Električna energija

EPCG objavila tender za revitalizaciju šest generatora u HE Perućica vrednu 3,36 miliona evra

Foto: EPCG

Objavljeno

12.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Državna elektroenergetska kompanija Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je tender za izbor izvođača za revitalizaciju šest od ukupno sedam generatora u hidroelektrani (HE) Perućica u sklopu projekta modernizacije koji će obezbediti stabilno snabdevanje strujom iz ove elektrane u narednih 20 do 30 godina.

Izvođač za revitalizaciju generatora G1, G2, G3, G5, G6 i G7 u HE Perućica, posao vredan oko 3,36 miliona evra, trebalo bi da bude izabran do kraja godine, rečeno je Vikend Novinama u sektoru za korporativne komunikacije EPCG.

Od izvođača će se zahtevati da planirane radove obavi u roku od tri godine, tj. da revitalizuje po dva generatora godišnje, navodi se u javnom pozivu, objavljenom 4. septembra na sajtu EPCG.

Rok za dostavljanje ponuda je 12. oktobar, a ponuđač je dužan da dostavi garanciju ponude u iznosu od 2% procenjene vrednosti javne nabavke, stoji u pozivu.

Pre potpisivanja ugovora, izabrani ponuđač će morati da dostavi garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 5% vrednosti ugovora.

Vikend Novinama je takođe rečeno u EPCG da će uskoro biti raspisan i tender za zamenu blok transformatora vredan oko 2,75 miliona evra.

Očekuje se da revitalizacija obezbedi sigurnost proizvodnje HE Perućica

Nakon revitalizacije opreme, postrojenja i objekata, HE Perućica će u narednih 20 do 30 godina biti jedan od najsigurnijih proizvođača električne energije u Crnoj Gori, rekli su u EPCG.

Ovaj veliki projekat revitalizacije u najstarijoj crnogorskoj velikoj elektrani biće sproveden u narednom četvorogodišnjem periodu.

Planirano je da se ugradi i osmi agregat snage 65 megavoltampera, kažu u EPCG.

HE Perućica, koja se nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, puštena je u pogon 1960. godine. Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh, navodi se na veb sajtu EPCG.

U periodu od 12. marta 1960. do 31. decembra 2016. godine HE Perućica je proizvela ukupno 49,009 GWh električne energije, sa prosečnom godišnjom proizvodnjom od 898,80 GWh.

Rekordne 2010. godine proizvedeno je 1434,9 GWh, a u 2016. godini ostvarena je proizvodnja od 938,73 GWh, stoji na sajtu kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

12. septembar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

12. septembar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. septembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. septembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.