Električna energija

Direktor ERS: Električna energija za privredu poskupeće 14%

Slika: ERS

Objavljeno

10.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), najavio je da će ova kompanija povećati cene električne energije za privredu u proseku 14%, i naveo da će i posle toga cena biti najniža na Balkanu.

Njegova najava zabrinula je Privrednu komoru Republike Srpske (RS) i sindikate koji traže da električna energija ne poskupi. Nove cene za privredu trebalo bi da važe od 1. februara. Ovo poskupljenje je potvrda najava da će cene u regionu ove godine drastično biti veće.

Petrović je u intervjuu za Nezavisne novine izjavio da ERS neće tražiti poskupljenje za domaćinstva, iako bi taj zahtev bio opravdan sa ekonomskog stanovišta, jer su cene na slobodnom tržištu višestruko veće.

Korekcijom cene za industrijske kupce (priključene na 10 kV, 35 kV i 110 kV nivou) prosečno povećanje biće oko 14%, ali ta cena će i dalje biti najpovoljnija na Balkanu, odnosno niža od 15 do 50% u odnosu na druge, izjavio je on.

Petrović je kao razlog naveo potrebu za liberalizacijom ili otvaranjem tržišta za „velike kupce“, a na taj način će ERS obezbediti i dodatan prihod od 14,5 miliona maraka na godišnjem nivou.

On je naveo da bi iste količine električne energije koje su industriji isporučene 2018. na tržištu bi bile prodate po dvostruko višoj ceni, i ERS bi na toj razlici prihodovao 56,8 miliona maraka.

„Na bazi planirane potrošnje industrijskih kupaca u 2019. ukupna subvencija ERS će iznositi 57,5 miliona maraka, umesto 72 miliona maraka, tako da smo i dalje jedina elektroprivreda u okruženju koja na ovakav način daje subvenciju industrijskim kupcima“, naveo je Petrović.

Inače, bez obzira na najavljeno poskupljenje, od januara će računi svim potrošačima u RS biti povećani zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije (OIE) za oko 44%. Naknada je sa 0,0053 maraka po kWh povećana na 0,0075.

Poslodavci: Smanjuje se interes investitora za ulaganje u RS

Privredna komora RS upozorila je da će poskupljenje negativno uticati na konkurentnost privrede.

Upravo je dosadašnja cena predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača, navela je Privredna komora RS.

Sindikat metalske industrije i rudarstva RS traži da se zahtev za poskupljenje povuče, dok sindikalci kompanije Swisslion prete štrajkovima.

Poskupljenje bi moglo da spreči moguće povećanja plata i izazove otpuštanje, smatraju u Sindikatu metalske industrije i rudarstva RS.

Predstavnici Privredne komore, Unije poslodavaca, Ministarstva energetike i rudarstva i ERS održali su i sastanak na kojem su razgovarli o poskupljenju električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

10. januar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

10. januar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. januar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

10. januar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.