OIE

Biogasno postrojenje u Botošu će prvo u Srbiji koristiti otpadnu toplotnu energiju

Biogasno postrojenje u Botosu ce prvo u Srbiji koristiti otpadnu toplotnu energiju

Slika: bioelektra.rs

Objavljeno

21.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Biogasno kogenerativno postrojenje (CHP)  za proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase u vojvođanskom selu Botoš, bi moglo biti prvo postrojenje u Srbiji koje bi koristilo otpadnu toplotnu energiju za grejanje lokalnih javnih i drugih objekata.

Postrojenje bi podršku za ovaj projekat u selu koje broji oko 2.000 stanovnika, moglo da dobije od Ministarstva zaštite životne sredine nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i programa Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), navodi se na portalu grada Zrenjanina.

Botoški CHP pogon snage 600 kW kompanije Bioelektra otvoren je 2016. godine i koštao je oko 2,5 miliona evra. Izgradnju je pomogla Vlada Holandije, koja je donirala opremu vrednu 688.000 evra. Sa 275.000 evra bespovratnih sredstava podršku je dalo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Branislav Pomoriški, vlasnik firme Bioelektra, istakao je da GIZ čini sve napore za sprovođenje ideje daljnskog grejanja u Botošu.

„Ideja je vrlo realna, i u skorijoj budućnosti možemo očekivati da Botoš bude prvo selo u Srbiji sa daljinskim grejanjem“, dodao je Pomoriški, prilikom posete državnog sekretara pokrajine Baden-Virtemberg Andreja Baumana.

Planirano povećanje snage elektrane tri puta

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je reč o sjajnoj ideji, koja bi uštedela novac i toplotnu energiju. „Ulažemo dodatne napore da nađemo partnere i isfinansiramo sam toplovod do centra sela gde se nalaze javne ustanove, i da naravno kompletan projekat bude ekonomski isplativ za krajnje korisnike”, rekao je on.

Planira se da instalisana snaga postrojenja bude podignuta na 1,8 MW, uz godišnju proizvodnju 15 miliona kWh struje, u poređenju sa sadašnjih 5 miliona kWh.

Osim 5.000 kvadratnih metara javnih objekata u Botošu, toplom vodom iz Bioelektre moglo bi da se zagreva i 3.000 kvadrata kuća i stanova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

21. april 2018. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

21. april 2018. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

21. april 2018. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

21. april 2018. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica