OIE

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

Polar Night Energy

Foto: Polar Night Energy

Objavljeno

26.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju od peska. Moći će da uskladišti 100 megavat-sati toplotne energije i smanjiće emisije CO2 za čak 70 odsto.

Polar Night Energy je sklopio ugovor sa toplanom Loviisan Lämpö za izgradnju sistema za skladištenje toplotne energije u opštini Pornainen u blizini glavnog grada Finske, Helsinkija.

Ovaj startap koristi pesak kao materijal za skladištenje viška proizvedene energije iz obnovljivih izvora poput sunca i vetra. Baterija akumulira toplotu, koja se može koristiti za grejanje domova ili u industriji.

Pronalaženje načina za skladištenje varijabilnih obnovljivih izvora energije jedan je od najvećih izaova. U Polar Night Energyju kažu da njihova baterija pomaže u rešavanju ove prepreke.

Kapacitet od 100 megavat-sati toplotne energije dovoljan je zimi za grejanje opštine nedelju dana, piše u objavi.

Baterija će omogućiti lokalnom stanovništvu da postepeno prestane sa upotrebom fosilnih goriva u sistemu daljinskog grejanja, što će rezultirati smanjenjem emisija za skoro 70 odsto, kažu u ovoj kompaniji. Procenjuju se da će izgradnja i testiranje baterije trajati 13 meseci.

Kako funkcioniše peščana baterija

Bateriju koju je razvio Polar Night Energy čini silos napunjen peskom. Može se koristiti pesak koji je građevinska industrija odbacila ili čak alternativni materijali nalik pesku.

Radi tako što električnom energijom iz obnovljivih izvora napaja grejač, a onda vruć vazduh usmerava u pesak. On se zagreva do temperature od 500 do 600 stepeni Celzijusa i tu toplotu zadržava.

Baterija može da zadrži toplotu nekoliko meseci

Uređaj je napravljen tako da zadrži energiju nekoliko meseci. Toplota se šalje u mrežu daljinskog grejanja za domaćinstva, kancelarije i lokalni bazen.

Prototip baterije instaliran je 2022. godine u elektrani kompanije Vatajankoski u gradu Kankanpe, gde je priključena na lokalnu mrežu daljinskog grejanja. Za ovaj projekat korišćen je građevinski pesak.

Polar Night Energy je u Pornainenu pronašao alternativu običnom pesku u drobljenom kamenu steatitu, nusproizvodu iz proizvodnje kamina u finskoj kompaniji Tulikivi. Očekuje se da će baterija biti visoka oko 13 metara i široka 15 metara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

woodburn hrvatska PPA

Woodburn potpisao PPA ugovor sa automobilskom firmom 

26. mart 2024. - Češka firma sklopila je ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) sa automobilskom kompanijom Magna International

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

26. mart 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

26. mart 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

26. mart 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost