Energetska efikasnost

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

Berlin, toplotna pumpa

Foto: Thomas Wolter from Pixabay

Objavljeno

29.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako bi Berlin do 2045. godine ispunio svoj cilj da postane klimatski neutralan, kompanija Vattenfall je sa gradskim vodovodom i kanalizacijom i preduzećem za upravljanje otpadom pokrenula projekat vredan 200 miliona evra. Partneri planiraju da do 2026. izgrade sistem sa četiri toplotne pumpe koje će koristiti prečišćenu otpadnu vodu i turbinu na paru iz obližnjeg pogona za spaljivanje otpada.

Kompanija Vattenfall je sa komunalnim preduzećem Berliner Stadtreinigung za upravljanje otpadom i gradskim vodovodom Berliner Wasserbetriebe pokrenuala projekat za održivu proizvodnju toplotne i električne energije i snabdevanje.

Reuter West je elektrana i toplana na ugalj sa dva bloka, najveće postrojenje firme Vattenfall Heat. Snabdeva grejanjem 400.000 domaćinstava.

Projekat je namenjen transformaciji ovog energetskog objekta u cilju ispunjavanja ciljeva za dekarbonizaciju daljinskog grejanja u Berlinu. Prestonica Nemačke namerava da udeo energije iz obnovljivih izvora u tom komunalnom sektoru najkasnije 2030. podigne do 40 odsto i da do 2045. godine postane klimatski neutralna.

Partneri planiraju da na lokaciji elektrane i toplane do 2026. godine u okviru projekta izgrade sistem sa četiri toplotne pumpe i parnu turbinu.

Toplotne pumpe postaju glavna tehnologija za dekarbonizaciju sektora grejanja

Toplotne pumpe, koje će proizvesti Simens Energy, imaće ukupnu snagu 75 megavata. Preuzimaće toplotnu energiju iz otpadnih voda preostalu posle prečišćavanja.

„Toplota iz otpadnih voda, reka i jezera ili ona koja je plitko ispod tla može da se uvede u mreže daljinskog grejanja. Ovakvi izvori toplote su dostupni praktično u svakom gradu“, rekao je vicekancelar i savezni ministar za ekonomska pitanja i klimatsku akciju Robert Habek. On je prilikom posete gradilištu dodao da toplotne pumpe postaju glavna tehnologija za dekarbonizaciju sektora grejanja, čak i za ovoliko velike sisteme.

Siemens Energy je saopštio da je temperatura otpadnih voda između 13 i 27 stepeni u zavisnosti od doba godine. Toplotne pumpe će je podizati na 85 do 90 stepeni. Proizvodiće dovoljno energije za snabdevanje 45.000 stambenih jedinica grejanjem i doprineti smanjenju emisija CO2 za 50.000 tona godišnje, objavio je Vattenfall.

Reuter West dobija novu parnu turbinu

Postojeća Vattenfalova turbina već generiše energiju pomoću pare koja u Reuter West dolazi iz postrojenja za spaljivanje otpada. U okviru projekta, biće zamenjena efikasnijom parnom tubinom proizvođača TGM Kanis. Biće projektovana za 110 megavata toplotne i 30 megavata električne energije.  

Vrednost projekta je procenjena na 200 miliona evra. Berlin namerava da 2040. godine 10 odsto toplote za daljinsko grejanje dobija od termičke obrade otpada, a petinu iz toplotnih pumpi.

Inače, berlinska mreža daljinskog grejanja će verovatno promeniti vlasnika ove godine. Država Berlin želi da otkupi sistem od Vattenfala.  Senat je odobrio neophodno zaduživanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

29. mart 2024. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

29. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

29. mart 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

29. mart 2024. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.