Energetska kriza

Članice Energetske zajednice sada mogu da se prijave za zajedničku kupovinu gasa sa zemljama EU

Energetska zajednica zajednicka kupovina gasa EU

Foto: CheapStockImage from Pixabay

Objavljeno

06.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pozvao je svoje članice da se prijave na platformu AggregateEU, koja predstavlja mehanizam za agregaciju potražnje i zajedničku kupovinu prirodnog gasa Evropske unije.

AggregateEU je uspostavila Evropska komisija kako bi članice Evropske unije, ali i Energetske zajednice, zajednički kupovale prirodni gas i tako osigurale dovoljne zalihe gasa za zimsku sezonu 2023/2024.

Naime, članice EU su u obavezi da agregiraju potražnju za količinom koja pokriva najmanje 15 odsto njihovih obaveza za skladištenje gasa. Objedinjavanje potražnje veće od 15 odsto je dobrovoljno, ali zasnovano na istom mehanizmu, saopštila je ranije EU.

Prvo objedinjavanje potražnje planirano je u aprilu, nakon čega u maju sledi objavljivanje prvog tendera za dobavljače

Sada je AggregateEU pozvao gasne i industrijske kompanije koje posluju u ugovornim stranama Energetske zajednice da se prijave i iskoriste ovaj mehanizam, saopštio je Sekretarijat, i dodao da svim zainteresovanim stranama nude podršku u ovom procesu.

Inače, menanizmom AggregateEU upravlja firma Prisma European Capacity Platform GmbH.

Proces prijavljivanja je ključni korak ka organizovanju prvog objedinjavanja potražnje u aprilu, nakon čega u maju sledi objavljivanje prvog tendera za međunarodne dobavljače gasa, saopštio je Sekretarijat.

Zajednička kupovina gasa, smatraju u Sekretarijatu, omogućiće da se u Evropu dopremi gas po održivijim cenama, da se napune skladišta uoči sledeće zime i diversifikuju izvori snabdevanja dok se ne završi postepeni prestanak korišćenja ruskog gasa.

AggregateEU je deo Energetske platforme EU

AggregateEU je deo Energetske platforme EU koja je pokrenuta u aprilu 2022. kao odgovor na potrebu diversifikacije izvora snabdevanja, a pre svega na nameru da se prestane sa korišćenjem ruskog gasa.

Platforma obuhvata niz akcija u vezi sa prirodnim gasom i tečnim prirodnim gasom (eng. LNG), a u budućnosti i sa vodonikom, kako bi se podržala sigurnost snabdevanja EU i obezbedila pristupačna energija, uključujući pristup međunarodnom tržištu, agregaciju potražnje i efikasno korišćenje gasne infrastrukture EU, saopštila je Evropska komisija.

Cilj je da se preko Platforme koordiniraju akcije i pregovori EU sa spoljnim dobavljačima kako bi se sprečilo da se zemlje EU međusobno nadmeću i da se iskoristi pozicija EU kao jednog od najvećih potrošača gasa na svetu za postizanje boljih uslova za sve potrošače.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija azerbejdzan gas turska budimpesta

Region se sprema za zimu: Mađarska će uvoziti gas iz Turske, Srbija pregovara sa Azerbejdžanom

6. april 2023. - Situacija je veoma nestabilna, pa je najbolja politika osigurati što više opcija za snabdevanje pred dolazak zime

energetika 2023 savez energeticara

Energetika 2023 održava se na Zlatiboru od 12. do 15. septembra

6. april 2023. - Na savetovanju Energetika 2023 biće predstavljena 62 rada u okviru osam tematskih celina i održana četiti panela na najaktuelnije teme

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za likvidnost i investicije MSP u u obnovljivu energiju

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za zeleno finansiranje i likvidnost MSP

6. april 2023. - Finansijski paket je namenjen za likvidnost i investicione potrebe MSP i finansiranje projekata u oblasti energetike i zelene tranzicije

EU preorijentisala energetske krize obaranje neto emisija nulu

EU se preorijentisala sa energetske krize na obaranje neto emisija na nulu

6. april 2023. - EU se zalaže da se na globalnom nivou duplira stopa povećanja energetske efikasnosti i utrostruči rast kapaciteta zelene energije, kaže komesarka Kadri Simson.