Mobilnost

Električni trotineti od sada se i u Sarajevu mogu rentirati preko aplikacije

Elektricni-trotineti-od-sada-se-mogu-rentirati-i-u-Sarajevu

Objavljeno

14.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2020.

Komentari

0

Podeli

Stanovnici i posetioci Sarajeva sada mogu da iznajme električne trotinete preko aplikacije BeeBee. Zasad su im na raspolaganju 72 trotineta.

Električni trotineti se širom sveta koriste kao jedan od načina da se smanje gužve u saobraćaju i zagađenje vazduha. Da li će pomoći i Sarajevu, koji je jedan od gradova sa najzagađenjim vazduhom, pokazaće naredni meseci. Prodaja e-trotineta u regionu doživljava bum, a u Beogradu je za 2020. najavljen početak rada jedne od firmi za njihovo rentiranje.

Trotineti će biti raspoređeni po celom gradu, bez posebnih stanica

Trotineti će u Sarajevu biti raspoređeni po celom gradu, bez nekih posebnih stanica gde se preuzimaju i vraćaju.

Jednostavno kroz aplikaciju, koja se preuzima sa platforme Google Play, pronađe se najbliži trotinet, aktivira vožnja skeniranjem QR coda, vozi do određene destinacije i parkira na mesto gde neće smetati nikome, kažu u firmi BeeBee.

Minut vožnje košta 0,14 evrocenta, a start 0,69 evrocenta

Aplikacija, koja na mapi pokazuje lokacije trotineta, trebalo bi da bude dostupna i za Android i iOS sistem.Elektricni-trotineti-beebee-Sarajevo

Jedan minut korišćenja trotineta košta 0,30 feninga (0,15 evrocenta), ali, kako su rekli u firmi BeeBee, do kraja godine promotivna cena biće 0,27 feninga (0,14 evrocenta). Uz to plaća se i otključavanje trotineta ili start – 1,35 maraka (0,69 evrocenta).

Ne mogu da se prodaju u staro gvožđe

Kako je preneo Klix.ba, trotineti imaju sofisticirani sistem GPRS-a tako da se prati i najmanje neregularno pomeranje odnosno otključavanje na nepropisan način, a mogu se daljinski i zaključati.

Električni trotineti kao prevozno sredstvo nisu zakonski regulisani u BiH

Napravljeni su od materijala koje se ne mogu prodati u staro gvožđe, a nije moguće ni skinuti bateriju i iskoristiti softver, tako da ga neko može uništiti, ali koristi od toga neće imati, istakli su u firmi BeeBee.

Električni trotineti kao prevozno sredstvo nisu zakonski regulisani u BiH, ali je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo zatražilo da se to promeni.

Novi vid transporta uklapa se u platforme „smart city“ i „green city“

Dino Hajrić, direktor firme BeeBee, rekao je da je tim mladih ljudi ovim projektom hteo da poboljša kvalitet života i saobraćaja, kao i da pokuša da smanji štetne emisije, prenela je Anadoly Agency.

Ovakav način transporta u potpunosti se uklapa u platforme „smart city“ i „green city“ koje Grad razvija, izjavio je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala