Električna energija

U 2019. električna energija u regionu skuplja i do 40%

Slika: Pixabay

Objavljeno

20.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Električna energija za privredu u ovoj godini poskupela je u Hrvatskoj, a u 2019. je najavljeno povećanje cena u Srbiji, za oko 20%, i u Bosni i Hercegovini, za oko 15%, dok bi veleprodajne cene u Rumuniji mogle da budu veće čak 40%. Snabdevanje privrede u regionu je liberalizovano, a državne kompanije, koje su i dalje dominantni snabdevači, kao razlog za poskupljenje navode rast cena na berzama električne energije.

Podaci srpske berze električne energije SEEPEX govore da je cena na početku godine bila oko 50 evra po MWh, a sada je skoro 70. Slično kretanje cena zabeleženo je i na mađarskoj berzi HUPX, koja je referentna berza za neke od država u regionu.

Prema prognozi S&P Global Platts Analytics, prosečne cene na četiri najveća evropska tržišta u 2019. biće 58 evra po MWh u odnosu na 54 evra koliko su bile u 2018. i 37 evra u 2016. Poskupljenje će tako od 2016. do 2019. dostići oko 56%, a kao glavni razlog navodi se rast cena CO2 sa 8 na 24 evra po toni.

BiH i Hrvatska: Mere za ublažavanje poskupljenja

Uz najave o poskupljenju, u nekim državama najavljene su ili već uvedene mere za ublažavanje cenovnih šokova.

Tako je u Hrvatskoj regulatorna agencija HERA odlučila da smanji nakande koje naplaćuju operator distributivnog sistema HEP ODS i operator prenosnog sistema HOPS, i to za neke kupce i do 20%. Ovaj potez država je povukla zbog rasta cena u ovoj godini od 15 do 30%.

Hrvatska privreda je pozdravila mere i navela da će joj to smanjiti troškove za oko 300 miliona kuna, za koliko će biti smanjeni prihodi državnih firmi, pre svega HEP-a.

Dok su u Hrvatskoj reagovali tek posle poskupljenja, u BiH nameravaju da to urade u isto vreme kada povećaju cene.

Elektroprivreda BiH (EPBiH) predložila je nove cene za tržišne kupce, koje će, kako tvrdi ova kompanija, biti znatno ispod tržišnih, a neznatno više u odnosu na cene koje ovi kupci imaju u 2018. godini. Poskupljenje, koje se očekuje sredinom januara, se odnosi na sve kupce kojima ističe ugovor o snabdevanju, i u proseku bi trebalo da bude oko 15%, a za neke čak i 30%.

U ovoj kompaniji su naveli da i pored značajnog poskupljenja električne energije na tržištu koje trenutno iznosi 20%, EPBiH će primeniti model ublažavanja naglog skoka cena kako bi se zaštitila privreda.

Direktor EPBiH Bajazit Jašarević, kako je prenela TV N1, izjavio je da je bitnije kako će se BiH u budućnosti snadbevati energijom, nego kolika će cena biti danas.

„Treba javno govoriti o tome da otvaranje tržišta ne znači jeftiniju energiju. Svi smo bili pomalo u zabludi da se otvara tržište da bi energija bila jeftinija“, dodao je on.

Srbija: Takvo je stanje na berzi

Od januara nove cene, u proseku za 20% veće, očekuju i privredu u Srbiji. Elektroprivreda Srbije, kako prenosi Politika, kao razlog je navela usklađivanje sa cenama na referentnim evropskim berzama. A, ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da se ne može govoriti o poskupljenju električne energije za privredu, jer do poskupljenja u pravom smislu te reči nije došlo.

On je objasnio da preduzeća imaju mogućnost da biraju sa kim će skopiti ugovor za isporuku električne energije, te da je EPS i dalje najpovoljniji.

„Oni privrednici koji su svoj ugovor potpisali sa EPS-om recimo u februaru tekuće godine, nisu dobili novu cenu, međutim, oni koji su novi potpisnici ugovora, imaju nešto veću cenu, jer je takvo stanje na berzi“, objasnio je Antić, a preneo Blic, i dodao da je struja berzanska roba kao i sve drugo, te da cena koju je EPS ponudio nije proizvoljno određena.

Rumunija: Veleprodajne cene veće 40%

Petre Stroe, direktor kompanije MET Energy Romania, izjavio je, kako su preneli rumunski mediji, da će cene električne energije na veleprodajnom tržištu sledeće godine biti 40% veće nego ove godine. Takođe, kako je naveo, ovo će se odraziti i na cene za krajnje kupce.

“Veoma je teško da objasnimo potrošačima da će cene biti toliko povećane. Teško im je da to shvate, a i ja baš ne razumem zašto je to tako, ali razlika u ceni ove i sledeće godine je 25 evra ili 40%. Razlozi su i unutrašnji i spoljašnji, i to će se odraziti i na cene proizvoda“, rekao je direktor ove kompanije koja se bavi snabdevanjem elektrčnom energijom i gasom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

struja-vrednost-izvoza-bih

Energetska kriza podigla vrednost izvoza struje BiH na rekordnih 424 miliona evra

25 јануара 2022 - Rekordna vrednost izvoza električne energije iz BiH je velikim delom rezultat skokova cena izazvanih energetskom krizom na svetskom tržištu.