Električna energija

Elektroprivreda Republike Srpske planira da dronovima nadgleda distributivnu mrežu

ers dronovi tender elektrokrajina

Foto: Gábor Adonyi from Pixabay

Objavljeno

14.03.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske namerava da koristi dronove za nadzor i otkrivanje kvarova distributivne mreže u pet svojih operatora distributivnog sistema.

Elektrokrajina je prvo distributivno preduzeće u kojem bi trebalo da se koriste dronovi, pa je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) raspisala tender za izradu studije i isporuku drona za nadzor i otkrivanje kvarova na dalekovodima, prenela je eKapija.

ERS bi tako trebalo da se pridruži kosovskom operatoru distributivnog sistema (ODS) KEDS koji je počeo je da nadgleda distributivnu mrežu pomoću dronova u oktobru prošle godine.

Kompanija iz Republike Srpske je navela da dronovi mogu značajno da promene način na koji se proveravaju dalekovodi i stubovi.

Dronovi mogu da smanje troškove inspekcije dalekovoda više od 20 puta i daju preciznije podatke

Prema nekim istraživanjima korišćenje drona može značajno da smanji troškove, pa tako troškovi inspekcije jednog visokog stuba mogu biti smanjeni više od 20 puta, dok se prilikom pregleda dronom dobijaju daleko tačniji podaci, naveo je ERS.

Kompanija je u tenderskoj dokumentaciji navela da je distributivna mreža Elektrokrajine veoma velike dužine (22.475 kilometara), prolazi kroz brdsko planinska područja sa izrazito bujnom vegetacijom, velikim delom kroz šumska područja, a u nekim delovima kroz kanjone i teško pristupačne terene.

Održavanje mreže srednjenaponskih dalekovoda je dosta otežano, kako se dodaje, obzirom na pomenute terene preko kojih dalekovodi prolaze, i to se naročito odnosi na traženje kvarova pri lošim vremenskim uslovima.

Dronovi mogu da pomognu da se kvarovi na mreži otkriju brže

ERS priznaje da postoji potreba za automatizacijom barem dela poslova i obaveza u vezi sa nadzorom nad mrežom u normalnom pogonu, kao i traženjem mesta kvara prilikom ispada dalekovoda.

Gubici prilikom ispada dalekovoda, kako se navodi, su veoma veliki jer prekidi mogu trajati veoma dug vremenski period dok monteri ne otkriju mesto kvara, koje je često na teško pristupačnom terenu, a obično se ti ispadi dešavaju po najlošijem vremenu. Trenutno su gubici električne energije na nadzemnim vodovima u Elektrokrajini oko 12 odsto.

ERS je nabavku procenio na 180.000 konvertibilnih maraka, a rok za završetak posla je šest meseci.

Kompanija namerava da projekat organizuje tako da znanje stečeno korišćenjem dronova za potrebe Elektrokrajine može da prenese i na ostala četiri operatora distributivnog sistema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

14. mart 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

14. mart 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

14. mart 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

14. mart 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta