Energetska efikasnost

Đedović: U toku javni poziv za sredstva za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada

Đedović: u toku je javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada, prijavite svoje projekte

Foto: Dubravka Đedović / Facebook

Objavljeno

22.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, podsetila je nakon svog predavanja održanog na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu (ETF) da je u toku javni poziv za za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u opštinama i gradovima i pozvala lokalne samouprave da prijave svoje projekte.

„Želim da naglasim da je javni poziv u toku za lokalne samouprave da prijave svoje projekte od značaja bilo da se radi o školama, vrtićima ili o javnim zgradama gde bi mogli da povećamo energetsku efikasnost“, rekla je Đedović. Kao jedan od načina poboljšanja energetske efikasnosti navela je postavljanje krovnih fotonaponskih sistema.

Javni poziv je otvoren do 2. juna. Prijavu mogu podneti sve zainteresovane jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa predlogom svojih projekata.

ETF dobija krovnu solarnu elektranu

Ministarka je održala predavanje o stanju energetskog sektora u Srbiji. Osim studenata ETF-a, prisustvovali gostujući studenti sa američkih univerziteta Harvard i MIT.

Đedović je pre predavanja sa dekanom Dejanom Gvozdićem razgovarala o solarnoj elektrani koja će se naći na krovu ove ustanove. Postrojenje će pokrivati 80 odsto potreba tri fakulteta za električnom energijom. Deo novca, skoro 50 odsto, obezbedilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Potrebno znanje, kao i studije i projektovanja, obezbediće profesori i studenti ETF-a, saopšteno je.

Solarna elektrana će služiti i kao laboratorija za solarnu energetiku na ETF-u

Pored uštede električne energije, solarna elektrana će služiti kao laboratorija za solarnu energetiku. Studentima i profesorima ETF-a će na ovaj način biti omogućena vrhunska edukacija i naučno-istraživački rad, piše u saopštenju fakulteta.

Ministarka je istakla značaj podsticanja obrazovnog sektora da razmišlja u pravcu obnovljivih izvora energije i da se koristi subvencijama koje daju država i lokalna samouprava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

22. maj 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

22. maj 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

22. maj 2023. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

22. maj 2023. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.