Električna energija

EPCG objavila tender za revitalizaciju šest generatora u HE Perućica vrednu 3,36 miliona evra

Foto: EPCG

Objavljeno

12.09.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Državna elektroenergetska kompanija Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je tender za izbor izvođača za revitalizaciju šest od ukupno sedam generatora u hidroelektrani (HE) Perućica u sklopu projekta modernizacije koji će obezbediti stabilno snabdevanje strujom iz ove elektrane u narednih 20 do 30 godina.

Izvođač za revitalizaciju generatora G1, G2, G3, G5, G6 i G7 u HE Perućica, posao vredan oko 3,36 miliona evra, trebalo bi da bude izabran do kraja godine, rečeno je Vikend Novinama u sektoru za korporativne komunikacije EPCG.

Od izvođača će se zahtevati da planirane radove obavi u roku od tri godine, tj. da revitalizuje po dva generatora godišnje, navodi se u javnom pozivu, objavljenom 4. septembra na sajtu EPCG.

Rok za dostavljanje ponuda je 12. oktobar, a ponuđač je dužan da dostavi garanciju ponude u iznosu od 2% procenjene vrednosti javne nabavke, stoji u pozivu.

Pre potpisivanja ugovora, izabrani ponuđač će morati da dostavi garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 5% vrednosti ugovora.

Vikend Novinama je takođe rečeno u EPCG da će uskoro biti raspisan i tender za zamenu blok transformatora vredan oko 2,75 miliona evra.

Očekuje se da revitalizacija obezbedi sigurnost proizvodnje HE Perućica

Nakon revitalizacije opreme, postrojenja i objekata, HE Perućica će u narednih 20 do 30 godina biti jedan od najsigurnijih proizvođača električne energije u Crnoj Gori, rekli su u EPCG.

Ovaj veliki projekat revitalizacije u najstarijoj crnogorskoj velikoj elektrani biće sproveden u narednom četvorogodišnjem periodu.

Planirano je da se ugradi i osmi agregat snage 65 megavoltampera, kažu u EPCG.

HE Perućica, koja se nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, puštena je u pogon 1960. godine. Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh, navodi se na veb sajtu EPCG.

U periodu od 12. marta 1960. do 31. decembra 2016. godine HE Perućica je proizvela ukupno 49,009 GWh električne energije, sa prosečnom godišnjom proizvodnjom od 898,80 GWh.

Rekordne 2010. godine proizvedeno je 1434,9 GWh, a u 2016. godini ostvarena je proizvodnja od 938,73 GWh, stoji na sajtu kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

12. septembar 2018. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

12. septembar 2018. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

12. septembar 2018. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

12. septembar 2018. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra