Električna energija

Potpisan ugovor o rekonstrukciji drugog agregata u HE Piva

Slika: EPCG

Objavljeno

06.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum kompanija Litostroj Power, Končar – Generatori i motori i Elektroremont Subotica potpisali su Ugovor o generalnom remontu drugog agregata u Hidroelektrani (HE) Piva, vredan 1,7 miliona evra.

Rok za završetak posla je osam meseci, a u okviru kapitalnog remonta biće zamenjeni istrošeni i nefunkcionalni delovi, čime će se znatno poboljšati performanse agregata, produžiti njegov radni vek i obezbediti visok stepen pogonske spremnosti i sigurnosti u radu u dužem periodu, saopštio je EPCG.

Direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko, nakon potpisivanja Ugovora, izjavio je da je zadovoljan što je konzorcijum bio prvorangirani na, kako je rekao, izuzetno zahtevnom tenderu.

Litostroj je veoma angažovan na rekonstrukcijama energetskih objekata u celom regionu, kao i u skandinavskim zemljama, tako da će mu sva ta iskustva pomoćii da i ovaj posao završi onako kako najbolje zna, rekao je Kolenko.

Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, podsetio je da je rekonstrukcija prvog agregata HE Piva već obavljena, a rekonstrukcija trećeg je planirana za 2021.

Kada se obave sva tri remonta EPCG će dobiti novu elektranu koja će biti pouzdan i siguran proizvođač, naveo je on.

Agregat A2 u pogonu je od početka rada HE Piva, 1976. godine.

Početak glavnih radova trebalo bi očekivati u aprilu, a zbog povećanog obima posla remont će se, osim u HE Piva, delom sprovesti i u fabrici izvođača radova.

Litostroj je u konzorcijumu sa italijanskom kompanijom ABB JV u avgustu prošle godine dobio i posao rekonstrukcije i modernizacije HE Piva vredan 10,3 miliona evra.

Revitalizacija HE Piva je obuhvaćen Strategijom razvoja energetike do 2030. godine kao jedan od projekata čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti proizvodnih, prenosnih i distributivnih objekata.

EPCG planira da u HE Piva i HE Perućica uloži 40 miliona evra.

Snaga HE Piva je 342 MW, a HE Perućica 307 MW, i zajedno čine 75% ukupne instalisane snage proizvodnih kapaciteta EPCG.  Dve HE u proseku godinje obezbede oko 40% ukupne proizvodnje električne energije.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dragoljub Damljanovic razvojni centar schneider electric

Dragoljub Damljanović je novi direktor Schneider Electric Razvojnog centra u Srbiji 

27 January 2021 - Centar zapošljava više od 900 inženjera iz oblasti energetike i računarstva koji se bave rešenjima za upravljanja elektroenergetskim sistemima.

TE-Pljevlja-pregovori-radni-sati

Bojanić: Crna Gora pregovara o novom roku za gašenje TE Pljevlja

27 January 2021 - Crna Gora vodi pregovore za dobijanje novog roka za gašenje TE Pljevlja, koja je već potrošila 20.000 radnih sati odobrenih do 2023. godine.

solar-vetar-struja-fosilna-goriva-EU-udeo

Obnovljivi izvori prvi put pretekli fosilna goriva po udelu u proizvodnji struje u EU

26 January 2021 - Evropska unija je po prvi put u jednoj godini proizvela više električne energije iz obnovljivih izvora nego iz fosilnih goriva.

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.