Električna energija

Bugarski premijer predložio mešovito preduzeće za prenos električne energije sa Crnom Gorom i moguće Srbijom

Foto: Vlada Bugarske

Objavljeno

10.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarski premijer Bojko Borisov je predložio da Bugarska i Crna Gora oforme mešovito preduzeće za prenos električne energije, uz moguće učešće Srbije, navodi se u medijskim izveštajima.

Borisov je predlog izneo tokom nedavne posete Crnoj Gori, gde se susreo sa crongorskim kolegom Duškom Markovićem i drugim zvaničnicima. U izveštajima se navodi da je Borisov izjavio da bi zajedničko preduzeće omogućilo izvoz električne energije u Italiju, preko podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

„Mislim da će to biti uspešan projekat, nadam se da ćemo tokom narednih meseci organizovati privredni forum na kom bismo pripremili strukturu. Crna Gora i Italija rade nešto zaista jedinstveno. Mi imamo energiju, možemo da uradimo tako nešto“, izjavio je Borisov, kako prenosi bugarska agencija Novinite na svojoj stranici na engleskom jeziku.

Prema medijskim izveštajima u Crnoj Gori i Srbiji, Borisov je na konferenciji za novinare u Podgorici izjavio da bi projektom moglo da se predvidi i simbolično učešće Crne Gore u izgradnji nuklearke u Bugarskoj.

Očekuje se da podmorski kabl bude operativan do kraja 2019.

Italijanska energetska kompanija Terna saopštila je ranije da planira da završi podmorski kabl između Italije i Crne Gore do kraja 2019. godine, kao i da je planirani inicijalni kapacitet prepolovljen na 600 MW.

Direktor Terne Luiđi Feraris je izjavio da je podmorski kabl postavljen i tačke prijema kompletirane, pa se očekuje da će interkonekcija postati operativna krajem 2019. godine.

Terna je smanjila planirani kapacitet kabla sa 1.2 GW na početnih 600 MW, Feraris je rekao analitičarima, dodavši da je kompromis o tome postignut sa crnogorskim partnerima.

Prema ranijim izveštajima, Terna je 2014. godine završetak projekta pomerila sa 2015. godine na 2017. godinu zbog gasnog istraživanja Hrvatske na Jadranu, a kasnije je saopštila da očekuje da će interkonekcija, koja je deo Transbalkanskog koridora za prenos struje naponskog nivoa 400 kV, biti spremna za rad 2018. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. septembar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. septembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. septembar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

10. septembar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije