OIE

Bionex gradi fabriku bioetanola u Apatinu

apatin bioneks bioetanol

Slika: Markus Spiske from Pixabay

Objavljeno

25.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

25.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Firma Bionex kupila je za 64 miliona dinara od Opštine Apatin zemljište površine 5,5 hektara za gradnju fabrike bioetanola u Slobodnoj zoni Apatina.

Radovi na izgradnji postrojenja trebalo bi da krenu u martu kada Bionex obezbedi sve potrebne dozvole. Procenjena vrednost investicije, kako je saopštila Opština Apatin, je oko pet miliona evra.

Vlasnici firme su, prema podacima Agencije za privredne registre, po dva švajcarska i srpska državljanina, kao i jedan Italijan.

Od 1. januara dizeli i benzini moraju da sadrže određeni udeo biogoriva

Od 1. januara 2021. benzini i dizeli moraju da imaju određeni udeo bioetanola biodizela. Uredba je doneta oktobra 2019, ali rok važenja je pomeren za početak sledeće godine. Cilj ove uredbe je da se poveća udeo obnovljivih izvora energije u transportu, i na taj način smanji zagađenje vazduha.

Postojeći kapaciteti za proizvodnju bioetanola i biodizela u Srbiji nisu dovoljni da zadovolje potrebe ovog tržišta, pa bi nova fabrika u Apatinu mogla da bude dobro upošljena.

Predstavnici Opštine Apatin naglasili su da je posle nekoliko godina parcela u industrijskoj zoni prodata po tržišnoj ceni.

„Mislimo da je to veliki uspeh za našu opštinu. Gradnja fabrike bi trebala da počne u martu, nakon ishodovanja svih potrebnih dozvola. Na početku rada, posla će biti za tridesetak radnika, nakon čega bi firma trebala da napreduje“, rekla je predsednica Opštine Apatin Dubravka Korać.

Komentara: (1)
Milja Stojanović / 30.08.2022.

Da li postoje prodavnice u Srbiji, Beogradu, gde se može kupiti bioetanol u litrima za kućnu upotrebu i zagrevanje manjih stambenih površina. Hvala 🙋‍♀️

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

25. decembar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. decembar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

25. decembar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

25. decembar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage