Energetska efikasnost

Đedović: U toku javni poziv za sredstva za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada

Đedović: u toku je javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada, prijavite svoje projekte

Foto: Dubravka Đedović / Facebook

Objavljeno

22.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, podsetila je nakon svog predavanja održanog na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu (ETF) da je u toku javni poziv za za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u opštinama i gradovima i pozvala lokalne samouprave da prijave svoje projekte.

„Želim da naglasim da je javni poziv u toku za lokalne samouprave da prijave svoje projekte od značaja bilo da se radi o školama, vrtićima ili o javnim zgradama gde bi mogli da povećamo energetsku efikasnost“, rekla je Đedović. Kao jedan od načina poboljšanja energetske efikasnosti navela je postavljanje krovnih fotonaponskih sistema.

Javni poziv je otvoren do 2. juna. Prijavu mogu podneti sve zainteresovane jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa predlogom svojih projekata.

ETF dobija krovnu solarnu elektranu

Ministarka je održala predavanje o stanju energetskog sektora u Srbiji. Osim studenata ETF-a, prisustvovali gostujući studenti sa američkih univerziteta Harvard i MIT.

Đedović je pre predavanja sa dekanom Dejanom Gvozdićem razgovarala o solarnoj elektrani koja će se naći na krovu ove ustanove. Postrojenje će pokrivati 80 odsto potreba tri fakulteta za električnom energijom. Deo novca, skoro 50 odsto, obezbedilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Potrebno znanje, kao i studije i projektovanja, obezbediće profesori i studenti ETF-a, saopšteno je.

Solarna elektrana će služiti i kao laboratorija za solarnu energetiku na ETF-u

Pored uštede električne energije, solarna elektrana će služiti kao laboratorija za solarnu energetiku. Studentima i profesorima ETF-a će na ovaj način biti omogućena vrhunska edukacija i naučno-istraživački rad, piše u saopštenju fakulteta.

Ministarka je istakla značaj podsticanja obrazovnog sektora da razmišlja u pravcu obnovljivih izvora energije i da se koristi subvencijama koje daju država i lokalna samouprava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

22. maj 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

22. maj 2023. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. maj 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

22. maj 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja