x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Crna Gora otvorila poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama

11.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Twitter.com/VladaCG
Crna Gora otvorila poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama

Crna Gora je otvorila poglavlje 27 u pregovorima o pristupanju EU, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene. Da bi privremeno zatvorila ovo najzahtevnije i najskuplje od svih pregovaračkih poglavlja, Crna Gora treba da ispuni merila vezana za kvalitet vazduha, sektor voda, sistem trgovanja emisijama EU (EU ETS) i druga merila, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Merilo vezano za kvalitet vazduha koje Crna Gora mora da ispuni da bi privremeno zatvorila poglavlje 27 predviđa, između ostalog, potpuno usklađivanje sa izmenjenom Direktivom o smanjenju nacionalnih emisija izvesnih atmosferskih zagađivača (NEC direktiva 2016/2284/EU) i dostavljanje analize isplativih strategija za kontrolu emisija do 2020. i 2030. godine, koje će služiti kao osnova za postizanje trajnog sporazuma između EU i Crne Gore o smanjenju emisija u skladu sa NEC direktivom.

Crna Gora treba i da se odluči koji će sistem upravljanja otpadom primeniti i da opredeli odgovarajuća sredstva za infrastrukturna ulaganja, kao i da ostvari značajan napredak u usklađivanju propisa u sektoru voda, u koji spadaju voda za piće i politika zaštite morske životne sredine. Ovo merilo predviđa i usvajanje planova za upravljanje slivovima reka.

Na polju zaštite prirode, Crna Gora treba da dostavi listu predloženih ekološki značajnih područja koja bi ušla u mrežu Natura 2000 i da pokaže da ima kapacitet da upravlja mrežom Natura 2000, a u okviru toga treba Ulcinjskoj solani da dodeli odgovarajući status zaštićenog područja. Crna Gora treba i da nastavi sa usaglašavanjem zakonodavnog okvira u hemijskom i sektoru buke i civilne zaštite.

Kada su u pitanju klimatske promene, Crna Gora treba da nastavi usaglašavanje sa zakonodavstvom EU, što naročito podrazumeva usvajanje zakona o funkcionisanju sistema trgovanja emisijama EU (EU ETS), u skladu sa ETS direktivom 2003/87/EC i njenim dopunama. Crna Gora treba i da uskladi propise o monitoringu i izveštavanju, akreditaciji i verifikaciji, Registru EU, raspodeli emisionih jedinica i aukcijama, a potrebno je i da uspostavi odgovarajući okvir za punu implementaciju EU ETS u vezi sa monitoringom, izveštavanjem i verifikacijom emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Crna Gora usvojila odluku o osnivanju Eko-fonda

Vlada Crne Gore je krajem novembra usvojila odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine, čije je skraćeno ime Eko-fond, sa ciljem stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u oblasti životne sredine i klimatskih promena, izjavio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović na otvaranju poglavlja 27, navodi se u saopštenju vlade.

Prema ranijim izveštajima, za ispunjenje obaveza iz poglavlja 27 biće potrebno uložiti 1,4 milijarde evra do 2035. godine, u čemu će ključan biti Eko-fond, koji je osnovan kao pravno lice.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.