Mobilnost

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

Slika: Pixabay/Joenomias

Objavljeno

13.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Carinska stopa od 5% na uvoz automobila na električni pogon u Bosni i Hercegovini mogla bi uskoro da bude privremeno ukinuta, a na hibridna vozila smanjena sa 15% na 5%. Prema predlogu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

Nove carinske stope bi važile za uvoz automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, naveli su u ministarstvu.

Cilj je da se smanji zagađenje vazduha i harmonizuju carine na novoproizvedena vozila sa drugim zemljama regiona

Ovom odlukom bi se stimulisao uvoz ove vrste automobile, od čega bi BiH imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbednosti saobraćaja.

Takođe, odlukom bi se izvršila i harmonizacija carinskih stopa koje se primenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda.

BiH je 2019. godine zabranila uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih sa motorom Euro 5

Polovinom 2019. godine, BiH je zabranila uvoz polovnih automobila sa motorom Euro 4 i novih automobila sa motorom Euro 5. Cilj te odluke, prema ranijim izveštajima, takođe je bio da se smanji zagađenje vazduha, kao i ispunjavanje uslova za prijem u Evropsku uniju u kontekstu smanjenja emisija CO2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

13. oktobar 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

13. oktobar 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

13. oktobar 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

13. oktobar 2021. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu