OIE

Mikrovetroturbine daju energetsku nezavisnost telekomunikacionim tornjevima

Mikrovetroturbine energetsku nezavisnost telekomunikacionim tornjevima

Foto: MOWEA

Objavljeno

10.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vantage Towers je angažovao firmu MOWEA da montira svoje modularne mikrovetroturbine na 52 telekomunikaciona tornja u Nemačkoj i tako pokrije dve trećine njihove potrošnje energije pri prosečnim brzinama vetra.

Vetroturbine rade bolje što su na većoj visini, što čini telekomunikacione tornjeve izuzetno pogodnim za njihovo postavljanje. Berlinski startap MOWEA, koji je razvio rešenja za njihovo montiranje, potpisao je vredan ugovor s kompanijom Vantage Towers, a ona upravlja nad 82.000 takvih objekata.

U prvoj fazi pilot-projekta će biti instalirano 750 mikrovetroturbina na 52 tornja u Nemačkoj. Predviđeni godišnji učinak je do 650 gigavat-sati. Pri prosečnim jačinama vetra, proizvedena zelena energija će pokrivati dve trećine energetskih potreba tih tornjeva, tvrde dve kompanije.

Mikrovetroturbine marke String treba da budu instalirane u drugoj polovini godine ukoliko budu dobijene dozvole

Struja neće biti predavana u mrežu, već korišćena na samim lokacijama za napajanje opreme kompanije Vodafone, vlasnika i najvećeg klijenta Vantage Towersa. Mikrovetroturbine na tornjevima biće marke String, a njihovo postavljanje je zakazano za drugu polovinu godine ukoliko do tada budu dobijene dozvole.

MOWEA, osnovana 2016, potekla je sa Tehničkog univerziteta u Berlinu. Ovaj startap je saopštio da se samo 1,3 odsto od ukupno 5,2 miliona telekomunikacionih tornjeva na svetu napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora.

MOWEA, koja planira masovno da se proširi širom Evrope, takođe ima male modularne vetroturbine za krovove industrijskih pogona

Njeni sistemi za proizvodnju energije iz vetra su konstruisani tako da budu modularni i fleksibilni, pa ih je moguće prilagoditi potražnji tornjeva za strujom, navodi se u objavi i dodaje da mogu da se instaliraju na mestima gde nije moguće postaviti konvecionalne vetrogeneratore. MOWEA, koja planira masovno da se proširi širom Evrope, takođe ima male modularne vetroturbine za krovove industrijskih pogona, a takvi uređaji bi mogli da se koriste i na stambenim objektima.

Vantage Towers je saopštio da već ima instalirane solarne panele na devedesetak svojih lokacija i da će povećati taj broj ukoliko probna faza bude uspešna.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

10. februar 2022. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. februar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. februar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. februar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage