Objavljeno

29.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će uložiti ukupno 700 miliona evra da izgradi nove kapacitete obnovljivih izvora energije (OIE) i rekonstruiše druga elektroenergetska prostrojenja u skladu s ekološkim standardima, sa ciljem da smanji uvoznu zavisnost uslovljenu hidrološkim prilikama, javili su lokalni mediji nakon sednice Odbora za energetiku Privredne komore Crne Gore.

Tri nova postrojenja za OIE imaće ukupnu instalisanu snagu oko 500 MW

“Tri nova postrojenja – solarna elektrana Briska gora, vetroelektrana Gvozd i HE Komarnica – nas dovode do novoinstalisanih 500 MW kapaciteta,” rekao je Ivan Mrvaljević iz EPCG.

Vetroelektrana Gvozd, investicija vredna oko 70 miliona evra, čiji probni rad se očekuje 2022. godine, imaće instalisanu snagu 150 MW i moći će da snabdeva strujom 25.000 domaćinstava. Gvozd, na čijoj će izgradnji EPCG sarađivati sa sa austrijskom kompanijom Ivicom Holding, će se nalaziti južno od postojećeg vetroparka Krnovo.

Solarna elektrana Briska Gora proizvodiće 360 GWh struje godišnje

Znatan doprinos povećanju proizvodnje struje iz OIE imaće i solarna elektrana Briska Gora, vredna 200 miliona evra, sa planiranom godišnjom proizvodnjom 360 GWh, navode crnogorski mediji. Izgradnja ove solarne elektrane trebalo bi da počne sledeće godine.

Prema ranijim izveštajima, investicija u izgradnju hidroelektrane (HE) Komarnica procenjena je na 237,9 miliona evra. Predviđena snaga ove hidroelektrane je 168 MW, a moguća godišnja proizvodnja 231,8 GWh.

Budući da je Crna Gora obavezna da primeni direktive Evropske unije (EU) o ograničavanju emisije štetnih gasova, EPCG takođe planira da u rekonstrukciju termoelektrane TE Pljevlja uloži više od 66 miliona evra, a dodatni troškovi po osnovu ekoloških taksi, za EPCG, biće oko 30 miliona evra, navode crnogorski mediji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

29. oktobar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

29. oktobar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

29. oktobar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

29. oktobar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.