OIE

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

Foto: EBRD

Objavljeno

28.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) je omogućio vlasnicima 9.000 stambenih jedinica na Zapadnom Balkanu da unaprede energetsku efikasnost u svojim domovima. EBRD je objavio da je u saradnji s donatorima povećao taj program na 135 miliona evra i da će sledeće godine biti opredeljeno još sredstava. Učesnici na predstavljanju rezultata i planova za GEFF naglasili su da je u interesu zemalja regiona i građana da ozelene svoje privrede.

Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan osnovala je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz podršku donatora. Reč je o specijalizovanim kreditnim linijama za fizička lica za ulaganja u energetsku efikasnost, uz podsticaje za investicije koje daje Evropska unija.

Program finansiraju Savezno ministarstvo finansija (BMF) Austrije  i bilateralni donatori u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Deo je Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) za Zapadni Balkan, a sprovodi se u partnerstvu sa Sekretarijatom energetske zajednice. GEFF je u martu proširen na Crnu Goru.

Smanjenje emisija je ekvivalentno uklanjanju 7.700 automobila s puteva

Za manje od četiri godine, više od 9.000 domaćinstava u regionu Zapadnog Balkana uložilo je 45 miliona evra preko GEFF-a u tehnologije za uštedu energije kao što su toplotne pumpe, novi prozori ili solarni paneli. Ova unapređenja su rezultirala smanjenjem emisija ugljen-dioksida za više od 12.000 tona godišnje, što je ekvivalentno uklanjanju 7.700 automobila sa ulica.

Taj zajednički program energetske efikasnosti za stambene objekte uvećan je sa 85 na 135 miliona evra, a sledeće godine će biti opredeljeno još sredstava, rekli su predstavnici EBRD-a i njegovih partnera na ceremoniji dodele priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan, gde su predstavili postignuća.

Složili su se da je u interesu zemalja regiona i građana da ozelene svoje privrede i shvate klimatske izazove kao priliku za delovanje na polju zaštite životne sredine koje će ih pritom učiniti konkurentnijima. U okviru ovog onlajn događaja održana je panel diskusija o planovima za dalje ozelenjavanje privreda u regionu u skladu sa Zelenom agendom EU i Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan.

EU dosad donirala 27 miliona evra za bespovratne podsticaje za domaćinstva koja koriste GEFF-ove kredite

Sredstva se plasiraju preko lokalnih finansijskih institucija, a domaćinstva mogu da se prijave za namenske kredite. Po okončanju investicije, korisnici dobijaju bespovratni podsticaj u visini do 20 odsto iznosa zajma. Te grantove finansira EU, koja je dosad obezbedila 27 miliona evra.

Na GEFF-ovim veb stranicama dostupan je katalog prodavaca i distributera tehnologije

Više od 4.000 proizvođača i prodavaca visokoefikasnih zelenih tehnologija na Zapadnom Balkanu sertifikovano je i uvršteno u katalog nazvan Tehnološki selektor. Dostupan je na GEFF-ovim veb stranicama za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Severnu Makedoniju i Srbiju. Potencijalni korisnici mogu da pretraže raspoloživu opremu poput toplotne izolacije, visokoefikasnih kotlova, toplotnih pumpi, solarnih kolektora ili solarnih grejača za vodu i fotonaponskih sistema.

Na pomenutom događaju je odato priznanje grupi od 18 partnerskih finansijskih institucija koje su učestvovale u prvoj fazi programa i 32 najaktivnija i najposvećenija dobavljača. EBRD je u čast zajedničkih napora donatora GEFF programa, partnerskih finansijskih institucija, proizvođača i dobavljača zelenih tehnologija donirao 1.000 stabala koja će sredinom novembra biti posađena širom regiona.

Merama za energetske uštede se smanjuju emisije i troškovi za električnu energiju

„Izuzetno smo zadovoljni što je naša podrška omogućila velikom broju domaćinstava na Zapadnom Balkanu da investira u unapređenje energetske efikasnosti svojih domova, što je dovelo do smanjenja emisija štetnih gasova, kao i troškova električne energije. Borba protiv zagađenja vazduha i smanjenje energetskog intenziteta su naši glavni prioriteti za region i nastavićemo sa pružanjem podrške preko GEFF-a kao jednog od naših ključnih instrumenata za stambeni sektor“, izjavila je direktorka EBRD-a za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu Aleksandra Vukosavljević.

Evropska komisija je spremna da podrži sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, navodi Richard Masa, šef sektora Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije. U sklopu finansiranja iz programa IPA III, izdvojeno je 500 miliona evra za tu svrhu, napomenuo je.

„WBIF će podržati implementaciju Zelene agende ozelenjavanjem prethodnih i budućih investicija u svim svojim sektorima kao i davanjem prioriteta ulaganjima u tehnologije koje mogu ubrzati zelenu tranziciju“, naglasio je Masa.

Treppel: Pojedinci i siromašnija domaćinstva treba da uvide prednosti investicija u energetsku efikasnost i iskoriste ih, istovremeno doprinoseći borbi protiv klimatskih promena

„Austrija snažno podržava GEFF program na Zapadnom Balkanu da bi promovisala investicije domaćinstava u energetsku efikasnost i omogućila pojedincima, kao i siromašnijim domaćinstvima, da uvide prednosti takvih investicija i iskoriste ih, istovremeno doprinoseći održivim, ekološki prihvatljivim unapređenjima i borbi protiv klimatskih promena“, navodi Leander Treppel, direktor odbora EBRD-a za Austriju.

Violeta Kogalniceanu, šefica odeljenja za infrastrukturu i energetsku efikasnost u Sekretarijatu energetske zajednice, izjavila je da je uspeh programa GEFF na Zapadnom Balkanu dokaz da se ulaganja u energetsku efikasnost domaćinstava sama isplaćuju kroz uštede koje ostvaruju. „Pored toga, to pokazuje da dobar program koji mudro kombinuje dijalog o regulativi, tehničku podršku, spremnost EBRD-a da kreditira partnerske finansijske institucije, i grantove EU u formi podsticaja može u značajnoj meri uticati na tržište“, dodala je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

28. septembar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

28. septembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

28. septembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

28. septembar 2021. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.