Vesti

Podmorski kabl Italija-Crna Gora operativan do kraja 2019, kapacitet prepolovljen

Photo: agrphoto.it

Objavljeno

28.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Italijanska energetska kompanija Terna je saopštila da planira da završi podmorski kabl između Italije i Crne Gore do kraja 2019. godine, kao i da je planirani inicijalni kapacitet prepolovljen na 600 MW.

Kako navode mediji, direktor Terne Luiđi Feraris je izjavio da je podmorski kabl postavljen i tačke prijema kompletirane, pa se očekuje da će interkonekcija postati operativna krajem 2019. godine.

Terna je smanjila planirani kapacitet kabla sa 1.2 GW na početnih 600 MW, Feraris je rekao analitičarima, dodavši da je kompromis o tome postignut sa crnogorskim partnerima.

Prema ranijim izveštajima, Terna je 2014. godine završetak projekta pomerila sa 2015. godine na 2017. godinu zbog gasnog istraživanja Hrvatske na Jadranu, a kasnije je saopštila da očekuje da će interkonekcija, koja je deo Transbalkanskog koridora za prenos struje naponskog nivoa 400 kV, biti spremna za rad 2018. godine.

Strateški plan Terne za period od 2018. do 2020. godine predviđa ulaganja od 2,8 milijardi evra u razvoj nacionalne mreže i međunarodne interkonekcije, saopštila je kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih vazduh zrak zakon

Federacija BiH pred usvajanjem novog zakona o zaštiti vazduha posle 21 godine

28. mart 2018. - Važeći Zakon datira iz 2003, poslednji put menjan je i dopunjavan 2010, a od tada do danas pogoršao se kvalitet vazduha u zemlji

Dragana Djordjevic

Ekološka šteta daleko veća od koristi od litijuma, pokazuje studija srpskih naučnika

28. mart 2018. - Grupa srpskih naučnika je zaključila da rudarenje litijuma u zapadnoj Srbiji, u naseljenom i poljoprivrednom području, nije isplativa, uzimajući u obzir ekološke rizike

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

28. mart 2018. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

28. mart 2018. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane