Otpad

Beograd najavio uvođenje aparata za reciklažu PET ambalaže

beograd pet ambalaza aparati prevoz kartica

Slika: Willfried Wende from Pixabay

Objavljeno

04.01.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

04.01.2021.

Država

Podeli

Grad Beograd priprema uvođenje aparata za reciklažu koji će građanima omogućiti da na ime donetog otpada dobiju popust za plaćanje gradskog prevoza.

Povodom tendera za Eksploataciju i održavanje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu, koji je glavni grad pre nekoliko dana objavio, Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, izjavio je da je jedan od uslova tendera da se nova kartica ne koristi samo za javni prevoz, već i za ostvarivanje raznih pogodnosti.

Građani će u aparate ubacivati PET ambalažu

On je, kako je preneo Tanjug, rekao da nova kartica, koja će izgledati slično kao Busplus kartica, zvati Beogradska kartica i dodao da je na tenderu traženo i da se omogući dopuna novca na kartici putem reciklaže.

„Krećemo u potpuno nov sistem reciklaže, odnosno separacije otpada u gradu. Radimo 17 reciklažnih dvorišta i postavićemo automate širom grada na kojima će građani moći da ubacuju PET ambalažu. Umesto da dobijaju novac za tu ambalažu, moći će da prislone karticu i dobiju novac koji će moći da koriste za javni prevoz ili neke druge popuste“, rekao je Vesić, i dodao da je to deo projekta „Pametni grad“.

Na zahtev grada budući privatni partner biće dužan da omogući povezivanje kartica za prevoz sa aparatima za reciklažu

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, privatni partner će se obavezati da u toku trajanja ugovora unapređuje performanse sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u gradskom prevozu. Na spisku stalih unapređenja nalazi se i recikliranje.

Na zahtev grada (u roku od tri meseca od zahteva grada) privatni partner je dužan da omogući da se kartice mogu dopuniti na uređajima koje imaju hardversku i softversku mogućnost za takvo povezivanje (automatima za prodaju karata, opremi za sakupljanje reciklažnog otpada i automatsku dopunu smart kartica i slično), navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Gradski prevoz će umesto dizela koristiti prirodni gas

Skupština Grada Beograda je, takođe, pre nekoliko dana usvojila odluku  da Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) izgradi stanice za snabdevanje autobusa prirodnim gasom, putem modela javno-privatnog partnerstva. Odluka je u skladu sa najavom da se više ne kupuju autobusi na dizel, već na gas.

Beograd planira da ove godine kupi sto autobusa na gas i deset na električnu energiju, a u narednih pet godina ukupno 500 autobusa na gas.

Komentara: (2)
Vesna / 23.06.2021.

Gde se nalaze, lokacija, tih aparati za reciklažu kojim se dopunjava prevoz?

Ambrozije Zrnic / 21.07.2021.

Listu aparata imate ako proguglate „Reciklomat“, jedan se nalazi na pocetku Knez Mihajlove, kada se ide od Terazija.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 септембра 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 септембра 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 септембра 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 септембра 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.