Električna energija

EPBiH i ERS tražili da električna energija za privredu poskupi 15%, odobreno samo 5%

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Posle Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH), i Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) nije dobila traženo povećanje cena električne energije za privredu. Obe kompanije su najavile poskupljenje od oko 15%, a na kraju će rast cena biti samo oko 5%.

Do odustajanja je došlo posle protesta privrednih komora, unija poslodavaca, sindikata, ali i pregovora predstavnika dve vlade sa poslovodstvom kompanija.

Premijer Republike Srpske izjavio je da je sa poslovodstvom ERS-a dogovoreno da poskupljenje električne energije za velike kupce bude 4,9%. On je naveo da je reč o minimalnom poskupljenju.

To znači da će ERS i u narednom periodu u značajnoj meri i dalje kroz cenu električne energije subvencionisati privredu u Republici Srpskoj, rekao je on, a prenela Srna.

A nekoliko nedelja ranije, najavljujući poskupljenje veće od 14%, Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, je izjavio da će i sa ovom traženom promenom cenovnika, cena i dalje biti najpovoljnija na Balkanu, odnosno niža od 15% do 50% u odnosu na druge.

On je naveo da bi sa povećanjem cena od 14% subvencije privredi bile smanjene sa 72 na 57,5 miliona konvertibilnih maraka.

I EPBiH je morala da odustane od najavljenog povećanja cena. Tražeći nove cene, veće za oko 15%, Bajazit Jašarević, direktor EPBiH, je izjavio da je bitnije kako će se BiH u budućnosti snadbevati energijom, nego kolika će cena biti danas.

On je tada naveo da je električna energija na regionalnom tržištu poskupela više od 20%. Inače, prognoze o rastu cena u regionu se polako ostvaruju, a zbog enormnog poskupljenja u Bugarskoj morala je da reaguje i Vlada.

EPBiH je na kraju revidirala Plan poslovanja za period 2019-2021. U saopštenju povodom revidiranja Plana kompanija je navela da je predviđena implementacija modela za ublažavanje naglog rasta cena, koji podrazumeva korekciju cena tako da se dovedu na nivo koji je značajno ispod tržišnih cena, a neznatno viši u odnosu na dosadašnje cene.

Direktor Jašarević je posle usvajanja revidiranog Plana izjavio da bi povećanje trebalo da bude oko 5%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

13. februar 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. februar 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. februar 2019. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

13. februar 2019. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu