Energetska efikasnost

Srbija obezbedila 400 miliona dinara za subvencije za energetsku efikasnost u lokalnim samoupravama

subvencije za energetsku efikasnost konkurs srbija javni poziv

Foto: Borko Manigoda from Pixabay

Objavljeno

19.04.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

19.04.2023.

Država

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u gradovima i opštinama i pozvalo lokalne samouprave da se prijave.

Za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti Ministarstvo rudarstva i energetike je pripremilo 400 miliona dinara, a novina je da su lokalne samouprave koje imaju najzagađeniji vazduh u Srbiji dobile pravo da prijave dva projekta. U odnosu na 2022. ukupan iznos subvencije povećan je za 100 miliona dinara.

Na javni poziv mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave i da predlože svoje projekte unapređenja energetske efikasnosti u školama, predškolskim ustanovama, domovima zdravlja, upravnim zgradama i drugim objektima koji se koriste u zdravstvu, školstvu, socijalnoj zaštiti, kulturi i sportu i komunalnim delatnostima.

Opštine koje imaju visoku zagađenost vazduha mogu da prijave dva projekta

Mere energetske sanacije koje će se finansirati kroz javni poziv obuhvataju, između ostalog, zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi, ugradnju solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetljenja i ugradnju solarnih panela.

Za razliku od drugih lokalnih samouprava, koje mogu da konkurišu sa jednim projektom, opštine koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha imaju pravo da za subvencije prijave dva projekta, od kojih jedan mora da obuhvati meru ugradnje kotla na biomasu ili prirodni gas ili ugradnju toplotne pumpe.

Lokalne samouprave mogu dobiti najviše 70 odsto vrednosti projekta

Maksimalan iznos sredstava koji dodeljuje Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, u sastavu Ministarstva, je 30 miliona dinara po projektu, a maksimalno 70 odsto vrednosti projekta. Devastirane lokalne samouprave, njih 19, imaju mogućnost da dobiju 100 odsto sredstava, a maksimalno 30 miliona dinara.

Izuzetak je modernizacija javnog osvetljenja za koju je maksimalno učešće Uprave 20 odsto, odnosno 4,5 miliona dinara, navodi se u javnom pozivu.

Đedović: Da javni objekti budu primer kako se  odgovorno koristi energija

Javni poziv je otvoren do 2. juna, a Ministarstvo planira da rešenje o dodeli sredstava donese u prvoj polovini jula.

Očekuje se da sprovedene investicije donesu uštedu energije od 30 do 50 odsto godišnje u zavisnosti od mera koje se primenjuju, što će uticati na smanjenje troškova grejanja zimi i hlađenja leti, kao i na smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu.

Ministarka Dubravka Đedović izjavila je da je najjeftinija električna energija koja se ne potroši i zato je neophodno da se unapređuje energetsko stanje javnih zgrada – škola, vrtića, domova zdravlja i drugih objekata na lokalu.

„Novina u odnosu na prethodne javne pozive je da će se pri ocenjivanju predloga posebno vrednovati projekti u opštinama koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha. Pozivam sve gradove i opštine da se prijave i da zajedno učinimo da javni objekti budu primer kako se  odgovorno koristi energija i da stvorimo zdraviju životnu sredinu za naše građane”, istakla je Đedović.

Komentara: (4)
Djurdjija / 19.04.2023.

Dok se ova srdstva za unapredjenje energetske efikasnosti primeni u opstinama koje imaju visoku zagadjenost vazduha, ja cu sama sebi pomoci uz koriscenje fotokatalitickog preciscivaca vazduha koji mi pruza sigurnost i kvalitetan vazduh dok boravim u zatvorenom prostoru.

Perke / 25.04.2023.

fotokatalicki preciscavac ,,,prvi put cujem ,,,sta to moze biti ?

Mirka / 26.04.2023.

To vam je preciscivac vazduha, kako niste culi gde zivite, sada je veoma potreban uredjaj za dezinfekciju vazduha u zatvorenom prostoru.

therapeut / 27.04.2023.

Ne mora biti fotokaliticki da ne bude zabune. Postoji mali milion preciscivaca koji rade na razlicitim principima. Fotokataliza je smao jedan od nacina kako se razgradjuju stetne materije

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

19. april 2023. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. april 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

19. april 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

19. april 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.