OIE

Crna Gora uvodi aukcije za obnovljive izvore energije

Crna Gora uvodi aukcije za obnovljive izvore energije

Foto: Tania_pl from Pixabay

Objavljeno

04.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je još jedna zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja namerava da uvede aukcije kao model za podršku razvoja obnovljivih izvora energije. Skoro sve države ovog dela Evrope najavile su da će ih uvesti, ali su zasad održane u Albaniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Turskoj.

Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore saopštilo je da ima u planu pokretanje sveobuhvatnog programa koji se odnosi na povećanje udela solarnih elektrana i vetroparkova u energetskom miksu zemlje, a sve uz tehničku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Inače, EBRD je i u drugim zemljama regiona, kao što su Albanija, Kosovo*, Srbija, pomagao u uvođenju aukcija, koje smatra alatkom broj jedan u razvoju zelene energetike.

Program Ministarstva kapitalnih investicija sprovodi se u saradnji sa EBRD-om

Program u Crnoj Gori, kako je navelo Ministarstvo, će svakako obuhvatiti reviziju zakonodavstva kako bi se razjasnio okvir za konkurentnu nabavku energije iz obnovljivih izvora i odgovarajući mehanizam podrške, kao i osmšljavanje i sprovođenje aukcija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ministarstvo smatra da će konkurentno nadmetanje, kroz koje će podrška biti obezbeđena putem tržišne šeme, omogućiti dodavanje novih proizvodnih kapaciteta, po konkurentnim cenama uz postizanje ciljeva integracije tržista, a sve u skladu sa obavezama koje proizilaze iz članstva u Energetskoj zajednici.

Biće pripremljen i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije

To će, takođe, omogućiti Crnoj Gori da iskoristi svoje izvore vetra i sunca po konkurentnim cenama i podstakne upotrebu čiste energije u energetskom sektoru, ističu u Ministarstvu.

Crna Gora će dobiti i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će biti razvijen kao deo  saradnje sa EBRD-om. Planirano je, kako se navodi, da se Zakonom definišu pravila za pružanje podrške projektima obnovljive energije, kao i tranzicioni mehanizmi koji će biti na snazi do uspostavljanja dan-unapred tržišta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

4. mart 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

4. mart 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

4. mart 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

4. mart 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7