Životna sredina

Crna Gora uskoro osniva Eko-fond – otvaranje Poglavlja 27 se očekuje do kraja godine

Crna-Gora-uskoro-osniva-Eko-fond-–-otvaranje-poglavlja-27-se-ocekuje-do-kraja-godine

Foto: Pixabay

Objavljeno

15.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je do sada otvorila 31 od 35 poglavlja u pregovorima sa EU, a otvaranje najzahtevnijeg i najskupljeg, Poglavlja 27 koje se odnosi na životnu sredinu, se očekuje do kraja godine. Za ispunjenje obaveza iz ovog poglavlja biće potrebno uložiti 1,4 milijarde evra do 2035. godine, u čemu će ključan biti Eko-fond.

Međutim, deluje da Eko-fond neće biti osnovan do 18. avgusta, što je predviđeni rok, jer kako je Vijestima nedavno izjavila generalna direktorka Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović, očekuje se da će odluka o osnivanju Eko-fonda Vladi Crne Gore biti upućena krajem avgusta ili početkom septembra.

Eko-fond bi bio posebno pravno lice u državnom vlasništvu, a funkcionisao bi po principu „zagađivač plaća“. Taj novac bi se koristio za sanaciju nastalog i prevenciju novog zagađenja.

Studiju za osnivanje tog preduzeća radio je hrvatski institut Hrvoje Požar, uz podršku UNDP, i u njoj su razrađena tri scenarija prema kojima bi preko Eko-fonda moglo da se slije između 500.000 i 30 miliona evra godišnje.

„Najveći oslonac finansiranja Eko-fonda biće oblast upravljanja otpadom. Sve naknade od elektronskog i električnog otpada, od ambalaže, guma, baterija, akumulatora će se slivati u Eko-fond i zbog toga će se ići i na promenu Zakona o upravljanju otpadom,“ izjavila je Vojinović.

U Koaliciji 27, koja okuplja organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine, su skeptični po pitanju napretka Crne Gore na ovom polju. Jelena Marojević Galić iz Green Home navodi da to što je Crna Gora predala svoju pregovaračku poziciju za poglavlje 27 ne bi smelo da se doživi kao veliki uspeh, jer, kako kaže za Večernje novosti, „pravi izazovi tek predstoje“.

Podrška se očekuje i od EU, Svetske banke, KfW, EBRD, GCF

Aleksandra Kiković, menadžerka projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma“, kroz koji je UNDP finansirao studiju za osnivanje Eko-fonda, je ranije izjavila da buduće preduzeće neće moći da dodeljuje bespovratna javna sredstva za projekte koji donose profit.

Fond će odobavati sredstva pod određenim povoljnim uslovima, beskamatnim kreditima ili pozajmicama, a grantovi će se dodeljivati samo za projekte koji apsolutno ne donose profit, izjavila je Kiković i dodala da će se Eko-fond baviti različitim oblastima, od zaštite životne sredine, biodiverziteta, ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, preko projekata koji su vezani za klimatske promene ili energetsku efikasnost.

Eko-fond će obuhvatiti i domaćinstava, koja će prvi put imati priliku da dobiju subvencije ili povlastice pri kupovini visokoeneregetski efikasnih uređaja i vozila koja imaju snižene emisije ugljen-dioksida, bilo da su električna ili hibridna, izjavila je Kiković.

Prema njenim rečima, osim glavnih, domaćih izvora, fond će imati i podršku EU, tu su i Svetska banka, nemačka razvojna banka KfW, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund – GCF).

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. avgust 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

15. avgust 2018. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. avgust 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

15. avgust 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić