x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Direktor ERS: Električna energija za privredu poskupeće 14%

10.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: ERS
Direktor ERS: Električna energija za privredu poskupeće 14%

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), najavio je da će ova kompanija povećati cene električne energije za privredu u proseku 14%, i naveo da će i posle toga cena biti najniža na Balkanu.

Njegova najava zabrinula je Privrednu komoru Republike Srpske (RS) i sindikate koji traže da električna energija ne poskupi. Nove cene za privredu trebalo bi da važe od 1. februara. Ovo poskupljenje je potvrda najava da će cene u regionu ove godine drastično biti veće.

Petrović je u intervjuu za Nezavisne novine izjavio da ERS neće tražiti poskupljenje za domaćinstva, iako bi taj zahtev bio opravdan sa ekonomskog stanovišta, jer su cene na slobodnom tržištu višestruko veće.

Korekcijom cene za industrijske kupce (priključene na 10 kV, 35 kV i 110 kV nivou) prosečno povećanje biće oko 14%, ali ta cena će i dalje biti najpovoljnija na Balkanu, odnosno niža od 15 do 50% u odnosu na druge, izjavio je on.

Petrović je kao razlog naveo potrebu za liberalizacijom ili otvaranjem tržišta za “velike kupce”, a na taj način će ERS obezbediti i dodatan prihod od 14,5 miliona maraka na godišnjem nivou.

On je naveo da bi iste količine električne energije koje su industriji isporučene 2018. na tržištu bi bile prodate po dvostruko višoj ceni, i ERS bi na toj razlici prihodovao 56,8 miliona maraka.

“Na bazi planirane potrošnje industrijskih kupaca u 2019. ukupna subvencija ERS će iznositi 57,5 miliona maraka, umesto 72 miliona maraka, tako da smo i dalje jedina elektroprivreda u okruženju koja na ovakav način daje subvenciju industrijskim kupcima”, naveo je Petrović.

Inače, bez obzira na najavljeno poskupljenje, od januara će računi svim potrošačima u RS biti povećani zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije (OIE) za oko 44%. Naknada je sa 0,0053 maraka po kWh povećana na 0,0075.

Poslodavci: Smanjuje se interes investitora za ulaganje u RS

Privredna komora RS upozorila je da će poskupljenje negativno uticati na konkurentnost privrede.

Upravo je dosadašnja cena predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača, navela je Privredna komora RS.

Sindikat metalske industrije i rudarstva RS traži da se zahtev za poskupljenje povuče, dok sindikalci kompanije Swisslion prete štrajkovima.

Poskupljenje bi moglo da spreči moguće povećanja plata i izazove otpuštanje, smatraju u Sindikatu metalske industrije i rudarstva RS.

Predstavnici Privredne komore, Unije poslodavaca, Ministarstva energetike i rudarstva i ERS održali su i sastanak na kojem su razgovarli o poskupljenju električne energije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.