Električna energija

EPCG objavila tender za revitalizaciju šest generatora u HE Perućica vrednu 3,36 miliona evra

Foto: EPCG

Objavljeno

12.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Državna elektroenergetska kompanija Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je tender za izbor izvođača za revitalizaciju šest od ukupno sedam generatora u hidroelektrani (HE) Perućica u sklopu projekta modernizacije koji će obezbediti stabilno snabdevanje strujom iz ove elektrane u narednih 20 do 30 godina.

Izvođač za revitalizaciju generatora G1, G2, G3, G5, G6 i G7 u HE Perućica, posao vredan oko 3,36 miliona evra, trebalo bi da bude izabran do kraja godine, rečeno je Vikend Novinama u sektoru za korporativne komunikacije EPCG.

Od izvođača će se zahtevati da planirane radove obavi u roku od tri godine, tj. da revitalizuje po dva generatora godišnje, navodi se u javnom pozivu, objavljenom 4. septembra na sajtu EPCG.

Rok za dostavljanje ponuda je 12. oktobar, a ponuđač je dužan da dostavi garanciju ponude u iznosu od 2% procenjene vrednosti javne nabavke, stoji u pozivu.

Pre potpisivanja ugovora, izabrani ponuđač će morati da dostavi garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 5% vrednosti ugovora.

Vikend Novinama je takođe rečeno u EPCG da će uskoro biti raspisan i tender za zamenu blok transformatora vredan oko 2,75 miliona evra.

Očekuje se da revitalizacija obezbedi sigurnost proizvodnje HE Perućica

Nakon revitalizacije opreme, postrojenja i objekata, HE Perućica će u narednih 20 do 30 godina biti jedan od najsigurnijih proizvođača električne energije u Crnoj Gori, rekli su u EPCG.

Ovaj veliki projekat revitalizacije u najstarijoj crnogorskoj velikoj elektrani biće sproveden u narednom četvorogodišnjem periodu.

Planirano je da se ugradi i osmi agregat snage 65 megavoltampera, kažu u EPCG.

HE Perućica, koja se nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, puštena je u pogon 1960. godine. Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh, navodi se na veb sajtu EPCG.

U periodu od 12. marta 1960. do 31. decembra 2016. godine HE Perućica je proizvela ukupno 49,009 GWh električne energije, sa prosečnom godišnjom proizvodnjom od 898,80 GWh.

Rekordne 2010. godine proizvedeno je 1434,9 GWh, a u 2016. godini ostvarena je proizvodnja od 938,73 GWh, stoji na sajtu kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

12. septembar 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

12. septembar 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

12. septembar 2018. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

12. septembar 2018. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem