Otpad

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Foto: Beo Čista Energija

Objavljeno

03.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije u Centru za upravljanje otpadom u Vinči, snage 103 MW,  zvanično je počelo sa radom 1. jula, saopštila je Beo Čista Energija, firma koja upravlja projektom za sanaciju stare i izgradnju nove deponije na lokaciji Vinča.

Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. godine u postrojenju za energetski tretman otpada, čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja.

Beo Čista Energija, društvo za posebne namene, koju su osnovali japanska kompanija Itochu, francuska firma Veolia grupa i panevropski fond Marguerite, sa sedištem u Luksemburgu, uspešno je započela 1. jula 2024. godine, pružanje punog obima usluga u skladu sa Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom u oblasti upravljanja otpadom, saopštila je Beo Čista Energija.

Električna i toplotna energija se dobijaju termičkim tretmanom do 340.000 tona otpada godišnje

Firma je, kako se dodaje, zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, uz podršku  Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB) izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad, u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom, njegov tretman, ponovno iskorišćenje i odlaganje.

Dobijanjem zelene električne i toplotne energije termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje (43,6 t/sat) komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, obezbediće se električna energija za pet odsto i toplotna energija za deset odsto domaćinstava u Beogradu, navela je Beo Čista Energija.

Od 1. jula timovi kompanije Veolia zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje

U firmi tvrde da će se tretmanom otpada značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprineti merljivom poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 210.000 tona ekvivalentnog CO2 na godišnjem nivou.

Od 1. jula 2024. godine, stručni timovi kompanije Veolia zaduženi su za upravljanje svim postrojenjima i njihovo održavanje, u skladu sa 25-godišnjim ugovorom o upravljanju i održavanju, dodaju u Beo Čistoj Energiji.

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje kran

Mnogo izazova

Ivana Vilotijević, v.d. zamenica načelnika Gradske uprave i sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, izjavila je da je Beograd postao ravnopravna predstonica sa drugim evropskim gradovima koji su odgovorni prema svojoj životnoj sredini.

Vladimir Milovanović, Aleksandar Obradović i Kacuhiko Hošikava, generalni direktori Beo čiste energije, izjavili su da su se tokom izgradnje ovog značajnog projekta suočili sa mnogim izazovima.

Ali, kako su istakli, sada sa ponosom mogu da pruže uslugu upravljanja komunalnim otpadom u Beogradu na način kojim se ostvaruju mnoge ekološke koristi, što glavni grad Srbije sa ovim najsavremenijim postrojenjima za tretman i upravljanje otpadom, izdvaja od ostalih gradova u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

3. jul 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

3. jul 2024. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

3. jul 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

3. jul 2024. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'