OIE

Bionex gradi fabriku bioetanola u Apatinu

apatin bioneks bioetanol

Slika: Markus Spiske from Pixabay

Objavljeno

25.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Bionex kupila je za 64 miliona dinara od Opštine Apatin zemljište površine 5,5 hektara za gradnju fabrike bioetanola u Slobodnoj zoni Apatina.

Radovi na izgradnji postrojenja trebalo bi da krenu u martu kada Bionex obezbedi sve potrebne dozvole. Procenjena vrednost investicije, kako je saopštila Opština Apatin, je oko pet miliona evra.

Vlasnici firme su, prema podacima Agencije za privredne registre, po dva švajcarska i srpska državljanina, kao i jedan Italijan.

Od 1. januara dizeli i benzini moraju da sadrže određeni udeo biogoriva

Od 1. januara 2021. benzini i dizeli moraju da imaju određeni udeo bioetanola biodizela. Uredba je doneta oktobra 2019, ali rok važenja je pomeren za početak sledeće godine. Cilj ove uredbe je da se poveća udeo obnovljivih izvora energije u transportu, i na taj način smanji zagađenje vazduha.

Postojeći kapaciteti za proizvodnju bioetanola i biodizela u Srbiji nisu dovoljni da zadovolje potrebe ovog tržišta, pa bi nova fabrika u Apatinu mogla da bude dobro upošljena.

Predstavnici Opštine Apatin naglasili su da je posle nekoliko godina parcela u industrijskoj zoni prodata po tržišnoj ceni.

“Mislimo da je to veliki uspeh za našu opštinu. Gradnja fabrike bi trebala da počne u martu, nakon ishodovanja svih potrebnih dozvola. Na početku rada, posla će biti za tridesetak radnika, nakon čega bi firma trebala da napreduje”, rekla je predsednica Opštine Apatin Dubravka Korać.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol zavrsio vetropark Ljubac u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol završio vetropark Ljubač u Hrvatskoj, snage 30 megavata

05 August 2021 - Petrol je kod Knina u Hrvatskoj priključio svoju drugu vetroelektranu na mrežu. Pogon Ljubač se sastoji od devet turbina i nije dobio nikakve podsticaje.

Severna Makedonija aukciju podrsku solarnim elektranama 80 MW

Severna Makedonija zove na aukciju za podršku solarnim elektranama ukupne snage 80 MW

04 August 2021 - Severna Makedonija je pozvala investitore na aukciju za premije na cenu struje iz fotonaponskih postrojenja ukupnog kapaciteta 80 megavata

jelena matejic intervju balkan green energy news vetroparkovi banat

Elektromreža Srbije spremna da priključi vetroparkove snage 2,8 GW u Banatu

04 August 2021 - Jelena Matejić, direktorka Elektromreže Srbije, u intervjuu za Balkan Green Energy News govorila je o spremnosti kompanije za energetsku tranziciju.

Zaev Severna Makedonija solarnu elektranu 700 MW Srbijom Albanijom

Zaev: Severna Makedonija će investirati u solarnu elektranu od 700 MW sa Srbijom, Albanijom

03 August 2021 - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je nakon sastanka s liderima Albanije i Srbije da će zajedno investirati u fotonaponski sistem od 700 megavata