Električna energija

EPCG objavila tender za revitalizaciju šest generatora u HE Perućica vrednu 3,36 miliona evra

Foto: EPCG

Objavljeno

12.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Državna elektroenergetska kompanija Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) objavila je tender za izbor izvođača za revitalizaciju šest od ukupno sedam generatora u hidroelektrani (HE) Perućica u sklopu projekta modernizacije koji će obezbediti stabilno snabdevanje strujom iz ove elektrane u narednih 20 do 30 godina.

Izvođač za revitalizaciju generatora G1, G2, G3, G5, G6 i G7 u HE Perućica, posao vredan oko 3,36 miliona evra, trebalo bi da bude izabran do kraja godine, rečeno je Vikend Novinama u sektoru za korporativne komunikacije EPCG.

Od izvođača će se zahtevati da planirane radove obavi u roku od tri godine, tj. da revitalizuje po dva generatora godišnje, navodi se u javnom pozivu, objavljenom 4. septembra na sajtu EPCG.

Rok za dostavljanje ponuda je 12. oktobar, a ponuđač je dužan da dostavi garanciju ponude u iznosu od 2% procenjene vrednosti javne nabavke, stoji u pozivu.

Pre potpisivanja ugovora, izabrani ponuđač će morati da dostavi garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 5% vrednosti ugovora.

Vikend Novinama je takođe rečeno u EPCG da će uskoro biti raspisan i tender za zamenu blok transformatora vredan oko 2,75 miliona evra.

Očekuje se da revitalizacija obezbedi sigurnost proizvodnje HE Perućica

Nakon revitalizacije opreme, postrojenja i objekata, HE Perućica će u narednih 20 do 30 godina biti jedan od najsigurnijih proizvođača električne energije u Crnoj Gori, rekli su u EPCG.

Ovaj veliki projekat revitalizacije u najstarijoj crnogorskoj velikoj elektrani biće sproveden u narednom četvorogodišnjem periodu.

Planirano je da se ugradi i osmi agregat snage 65 megavoltampera, kažu u EPCG.

HE Perućica, koja se nalazi se na teritoriji opštine Nikšić, puštena je u pogon 1960. godine. Njena instalisana snaga je 307 MW, a moguća godišnja proizvodnja oko 1.300 GWh, navodi se na veb sajtu EPCG.

U periodu od 12. marta 1960. do 31. decembra 2016. godine HE Perućica je proizvela ukupno 49,009 GWh električne energije, sa prosečnom godišnjom proizvodnjom od 898,80 GWh.

Rekordne 2010. godine proizvedeno je 1434,9 GWh, a u 2016. godini ostvarena je proizvodnja od 938,73 GWh, stoji na sajtu kompanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Struja na 0!

01 децембра 2021 - Ne to. 0! Struja na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

cene elektricne energije privreda vlada srbije decembar

Cene električne energije za privredu u Srbiji zamrznute i u decembru

30 новембра 2021 - Vlada Srbije je u suštini produžila svoju odluku s kraja oktobra kada je naložila Elektroprivredi Srbije da u novembru ne menja cene

uvoz elektricne energije zapadni balkan albanija crna gora kosovo

Zemlje Zapadnog Balkana uvoze struju po cenama i do 500 odsto većim nego prošle godine

30 новембра 2021 - Troškovi za uvoz električne energije su drastično povećani, ali zasad to neće dovesti do poskupljenja za krajnje kupce