x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Litostroj i ABB obavljaju modernizaciju HE Piva

03.08.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: EPCG
Litostroj i ABB obavljaju modernizaciju HE Piva

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum slovenačkog Litostroja i italijanske kompanije ABB JV potpisali su ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji hidroelektrane (HE) Piva vredan 10,3 miliona evra, saopštila je crnogorska kompanija.

Ugovor o radovima, koje će finansirati KfW banka sa 8,5 miliona evra i EPCG, potpisali su Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, Damjan Kolenko, direktor integracija Litostroja, i Danilo Moresco, generalni mendažer ABB.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, istakao je da će hiodroelektrana dobiti modernizovanu hidromašinsku i elektro opremu sva tri agregata, postrojenja sopstvene potrošnje i najsavremeniji sistem za upravljanje, koji će omogućiti automatsko upravljanje svim agregatima i postrojenjima iz centralne komande.

„Osim produženje radnog veka elektrane za još 40 godina, obezbedićemo i njenu visoku pogonsku spremnost. Pružanjem pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Crne Gore ostvaruje se dodatni prihod, koji je u poslednje dve godine bio veći od dva miliona evra“, istakao je Noveljić.

Revitalizacija HE Piva je obuhvaćen Strategijom razvoja energetike do 2030. godine kao jedan od projekata čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti proizvodnih, prenosnih i distributivnih objekata.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje i ugovora za drugu fazu rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica u vrednosti od 30 miliona evra. To predstavlja nastavak strategije EPCG i započetog petogodišnjeg investicionog ciklusa vrednog više od 170 milion evra.

Početkom maja Upravni odbor EPCG odobrio je remont drugog agregata HE Piva, vredan 2,7 miliona evra, koji bi trebalo da se obavi ove i sledeće godine, i početak remonta šest agregata HE Perućica, procenjenog na 3,56 miliona evra, kao i pokretanje tenderske procedure za kupovinu transformatora, vrednog 2,75 miliona evra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.