Otpad

Beograd najavio uvođenje aparata za reciklažu PET ambalaže

beograd pet ambalaza aparati prevoz kartica

Slika: Willfried Wende from Pixabay

Objavljeno

04.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd priprema uvođenje aparata za reciklažu koji će građanima omogućiti da na ime donetog otpada dobiju popust za plaćanje gradskog prevoza.

Povodom tendera za Eksploataciju i održavanje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu, koji je glavni grad pre nekoliko dana objavio, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, izjavio je da je jedan od uslova tendera da se nova kartica ne koristi samo za javni prevoz, već i za ostvarivanje raznih pogodnosti.

Građani će u aparate ubacivati PET ambalažu

On je, kako je preneo Tanjug, rekao da nova kartica, koja će izgledati slično kao Busplus kartica, zvati Beogradska kartica i dodao da je na tenderu traženo i da se omogući dopuna novca na kartici putem reciklaže.

“Krećemo u potpuno nov sistem reciklaže, odnosno separacije otpada u gradu. Radimo 17 reciklažnih dvorišta i postavićemo automate širom grada na kojima će građani moći da ubacuju PET ambalažu. Umesto da dobijaju novac za tu ambalažu, moći će da prislone karticu i dobiju novac koji će moći da koriste za javni prevoz ili neke druge popuste”, rekao je Vesić, i dodao da je to deo projekta “Pametni grad”.

Na zahtev grada budući privatni partner biće dužan da omogući povezivanje kartica za prevoz sa aparatima za reciklažu

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, privatni partner će se obavezati da u toku trajanja ugovora unapređuje performanse sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u gradskom prevozu. Na spisku stalih unapređenja nalazi se i recikliranje.

Na zahtev grada (u roku od tri meseca od zahteva grada) privatni partner je dužan da omogući da se kartice mogu dopuniti na uređajima koje imaju hardversku i softversku mogućnost za takvo povezivanje (automatima za prodaju karata, opremi za sakupljanje reciklažnog otpada i automatsku dopunu smart kartica i slično), navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Gradski prevoz će umesto dizela koristiti prirodni gas

Skupština Grada Beograda je, takođe, pre nekoliko dana usvojila odluku  da Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) izgradi stanice za snabdevanje autobusa prirodnim gasom, putem modela javno-privatnog partnerstva. Odluka je u skladu sa najavom da se više ne kupuju autobusi na dizel, već na gas.

Beograd planira da ove godine kupi sto autobusa na gas i deset na električnu energiju, a u narednih pet godina ukupno 500 autobusa na gas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.

Informacioni sistem upravljanja otpadom fbih registracija

FBiH dobila Informacioni sistem upravljanja otpadom: Poziv firmama da se registruju i unesu podatke

23 February 2021 - Firme imaju zakonsku obavezu da se registruju i unesu podatke u ovaj sistem do 31. marta odnosno 30. juna.

Termoelektrana Sostanj odustala cvrstog otpada ugalj

Termoelektrana Šoštanj odustala od dodavanja čvrstog otpada u ugalj

11 February 2021 - Kritikovan zbog obraćanja susednim opštinama, TEŠ je objavio da prestaje da radi na projektu spaljivanja otpada u termoelektrani Šoštanj

Kineski CRBC 3 2 milijarde evra otpadne vode deponije

Kineski CRBC dobio posao od 3,2 milijarde evra za otpadne vode, deponije

08 February 2021 - CRBC će projektovati i izgraditi na desetine postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionе mrеžе kao i šest regionalnih deponija