OIE

Crna Gora uvodi aukcije za obnovljive izvore energije

Crna Gora uvodi aukcije za obnovljive izvore energije

Foto: Tania_pl from Pixabay

Objavljeno

04.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je još jedna zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja namerava da uvede aukcije kao model za podršku razvoja obnovljivih izvora energije. Skoro sve države ovog dela Evrope najavile su da će ih uvesti, ali su zasad održane u Albaniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Turskoj.

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore saopštilo je da ima u planu pokretanje sveobuhvatnog programa koji se odnosi na povećanje udela solarnih elektrana i vetroparkova u energetskom miksu zemlje, a sve uz tehničku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Inače, EBRD je i u drugim zemljama regiona, kao što su Albanija, Kosovo*, Srbija, pomagao u uvođenju aukcija, koje smatra alatkom broj jedan u razvoju zelene energetike.

Program Ministarstva kapitalnih investicija sprovodi se u saradnji sa EBRD-om

Program u Crnoj Gori, kako je navelo Ministarstvo, će svakako obuhvatiti reviziju zakonodavstva kako bi se razjasnio okvir za konkurentnu nabavku energije iz obnovljivih izvora i odgovarajući mehanizam podrške, kao i osmšljavanje i sprovođenje aukcija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministarstvo smatra da će konkurentno nadmetanje, kroz koje će podrška biti obezbeđena putem tržišne šeme, omogućiti dodavanje novih proizvodnih kapaciteta, po konkurentnim cenama uz postizanje ciljeva integracije tržista, a sve u skladu sa obavezama koje proizilaze iz članstva u Energetskoj zajednici.

Biće pripremljen i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije

To će, takođe, omogućiti Crnoj Gori da iskoristi svoje izvore vetra i sunca po konkurentnim cenama i podstakne upotrebu čiste energije u energetskom sektoru, ističu u Ministarstvu.

Crna Gora će dobiti i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će biti razvijen kao deo  saradnje sa EBRD-om. Planirano je, kako se navodi, da se Zakonom definišu pravila za pružanje podrške projektima obnovljive energije, kao i tranzicioni mehanizmi koji će biti na snazi do uspostavljanja dan-unapred tržišta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik