Životna sredina

Čelnici EU: putanja održivog razvoja za oporavak od korone

EU oporavak od korone po principu odrzivog razvoja

Slika: Erich Westendarp, Pixabay

Objavljeno

31.03.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Članovi i članice Evropskog saveta dodali su zelenu tranziciju među stavke prvobitne verzije zajedničke izjave nakon virtuelnog samita. Šefovi država i vlada zemalja članica kažu da se EU u oživljavanju privrede posle pandemije virusa korone mora držati putanje održivog razvoja.

Evropska unija mora da svoje mere pomoći i „investicije bez presedana“ potrebne za obnovu privrede uskladi sa zelenom tranzicijom i strategijom digitalizacije, naglasili su članovi Evropskog saveta posle samita koji su održali preko video-poziva. U zajedničkoj izjavi, vođe EU su zatražile od Evropskog parlamenta i Evropske komisije da zadrže principe održivog razvoja u fokusu napora da se sve vrati u normalu posle pandemije novog virusa korone.

Mapa puta i kreiranje akcionog plana treba da uključe „ambiciozniji i širi sistem kriznog menadžmenta“, rekli su šefovi i šefice država i vlada i dodali da svi moraju da izvuku pouku iz aktuelnih događaja.

Dalji potezi da budu inkluzivni

Predsednici i premijeri su nazvali širenje bolesti COVID-19 „izazovom bez presedana“ u Evropi i na globalnom nivou. Zato je potrebno hitno, odlučno i sveobuhvatno delovanje na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, podvukli su.

Članovi Evropskog saveta su još i urgirali da se dalji potezi vuku „na inkluzivan način“ i naveli da mora da se izrade koordinisana izlazna strategija i sveobuhvatni plan oporavka.

Evropska komisija će ostati na svojoj putanji

Euraktiv je saznao da zelena tranzicija nije bila pomenuta u nacrtu zaključka. EU je ovako postupila nakon što su Češka i Poljska sugerisale da, usled napora da se privreda oporavi od udarca pandemije korone, inicijativa održivog razvoja iz Evropskog zelenog plana treba da bude sklonjena iz spiska prioriteta.

Evropska komisija je zatim ponovo istakla svoju posvećenost „političkim smernicama“ i dodala da je Evropski zeleni plan za predsednicu izvršnog tela EU Ursulu von der Leyen „strategija rasta“.

Skloniti zagađivače

SolarPower Europe je saopštio da radi na predlozima i da namerava da obezbedi podršku za ulaganja u fotonaponska postrojenja. Greenpeace je pozvao „na zaštitu radnika i tranziciju u pravedno i zeleno društvo“ i dodao da su u merama obnove od prethodne globalne finansijske krize pravljene „greške“.

Svetska fondacija za prirodu (WWF) i druge organizacije za zaštitu životne sredine istakle su da dobrobit čovečanstva zavisi od okoline i klime. Zastarela i zagađujuća industrija nema budućnost u sutrašnjoj privredi, napisale su i upozorile da takve kompanije ne smeju da se veštački održavaju u životu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

31. mart 2020. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

31. mart 2020. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

31. mart 2020. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

31. mart 2020. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.