Životna sredina

Crna Gora otvorila poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama

Foto: Twitter.com/VladaCG

Objavljeno

11.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je otvorila poglavlje 27 u pregovorima o pristupanju EU, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene. Da bi privremeno zatvorila ovo najzahtevnije i najskuplje od svih pregovaračkih poglavlja, Crna Gora treba da ispuni merila vezana za kvalitet vazduha, sektor voda, sistem trgovanja emisijama EU (EU ETS) i druga merila, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Merilo vezano za kvalitet vazduha koje Crna Gora mora da ispuni da bi privremeno zatvorila poglavlje 27 predviđa, između ostalog, potpuno usklađivanje sa izmenjenom Direktivom o smanjenju nacionalnih emisija izvesnih atmosferskih zagađivača (NEC direktiva 2016/2284/EU) i dostavljanje analize isplativih strategija za kontrolu emisija do 2020. i 2030. godine, koje će služiti kao osnova za postizanje trajnog sporazuma između EU i Crne Gore o smanjenju emisija u skladu sa NEC direktivom.

Crna Gora treba i da se odluči koji će sistem upravljanja otpadom primeniti i da opredeli odgovarajuća sredstva za infrastrukturna ulaganja, kao i da ostvari značajan napredak u usklađivanju propisa u sektoru voda, u koji spadaju voda za piće i politika zaštite morske životne sredine. Ovo merilo predviđa i usvajanje planova za upravljanje slivovima reka.

Na polju zaštite prirode, Crna Gora treba da dostavi listu predloženih ekološki značajnih područja koja bi ušla u mrežu Natura 2000 i da pokaže da ima kapacitet da upravlja mrežom Natura 2000, a u okviru toga treba Ulcinjskoj solani da dodeli odgovarajući status zaštićenog područja. Crna Gora treba i da nastavi sa usaglašavanjem zakonodavnog okvira u hemijskom i sektoru buke i civilne zaštite.

Kada su u pitanju klimatske promene, Crna Gora treba da nastavi usaglašavanje sa zakonodavstvom EU, što naročito podrazumeva usvajanje zakona o funkcionisanju sistema trgovanja emisijama EU (EU ETS), u skladu sa ETS direktivom 2003/87/EC i njenim dopunama. Crna Gora treba i da uskladi propise o monitoringu i izveštavanju, akreditaciji i verifikaciji, Registru EU, raspodeli emisionih jedinica i aukcijama, a potrebno je i da uspostavi odgovarajući okvir za punu implementaciju EU ETS u vezi sa monitoringom, izveštavanjem i verifikacijom emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Crna Gora usvojila odluku o osnivanju Eko-fonda

Vlada Crne Gore je krajem novembra usvojila odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine, čije je skraćeno ime Eko-fond, sa ciljem stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u oblasti životne sredine i klimatskih promena, izjavio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović na otvaranju poglavlja 27, navodi se u saopštenju vlade.

Prema ranijim izveštajima, za ispunjenje obaveza iz poglavlja 27 biće potrebno uložiti 1,4 milijarde evra do 2035. godine, u čemu će ključan biti Eko-fond, koji je osnovan kao pravno lice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura

Aktivisti spaljivanju otpada biomase TE Tuzla

Otpad se uvodi u Termoelektranu Tuzla na mala vrata uz biomasu, tvrde aktivisti

09 септембра 2022 - Elektroprivreda BiH sprema prebacivanje bloka 3 u TE Tuzla na biomasu, a ekološke grupe tvrde da će se u nju umešavati otpad