Električna energija

Cene električne energije u regionu biće 30 odsto niže

cene elektricne energije korona virus

Slika: Pixabay

Objavljeno

16.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Cene električne energije u regionu biće 30% niže, izjavio je Nickolay Kiskinov, direktor u bugarskoj advokatskoj kancelariji Vladimirov Kiskinov.

Trenutne cene električne energije na berzi u Bugarskoj uglavnom su slične onima na zapadnim evropskim tržištima, na kojima se nakon početnog kolapsa javljaju pozitivni signali zbog očekivanog ekonomskog oporavka. To bi na kraju moglo dovesti i do većih cena, preneo je portal Investor.bg.

Međutim, i dalje su prisutni trendovi koji guraju cene na dole, izjavio je Kiskinov za Bloomberg TV Bulgaria, i dodao da očekuje da cene u regionu padnu oko 30%.

Firme koje snabdevaju hotele i tržne centre zabeležile su smanjenje potrošnje električne energije za 30-35%

Kompanije sa portfeljima koji uključuju potrošače koji su morali da prekinu sa radom, kao što su hoteli i tržni centri, zabeležile su smanjenje potrošnje električne energije 30-35%. One koje imaju drugačiji portfolio suočene su sa padom od oko 15%.

Sve ovo stvara velike viškove električne energije, što snižava cene, rekao je Kiskinov.

Trgovačke kompanije zasad trpe najveće posledice krize

Inače, potražnja za električnom energijom smanjena je 5-10% u Bosni i Hercegovini i Albaniji, dok je u Srbiji pad 5-7%.

Trgovci električnom energijom zasad osećaju najveće posledice krize izazvane korona virusom, istakao je Kiskinov.

Na berzama u Hrvatskoj, Rumuniji i Srbiji cene niže oko 25 odsto

Mesečni izveštaji srpske berze električne energije SEEPEX i hrvatske berze CROPEX pokazuju da su cene na dan-unapred tržištima u martu bile oko 25 odsto niže nego u februaru.

Prosečna cena na rumunskom OPCOM smanjena je za 26,8%

Prosečna cena bazne energije u martu na berzi SEEPEX bila je 29,85 evra za MWh, a prosečna cena vršne energije 32,85 evra, dok su cene na berzi CROPEX bile slične – 29,41 evra odnosno 31,98 evra.

Prosečna cena na dan-unapred tržištu rumunske berze OPCOM bila je 29,66 evra za MWh, što je pad od 26,8% u odnosu na februar 2020. godine, navodi se u mesečnom izveštaju.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zakon o energetici izmene nacela ministarstvo

Objavljena načela za pripremu izmena i dopuna Zakona o energetici

16 January 2021 - Obaveza pripreme Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP) i definisanje strateških energetskih projekata, samo su neke od novina.

IHA SECO KESH odrziva hidroenergija zapadni balkan

Nova inicijativa za održivu hidroenergiju na Zapadnom Balkanu

14 January 2021 - Projekat vode Međunarodno udruženje za hidroenergiju, albanska kompanija KESH i švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove.

Petrol E3 preuzimanje

Slovenački Petrol preuzeo snabdevača električnom energijom E3

13 January 2021 - Kupovinom E3 Petrol, koji je pretežno naftno-gasna kompanija, povećava udeo na nacionalnom maloprodajnom tržištu električne energije na 20%.

Elektromreza Srbije kupila pet odsto akcija CGES

Elektromreža Srbije kupila još pet odsto akcija crnogorskog CGES-a

12 January 2021 - EMS kupio akcije od malih akcionara za sedam miliona evra na Montenegro berzi. Većinski vlasnik je i dalje Vlada Crne Gore.