Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Litostroj i ABB obavljaju modernizaciju HE Piva

Litostroj-i-ABB-obavljaju-modernizaciju-HE-Piva

Slika: EPCG

Objavljeno

03.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum slovenačkog Litostroja i italijanske kompanije ABB JV potpisali su ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji hidroelektrane (HE) Piva vredan 10,3 miliona evra, saopštila je crnogorska kompanija.

Ugovor o radovima, koje će finansirati KfW banka sa 8,5 miliona evra i EPCG, potpisali su Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, Damjan Kolenko, direktor integracija Litostroja, i Danilo Moresco, generalni mendažer ABB.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, istakao je da će hiodroelektrana dobiti modernizovanu hidromašinsku i elektro opremu sva tri agregata, postrojenja sopstvene potrošnje i najsavremeniji sistem za upravljanje, koji će omogućiti automatsko upravljanje svim agregatima i postrojenjima iz centralne komande.

„Osim produženje radnog veka elektrane za još 40 godina, obezbedićemo i njenu visoku pogonsku spremnost. Pružanjem pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Crne Gore ostvaruje se dodatni prihod, koji je u poslednje dve godine bio veći od dva miliona evra“, istakao je Noveljić.

Revitalizacija HE Piva je obuhvaćen Strategijom razvoja energetike do 2030. godine kao jedan od projekata čiji je cilj povećanje energetske efikasnosti proizvodnih, prenosnih i distributivnih objekata.

U narednom periodu očekuje se potpisivanje i ugovora za drugu fazu rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica u vrednosti od 30 miliona evra. To predstavlja nastavak strategije EPCG i započetog petogodišnjeg investicionog ciklusa vrednog više od 170 milion evra.

Početkom maja Upravni odbor EPCG odobrio je remont drugog agregata HE Piva, vredan 2,7 miliona evra, koji bi trebalo da se obavi ove i sledeće godine, i početak remonta šest agregata HE Perućica, procenjenog na 3,56 miliona evra, kao i pokretanje tenderske procedure za kupovinu transformatora, vrednog 2,75 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske