x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Električni trotineti od sada se i u Sarajevu mogu rentirati preko aplikacije

14.09.2020. | Komentari: 0Autor:

Električni trotineti od sada se i u Sarajevu mogu rentirati preko aplikacije

Stanovnici i posetioci Sarajeva sada mogu da iznajme električne trotinete preko aplikacije BeeBee. Zasad su im na raspolaganju 72 trotineta.

Električni trotineti se širom sveta koriste kao jedan od načina da se smanje gužve u saobraćaju i zagađenje vazduha. Da li će pomoći i Sarajevu, koji je jedan od gradova sa najzagađenjim vazduhom, pokazaće naredni meseci. Prodaja e-trotineta u regionu doživljava bum, a u Beogradu je za 2020. najavljen početak rada jedne od firmi za njihovo rentiranje.

Trotineti će biti raspoređeni po celom gradu, bez posebnih stanica

Trotineti će u Sarajevu biti raspoređeni po celom gradu, bez nekih posebnih stanica gde se preuzimaju i vraćaju.

Jednostavno kroz aplikaciju, koja se preuzima sa platforme Google Play, pronađe se najbliži trotinet, aktivira vožnja skeniranjem QR coda, vozi do određene destinacije i parkira na mesto gde neće smetati nikome, kažu u firmi BeeBee.

Minut vožnje košta 0,14 evrocenta, a start 0,69 evrocenta

Aplikacija, koja na mapi pokazuje lokacije trotineta, trebalo bi da bude dostupna i za Android i iOS sistem.Elektricni-trotineti-beebee-Sarajevo

Jedan minut korišćenja trotineta košta 0,30 feninga (0,15 evrocenta), ali, kako su rekli u firmi BeeBee, do kraja godine promotivna cena biće 0,27 feninga (0,14 evrocenta). Uz to plaća se i otključavanje trotineta ili start – 1,35 maraka (0,69 evrocenta).

Ne mogu da se prodaju u staro gvožđe

Kako je preneo Klix.ba, trotineti imaju sofisticirani sistem GPRS-a tako da se prati i najmanje neregularno pomeranje odnosno otključavanje na nepropisan način, a mogu se daljinski i zaključati.

Električni trotineti kao prevozno sredstvo nisu zakonski regulisani u BiH

Napravljeni su od materijala koje se ne mogu prodati u staro gvožđe, a nije moguće ni skinuti bateriju i iskoristiti softver, tako da ga neko može uništiti, ali koristi od toga neće imati, istakli su u firmi BeeBee.

Električni trotineti kao prevozno sredstvo nisu zakonski regulisani u BiH, ali je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo zatražilo da se to promeni.

Novi vid transporta uklapa se u platforme “smart city” i “green city”

Dino Hajrić, direktor firme BeeBee, rekao je da je tim mladih ljudi ovim projektom hteo da poboljša kvalitet života i saobraćaja, kao i da pokuša da smanji štetne emisije, prenela je Anadoly Agency.

Ovakav način transporta u potpunosti se uklapa u platforme “smart city” i “green city” koje Grad razvija, izjavio je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.