Električna energija

Litostroj i ABB obavljaju modernizaciju HE Piva

Litostroj-i-ABB-obavljaju-modernizaciju-HE-Piva

Slika: EPCG

Objavljeno

03.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum slovenačkog Litostroja i italijanske kompanije ABB JV potpisali su ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji hidroelektrane (HE) Piva vredan 10,3 miliona evra, saopštila je crnogorska kompanija.

Ugovor o radovima, koje će finansirati KfW banka sa 8,5 miliona evra i EPCG, potpisali su Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, Damjan Kolenko, direktor integracija Litostroja, i Danilo Moresco, generalni mendažer ABB.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, istakao je da će hiodroelektrana dobiti modernizovanu hidromašinsku i elektro opremu sva tri agregata, postrojenja sopstvene potrošnje i najsavremeniji sistem za upravljanje, koji će omogućiti automatsko upravljanje svim agregatima i postrojenjima iz centralne komande.

„Osim produženje radnog veka elektrane za još 40 godina, obezbedićemo i njenu visoku pogonsku spremnost. Pružanjem pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Crne Gore ostvaruje se dodatni prihod, koji je u poslednje dve godine bio veći od dva miliona evra“, istakao je Noveljić.

Revitalizacija HE Piva je obuhvaćen Strategijom razvoja energetike do 2030. godine kao jedan od projekata čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti proizvodnih, prenosnih i distributivnih objekata.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje i ugovora za drugu fazu rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica u vrednosti od 30 miliona evra. To predstavlja nastavak strategije EPCG i započetog petogodišnjeg investicionog ciklusa vrednog više od 170 milion evra.

Početkom maja Upravni odbor EPCG odobrio je remont drugog agregata HE Piva, vredan 2,7 miliona evra, koji bi trebalo da se obavi ove i sledeće godine, i početak remonta šest agregata HE Perućica, procenjenog na 3,56 miliona evra, kao i pokretanje tenderske procedure za kupovinu transformatora, vrednog 2,75 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. avgust 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

3. avgust 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

3. avgust 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

3. avgust 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane