Mobilnost

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

Slika: Pixabay/Joenomias

Objavljeno

13.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Carinska stopa od 5% na uvoz automobila na električni pogon u Bosni i Hercegovini mogla bi uskoro da bude privremeno ukinuta, a na hibridna vozila smanjena sa 15% na 5%. Prema predlogu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

Nove carinske stope bi važile za uvoz automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, naveli su u ministarstvu.

Cilj je da se smanji zagađenje vazduha i harmonizuju carine na novoproizvedena vozila sa drugim zemljama regiona

Ovom odlukom bi se stimulisao uvoz ove vrste automobile, od čega bi BiH imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbednosti saobraćaja.

Takođe, odlukom bi se izvršila i harmonizacija carinskih stopa koje se primenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda.

BiH je 2019. godine zabranila uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih sa motorom Euro 5

Polovinom 2019. godine, BiH je zabranila uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro 5. Cilj te odluke, prema ranijim izveštajima, takođe je bio da se smanji zagađenje vazduha, kao i ispunjavanje uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja emisija CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Investiciona grupa Investindustrial ulaze 120 miliona evra u Rimac grupu

Investindustrial ulaže 120 miliona evra u Rimac grupu

29 априла 2022 - Investindustrial grupa upravlja fondom od 11 milijardi evra i počela je da investira u Rimac grupu prošle godine

stellantis fiat panda kragujevac srbija

Stellantis će u Kragujevcu proizvoditi električni auto od 2024.

28 априла 2022 - Srpsko Ministarstvo privrede i firma FCA Srbija danas su potpisali Ugovor o dodeli sredstava podsticaja za proizvodnju automobila na struju

Robert Golob Pokret Sloboda pobedili izborima Sloveniji zelenim ekonomskim programom

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

26 априла 2022 - Robert Golob i Pokret Sloboda se zalažu za dekarbonizaciju i digitalizaciju privrede, s osloncem na obnovljive izvore i nuklearke.

Helbiz ce instalirati sistem elektricnih bicikala u Beogradu

Helbiz će instalirati sistem električnih bicikala u Beogradu

25 априла 2022 - Kompanija smatra Beograd jednim od svojih sedišta, jer je u ovom gradu otvorio kancelariju 2018. godine, tri godine posle osnivanja