Životna sredina

Crna Gora otvorila poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama

Foto: Twitter.com/VladaCG

Objavljeno

11.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je otvorila poglavlje 27 u pregovorima o pristupanju EU, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene. Da bi privremeno zatvorila ovo najzahtevnije i najskuplje od svih pregovaračkih poglavlja, Crna Gora treba da ispuni merila vezana za kvalitet vazduha, sektor voda, sistem trgovanja emisijama EU (EU ETS) i druga merila, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Merilo vezano za kvalitet vazduha koje Crna Gora mora da ispuni da bi privremeno zatvorila poglavlje 27 predviđa, između ostalog, potpuno usklađivanje sa izmenjenom Direktivom o smanjenju nacionalnih emisija izvesnih atmosferskih zagađivača (NEC direktiva 2016/2284/EU) i dostavljanje analize isplativih strategija za kontrolu emisija do 2020. i 2030. godine, koje će služiti kao osnova za postizanje trajnog sporazuma između EU i Crne Gore o smanjenju emisija u skladu sa NEC direktivom.

Crna Gora treba i da se odluči koji će sistem upravljanja otpadom primeniti i da opredeli odgovarajuća sredstva za infrastrukturna ulaganja, kao i da ostvari značajan napredak u usklađivanju propisa u sektoru voda, u koji spadaju voda za piće i politika zaštite morske životne sredine. Ovo merilo predviđa i usvajanje planova za upravljanje slivovima reka.

Na polju zaštite prirode, Crna Gora treba da dostavi listu predloženih ekološki značajnih područja koja bi ušla u mrežu Natura 2000 i da pokaže da ima kapacitet da upravlja mrežom Natura 2000, a u okviru toga treba Ulcinjskoj solani da dodeli odgovarajući status zaštićenog područja. Crna Gora treba i da nastavi sa usaglašavanjem zakonodavnog okvira u hemijskom i sektoru buke i civilne zaštite.

Kada su u pitanju klimatske promene, Crna Gora treba da nastavi usaglašavanje sa zakonodavstvom EU, što naročito podrazumeva usvajanje zakona o funkcionisanju sistema trgovanja emisijama EU (EU ETS), u skladu sa ETS direktivom 2003/87/EC i njenim dopunama. Crna Gora treba i da uskladi propise o monitoringu i izveštavanju, akreditaciji i verifikaciji, Registru EU, raspodeli emisionih jedinica i aukcijama, a potrebno je i da uspostavi odgovarajući okvir za punu implementaciju EU ETS u vezi sa monitoringom, izveštavanjem i verifikacijom emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Crna Gora usvojila odluku o osnivanju Eko-fonda

Vlada Crne Gore je krajem novembra usvojila odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine, čije je skraćeno ime Eko-fond, sa ciljem stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u oblasti životne sredine i klimatskih promena, izjavio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović na otvaranju poglavlja 27, navodi se u saopštenju vlade.

Prema ranijim izveštajima, za ispunjenje obaveza iz poglavlja 27 biće potrebno uložiti 1,4 milijarde evra do 2035. godine, u čemu će ključan biti Eko-fond, koji je osnovan kao pravno lice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

11. decembar 2018. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo

brcko centar za upravljanje otpadom svetska banka

Brčko će dobiti Centar za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima

11. decembar 2018. - Centar je jedan od pet projekata koji se pripremaju u Distriktu u okviru "Projekta integrisanog razvoja koridora reka Save i Drine"

crveni mulj, boksit, aluminijum

Naučnici od rudarskog otpada dobili gvožđe i građevinski materijal

11. decembar 2018. - Istraživači tvrde da se uz pomoć jednostavnog hemijskog procesa iz crvenog mulja, nusproizvoda prerade boksita, može izdvojiti gvožđe

prozor rama otpad sortiranje juricic

Prozor-Rama jedina opština u BiH koja sortira sav prikupljeni otpad

11. decembar 2018. - Opština je izgradila Ekopark koji se sastoji od sortirnice i kompostane, pa se od 100 odsto obrađenog otpada ponovo iskoristi 60 odsto