Električna energija

Bezbednost telekomunikacija u slučaju restrikcija struje – evo šta Evropa radi

Bezbednost telekomunikacija restrikcija struje Evropa

Photo: Brian Gunning from Pixabay

Objavljeno

04.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Neadekvatna priprema za moguće restrikcije struje u Evropi može da dovede do prekida u telekomunikacijama, ali i u drugim sektorima neophodnim za osnovne ljudske potrebe i bezbednost.

Operateri telekomunikacionih sistema u Evropi upozoravaju na opasnost da im mreže na zimu krahiraju ukoliko planovi za restrikcije ne budu racionalniji. Obustave isporuka gasa iz Rusije, katastrofalna suša i niz kvarova u nuklearnim elektranama u Francuskoj doveli su Stari kontinent u nezapamćenu nevolju u pogledu energetske bezbednosti.

Nije isključeno da se dogodi nezamislivo – da padaju mobilne mreže, a s njima i protok podataka od suštinskog značaja.

Energetska kriza je počela pre godinu i po dana, a telekomunikacije su i dalje nepripremljene. Od električne energije i interneta zavise bankomati, kase u prodavnicama, naplata karata i putarine u saobraćaju, snabdevanje vodom, pa benzinske pumpe i punionice za električna vozila i vođenje kartona pacijenata. To su samo neke od najosnovnijih ljudskih potreba za koje su neophodne struja i telekomunikacije.

Telekomunikacije su u Francuskoj u nadležnosti lokalne samouprave

Neimenovani direktori velikih kompanija kazali su za Reuters da nemaju dovoljno kapaciteta za rezervno napajanje svojih stanica strujom da spreče prekide tokom restrikcija. Ovde treba pomenuti da su tornjevi s antenama, koji se postavljaju na uzvisinama, odlična mesta za male vetroturbine i solarne elektrane za potrebe tih jedinica. Ova tehnologija postaje sve prisutnija i na Balkanu.

Na stanicama se drže baterije, a ponegde agregati na dizel. U pomenutom izveštaju stoji da je u Evropskoj uniji skoro pola miliona telekomunikacionih tornjeva.

Mreže pete generacije, 5G, troše mnogo više struje od starijih tehnologija, pa se obično ta mreža prva gasi. Logika je da su telefonski pozivi i sms poruke prioritetni.

Telekomunikacije u Francuskoj nisu dobile izuzeće iz plana restrikcija

Francuski operator distributivnog sistema Enedis za najgori scenario planira isključenja od po dva sata, i to samo za područja u najgoroj situaciji, saznao je Reuters. Kompanija je saopštila da neće prekinuti snabdevanje najvažnijih službi uključujući bolnice, glavna industrijska postrojenja i vojsku, a da je telekomunikaciona infrastruktura u nadležnosti lokalne samouprave.

Unija francuskih teleoperatera FFT se požalila da njen sektor nije dobio izuzeće iz plana restrikcija. Anonimni izvor iz francuskog Ministarstva privrede, finansija i industrijske i digitalne suverenosti ocenio je da nije lako odvojiti telekomunikacionu antenu od ostatka strujne mreže.

Prekidi snabdevanja strujom bi oštetili opremu

Nekoliko osoba upućenih u pitanje bezbednosti telekomunikacija u Švedskoj i Nemačkoj otkrilo je da su kompanije aktivne u ovoj delatnosti alarmirale svoje vlade, tvrdi ova medijska kuća.

Švedski regulator za telekomunikacije PTS saopštio je da kupuje agregate i mobilne bazne stanice.

Kriza treba da usmeri telekomunikacione operatere u optimizaciju protoka podataka i rad na energetskoj efikasnosti

Masimo Sarmi, prvi čovek italijanske asocijacije Asstel, tvrdi da bi iznenadni prekidi u snabdevanju električnom energijom povećali mogućnost kvara elektronskih komponenti.

Četiri neimenovane osobe iz uprave evropskih telekomunikacionih kompanija napomenule su da mora da se radi na štednji struje i modernizaciji opreme radi smanjenja potrošnje. Osim toga, anonimni izvori su objasnili da ti operateri već preko softvera rade na optimizaciji protoka, stavljajući tornjeve na stendbaj i ukidajući neke od opsega.

Nema dovoljno agregata

Deutsche Telekom, koji upravlja nad 33.000 stanica, priznao je da njegovi mobilni sistemi za napajanje strujom mogu da opsluže samo mali broj jedinica. Za slučajeve dužih isključenja, u kompaniji uglavnom spremaju agregate na dizel-gorivo.

Poslanik švajcarskog parlamenta Štefan Miler-Altermat ističe da bi restrikcije poremetile snabdevanje pijaćom vodom

U Francuskoj ima 62.000 tornjeva za mobilnu telefoniju i neće svi moći da dobiju nove baterije, kazala je predsednica FFT-a Liza Bellulo.

Švajcarski poslanik Štefan Miler-Altermat iz Državnog saveta, donjeg doma parlamenta, smatra da bi restrikcije poremetile snabdevanje pijaćom vodom i preradu otpadnih voda u toj zemlji. On je za medijski servis Nau rekao da izuzimanje ovih pogona iz priprema za režim restrikcija nije svuda tehnički rešeno, iako vlada jeste propisala tu meru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

4. oktobar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. oktobar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

4. oktobar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

4. oktobar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije