Električna energija

Crna Gora 10 dana pokrivala energetske potrebe isključivo iz obnovljivih izvora energije

Crna-Gora-samo-iz-OIE-snabdevanje

Foto: Flickr/Vlada Crne Gore

Objavljeno

04.06.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

04.06.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Crna Gora je od 24. maja do 2. juna 2019. godine prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) za zadovoljenje svih potreba, čime se pridružila malom broju država koje se mogu pohvaliti da su iz domaćih obnovljivih izvora energije proizveli svu potrebnu energiju, saopštila je Vlada Crne Gore.

U tom periodu, u kojem je Termoelektrana (TE) Pljevlja bila van pogona, proizvedeno je oko 82 miliona KWh električne energije, a potrošeno oko 75 miliona KWh.

TE Pljevlja je tokom desetodnevnog perioda bila van pogona. Foto: Flickr/Vlada Crne Gore

Kako se navodi u saopštenju, značajan udeo u ovom istorijskom momentu imale su dve vodeće crnogorske hidroelektrane, Piva i Perućica, u vlaništvu državne Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Za razliku od prethodnih godina, kada je u periodu zastoja proizvodnje električne energije iz lignita (TE Pljevlja) Crna Gora energiju uvozila, ove godine, centralnu ulogu su preuzeli novi izvori: male hidroelektrane (MHE) i vetroparkovi izgrađeni u proteklih nekoliko godina.

Krnovo, vetropark na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi, i vetropark Možura proizveli su 12% električne energije potrošene u Crnoj Gori u navedenom periodu. Rekordan udeo vetra zabeležen je 28. maja, kada je proizvodnja iz vetroelektrana zadovoljila čak 28% ukupne potrošnje električne energije u zemlji.

crna gora oie deset dana krnovo
Vetroelektrana Krnovo. Foto: Flickr/Vlada Crne Gore

Ovo desetodnevno iskustvo potvrdilo je da dobra operativna spremnost, adekvatni prognostički alati, kvalitetna rezerva u snazi i dobra povezanost sa susednim elektroenergetskim sistemima garantuju apsolutno pouzdano napajanje potrošača električnom energijom i u sistemima budućnosti, koji će se zasnivati isključivo na obnovljivim izvorima energije, navodi se u saopštenju.

Pre nekoliko dana, sličnu vest objavili su i britanski mediji, registrujući da je Ujedinjeno Kraljevstvo prvi put od industrijske revolucije tokom dve sedmice proizvodilo energiju bez upotrebe uglja, podseća se u saopštenju Vlade Crne Gore i dodaje da je Crna Gora u maju 2019. godine, u duhu svog ustavnog opredeljenja, bila ekološka država i primer da je globalna energetska tranzicija moguća.

Pored navedenih realizovanih investicija, za ovu godinu je planiran početak projekta izgradnje još dva vetroparka, a uskoro se očekuje i početak gradnje jedne od najvećih solarnih elektrana u Evropi, saopštila je Vlada, uz napomenu da su navedene planirane investicije u potpunosti zasnovane ma tržišnoj ceni električne energije i ne podrazumevaju nikakve finansijske podsticaje investitorima.

Komentara: (1)
Nadja Djurovic Larsen / 04.06.2019.

Ponosna sam na moju Crnu Goru malu Ali mocnu 👏❤️

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

4. jun 2019. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

4. jun 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

4. jun 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

4. jun 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane