x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Potpisan ugovor o rekonstrukciji drugog agregata u HE Piva

06.02.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: EPCG
Potpisan ugovor o rekonstrukciji drugog agregata u HE Piva

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum kompanija Litostroj Power, Končar – Generatori i motori i Elektroremont Subotica potpisali su Ugovor o generalnom remontu drugog agregata u Hidroelektrani (HE) Piva, vredan 1,7 miliona evra.

Rok za završetak posla je osam meseci, a u okviru kapitalnog remonta biće zamenjeni istrošeni i nefunkcionalni delovi, čime će se znatno poboljšati performanse agregata, produžiti njegov radni vek i obezbediti visok stepen pogonske spremnosti i sigurnosti u radu u dužem periodu, saopštio je EPCG.

Direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko, nakon potpisivanja Ugovora, izjavio je da je zadovoljan što je konzorcijum bio prvorangirani na, kako je rekao, izuzetno zahtevnom tenderu.

Litostroj je veoma angažovan na rekonstrukcijama energetskih objekata u celom regionu, kao i u skandinavskim zemljama, tako da će mu sva ta iskustva pomoćii da i ovaj posao završi onako kako najbolje zna, rekao je Kolenko.

Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, podsetio je da je rekonstrukcija prvog agregata HE Piva već obavljena, a rekonstrukcija trećeg je planirana za 2021.

Kada se obave sva tri remonta EPCG će dobiti novu elektranu koja će biti pouzdan i siguran proizvođač, naveo je on.

Agregat A2 u pogonu je od početka rada HE Piva, 1976. godine.

Početak glavnih radova trebalo bi očekivati u aprilu, a zbog povećanog obima posla remont će se, osim u HE Piva, delom sprovesti i u fabrici izvođača radova.

Litostroj je u konzorcijumu sa italijanskom kompanijom ABB JV u avgustu prošle godine dobio i posao rekonstrukcije i modernizacije HE Piva vredan 10,3 miliona evra.

Revitalizacija HE Piva je obuhvaćen Strategijom razvoja energetike do 2030. godine kao jedan od projekata čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti proizvodnih, prenosnih i distributivnih objekata.

EPCG planira da u HE Piva i HE Perućica uloži 40 miliona evra.

Snaga HE Piva je 342 MW, a HE Perućica 307 MW, i zajedno čine 75% ukupne instalisane snage proizvodnih kapaciteta EPCG.  Dve HE u proseku godinje obezbede oko 40% ukupne proizvodnje električne energije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.