Energetska kriza

Članice Energetske zajednice sada mogu da se prijave za zajedničku kupovinu gasa sa zemljama EU

Energetska zajednica zajednicka kupovina gasa EU

Foto: CheapStockImage from Pixabay

Objavljeno

06.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pozvao je svoje članice da se prijave na platformu AggregateEU, koja predstavlja mehanizam za agregaciju potražnje i zajedničku kupovinu prirodnog gasa Evropske unije.

AggregateEU je uspostavila Evropska komisija kako bi članice Evropske unije, ali i Energetske zajednice, zajednički kupovale prirodni gas i tako osigurale dovoljne zalihe gasa za zimsku sezonu 2023/2024.

Naime, članice EU su u obavezi da agregiraju potražnju za količinom koja pokriva najmanje 15 odsto njihovih obaveza za skladištenje gasa. Objedinjavanje potražnje veće od 15 odsto je dobrovoljno, ali zasnovano na istom mehanizmu, saopštila je ranije EU.

Prvo objedinjavanje potražnje planirano je u aprilu, nakon čega u maju sledi objavljivanje prvog tendera za dobavljače

Sada je AggregateEU pozvao gasne i industrijske kompanije koje posluju u ugovornim stranama Energetske zajednice da se prijave i iskoriste ovaj mehanizam, saopštio je Sekretarijat, i dodao da svim zainteresovanim stranama nude podršku u ovom procesu.

Inače, menanizmom AggregateEU upravlja firma Prisma European Capacity Platform GmbH.

Proces prijavljivanja je ključni korak ka organizovanju prvog objedinjavanja potražnje u aprilu, nakon čega u maju sledi objavljivanje prvog tendera za međunarodne dobavljače gasa, saopštio je Sekretarijat.

Zajednička kupovina gasa, smatraju u Sekretarijatu, omogućiće da se u Evropu dopremi gas po održivijim cenama, da se napune skladišta uoči sledeće zime i diversifikuju izvori snabdevanja dok se ne završi postepeni prestanak korišćenja ruskog gasa.

AggregateEU je deo Energetske platforme EU

AggregateEU je deo Energetske platforme EU koja je pokrenuta u aprilu 2022. kao odgovor na potrebu diversifikacije izvora snabdevanja, a pre svega na nameru da se prestane sa korišćenjem ruskog gasa.

Platforma obuhvata niz akcija u vezi sa prirodnim gasom i tečnim prirodnim gasom (eng. LNG), a u budućnosti i sa vodonikom, kako bi se podržala sigurnost snabdevanja EU i obezbedila pristupačna energija, uključujući pristup međunarodnom tržištu, agregaciju potražnje i efikasno korišćenje gasne infrastrukture EU, saopštila je Evropska komisija.

Cilj je da se preko Platforme koordiniraju akcije i pregovori EU sa spoljnim dobavljačima kako bi se sprečilo da se zemlje EU međusobno nadmeću i da se iskoristi pozicija EU kao jednog od najvećih potrošača gasa na svetu za postizanje boljih uslova za sve potrošače.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

6. april 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

6. april 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

6. april 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

6. april 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije