Električna energija

Elektroprivreda Republike Srpske planira da dronovima nadgleda distributivnu mrežu

ers dronovi tender elektrokrajina

Foto: Gábor Adonyi from Pixabay

Objavljeno

14.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2023.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske namerava da koristi dronove za nadzor i otkrivanje kvarova distributivne mreže u pet svojih operatora distributivnog sistema.

Elektrokrajina je prvo distributivno preduzeće u kojem bi trebalo da se koriste dronovi, pa je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) raspisala tender za izradu studije i isporuku drona za nadzor i otkrivanje kvarova na dalekovodima, prenela je eKapija.

ERS bi tako trebalo da se pridruži kosovskom operatoru distributivnog sistema (ODS) KEDS koji je počeo je da nadgleda distributivnu mrežu pomoću dronova u oktobru prošle godine.

Kompanija iz Republike Srpske je navela da dronovi mogu značajno da promene način na koji se proveravaju dalekovodi i stubovi.

Dronovi mogu da smanje troškove inspekcije dalekovoda više od 20 puta i daju preciznije podatke

Prema nekim istraživanjima korišćenje drona može značajno da smanji troškove, pa tako troškovi inspekcije jednog visokog stuba mogu biti smanjeni više od 20 puta, dok se prilikom pregleda dronom dobijaju daleko tačniji podaci, naveo je ERS.

Kompanija je u tenderskoj dokumentaciji navela da je distributivna mreža Elektrokrajine veoma velike dužine (22.475 kilometara), prolazi kroz brdsko planinska područja sa izrazito bujnom vegetacijom, velikim delom kroz šumska područja, a u nekim delovima kroz kanjone i teško pristupačne terene.

Održavanje mreže srednjenaponskih dalekovoda je dosta otežano, kako se dodaje, obzirom na pomenute terene preko kojih dalekovodi prolaze, i to se naročito odnosi na traženje kvarova pri lošim vremenskim uslovima.

Dronovi mogu da pomognu da se kvarovi na mreži otkriju brže

ERS priznaje da postoji potreba za automatizacijom barem dela poslova i obaveza u vezi sa nadzorom nad mrežom u normalnom pogonu, kao i traženjem mesta kvara prilikom ispada dalekovoda.

Gubici prilikom ispada dalekovoda, kako se navodi, su veoma veliki jer prekidi mogu trajati veoma dug vremenski period dok monteri ne otkriju mesto kvara, koje je često na teško pristupačnom terenu, a obično se ti ispadi dešavaju po najlošijem vremenu. Trenutno su gubici električne energije na nadzemnim vodovima u Elektrokrajini oko 12 odsto.

ERS je nabavku procenio na 180.000 konvertibilnih maraka, a rok za završetak posla je šest meseci.

Kompanija namerava da projekat organizuje tako da znanje stečeno korišćenjem dronova za potrebe Elektrokrajine može da prenese i na ostala četiri operatora distributivnog sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

14. mart 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

14. mart 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

14. mart 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

14. mart 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu