Životna sredina

Ekološka šteta daleko veća od koristi od litijuma, pokazuje studija srpskih naučnika

Dragana Djordjevic

Foto: Dragana Đorđević (Savski nasip / Facebook)

Objavljeno

26.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grupa srpskih naučnika pokazala je u svojoj analizi da rudarenje litijuma u zapadnoj Srbiji, u naseljenom i plodnom poljoprivrednom području, nije isplativa, uzimajući u obzir sve ekološke rizike.

Dragana Đorđević, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Ratko Ristić, Sanja Sakan, Jelena Brezjanović, Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja objavili su rad ‘Uticaj istražnih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u zapadnoj Srbiji’ u naučnom časopisu Nature.

Zaključili su da iskopavanje i prerada litijuma u dolini reke Jadar, koje planira kompanija Rio Tinto, mogu značajno da naškode životnoj sredini, uz razoran uticaj na podzemne vode i zemljište, i dovedu do gubitka biodiverziteta i akumulacije velike količine opasnog otpada.

Rudnik litijuma može da uništi životnu aktivnost oko 20.000 stanovnika lokalne zajednice

„Izgradnja rudnika i postrojenja za preradu, u okviru istog industrijskog kompleksa, za ekstrakciju litijuma i bora, uništila bi životnu aktivnost oko 20.000 stanovnika lokalne zajednice koji već jako dobro zarađuju“, piše u studiji.

Kompanija tvrdi da će poštovati standarde zaštite životne sredine, ali lokalna zajednica jeveoma zabrinuta zbog mogućih posledica.

Ležište litijuma u dolini Jadra čini manje od jedan odsto globalnih rezervi ovog metala

„Ležište litijuma u zapadnoj Srbiji nije vredno eksploatacije, s obzirom na ekološke rizike, jer je jedino u svetu gde se vađenje litijuma planira u naseljenom i plodnom poljoprivrednom području a, što je najvažnije, sigurno će uništiti jednu od samo tri oblasti bogate vodom u Srbiji“, napominju naučnici.

Opšteprihvaćene mere za ublažavanje klimatskih promena podrazumevaju usvajanje tehnologija sa niskim emisijama ugljenika, a one se u velikoj meri oslanjaju na litijum-jonske i druge baterije. U studiji se ističe i da ovo ležište čini manje od jedan odsto globalnih rezervi litijuma i da samim tim ne nudi dovoljne količine koje će globalno rešiti problem klimatskih promena.

Proizvodnja litijum-karbonata stvara ogromne količine otpadne vode

„Veliki problem vezan za eksploataciju litijuma u svetu je agresivan proces hemijske ekstrakcije koji uključuje ogromnu količinu koncentrovanih mineralnih kiselina, pre svega koncentrovane sumporne kiseline. Potrošnja enormne količine vode za proizvodnju litijum-karbonata bi posledično generisala ogromne količine otpadnih voda, koje bi bile velika i trajna opasnost od zagađivanja površinskih i podzemnih voda“, navodi se u analizi.

Iz ovih razloga, rudnici litijuma se uglavnom nalaze daleko od naseljenih područja, poput onih u pustinjama Kine, Čilea, Australije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Osim u Srbiji, rudnik litijuma u naseljenom kraju planiran je u Portugalu.

Istraživačko bušenje već dovelo do oštećenja životne sredine

Nalazi prikazani u studiji pokazuju da je istraživačko bušenje već dovelo do oštećenja životne sredine, sa povećanim nivoima štetnih supstanci detektovanim u obližnjim rekama i tlu. Istraživanja su otkrila značajno povišene nizvodne koncentracije bora, arsena i litijuma u obližnjim rekama u poređenju sa uzvodnim nalazima.

zagadjenje vode i zemljista nakon istraznih busotina u dolini Jadra, litijum
Foto: Iz područja istraživanja rude litijuma i bora u dolini Jadra (Živko Petrović)

„Otvaranjem rudnika, problemi će biti umnogostručeni zbog jalovine, otpadnih voda iz rudnika, buke, zagađenosti vazduha i svetlosnog zagađenja, ugrožavajući živote brojnih lokalnih zajednica i uništavajući njihove izvore slatke vode, poljoprivredno zemljište, stoku i imovinu“, upozoravaju naučnici.

Ključno je dati prioritet zaštiti životne sredine i javnom zdravlju kako bi se osigurala održiva budućnost

Iako se čini da litijum igra značajnu ulogu u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, ogromna količina energije iz fosilnih goriva se troši u procesu proizvodnje litijum-karbonata iz ruda, pa su emisije ugljen-dioksida (CO2) značajne, objašnjeno je u studiji. Zbog toga rudarenje litijuma zapravo potire njegov naknadni doprinos smanjenju emisija, piše u dokumentu.

Naučnici su istakli da je važno uzeti u obzir perspektive različitih zainteresovanih strana, uključujući rudarske kompanije, aktiviste i vladine zvaničnike, kada se donose odluke o rudarstvu i korišćenju resursa. Navode da nekontrolisano nadmetanje za kontrolu nad resursima može imati dugoročne posledice po životnu sredinu i buduće generacije.

„Istina je da je moguće da se pojave ekonomske koristi povezane sa rudarskim projektima. Ključno je dati prioritet zaštiti životne sredine i javnom zdravlju, kako bi se osigurala održiva budućnost“, poručili su.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vazduh zrak zakon

Federacija BiH pred usvajanjem novog zakona o zaštiti vazduha posle 21 godine

26. jul 2024. - Važeći Zakon datira iz 2003, poslednji put menjan je i dopunjavan 2010, a od tada do danas pogoršao se kvalitet vazduha u zemlji

Dragana Djordjevic

Ekološka šteta daleko veća od koristi od litijuma, pokazuje studija srpskih naučnika

26. jul 2024. - Grupa srpskih naučnika je zaključila da rudarenje litijuma u zapadnoj Srbiji, u naseljenom i poljoprivrednom području, nije isplativa, uzimajući u obzir ekološke rizike

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

26. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Mikroplastika pronadjena masnim naslagama iz arterija

Mikroplastika pronađena u masnim naslagama iz arterija

26. jul 2024. - U novom istraživanju sprovedenom u Italiji, mikroplastika je pronađena u plakovima hirurški otklonjenim iz začepljenih arterija