Električna energija

Axpo i Petrol potpisali prvi fizički PPA ugovor u Sloveniji

axpo petrol ppa slovenija struja

Foto: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

10.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Švajcarski Axpo i slovenački Petrol potpisali su petogodišnji korporativni ugovor o otkupu električne energije. To je prvi takav ugovor sa fizičkom isporukom struje u Sloveniji koja je namenjena jednom od kupaca koje snabdeva Petrol.

Za kompaniju Axpo ovo je drugi ugovor o otkupu električne energije (eng. PPA) u Sloveniji. Prvi, finansijski PPA, potpisala je u septembru 2023. godine sa firmom Kolektor.

Axpo je saopštio da će strujom snabdevati Petrol, koji će je koristiti u svojim osnovnim poslovnim aktivnostima.

PPA ugovor će, kako su dodali, podržati Petrol u planiranju dugoročnog snabdevanja energijom, obezbeđujući fiksnu prosečnu cenu struje za ceo period. U Petrolu su rekli da fiksna prosečna cena znači predvidljivije troškove za kupce iz sektora industrije koje snabdeva.

Petrol može da odluči da kupi dodatne količine u periodu trajanja ugovora

Kao deo sporazuma, Petrol ima mogućnost kupovine odgovarajućih garancija porekla koje priznaje evropska Asocijacije tela za izdavanje garancija porekla (eng. Association of Issuing Bodies – AIB) iz bilo koje zemlje članice, za energiju iz solara, vetra ili hidroelektrana.

Osim toga, slovenačka kompanija može da odluči da kupi dodatne tranše električne energije tokom trajanja ugovora, čime se, kako je dodao Axpo, obezbeđuje dodatna fleksibilnost i dugoročno osiguravaju fiksne cene.

Filip Šmit Losberg (eng. Philip Schmid-Lossberg), iz kompanije Axpo, zadužen za razvoj poslovanja u Jugoistočnoj Evropi, rekao je da sporazum pruža Petrolu stabilnost i sigurnost od suštinskog značaja za poslovno planiranje, zaštitu od nestabilnih tržišta i cena energije putem strateškog hedžinga.

Bregar: Kupovinom garancija porekla naši kupci mogu značajno da smanje ugljenični otisak

„Kao najveći snabdevač poslovnog sektora električnom energijom u Sloveniji, svesni smo da su dugoročni ugovori, kao što su ugovori o otkupu električne energije, veoma cenjeni od strane firmi koje snabdevamo, jer obezbeđuju stabilne i predvidljive troškove energije“, rekao je Marko Bregar, izvršni direktor za snabdevanje i trgovanje električnom energijom u Petrolu.

Kupovinom garancija porekla, prema njegovim rečima, kupci mogu značajno da smanje svoj ugljenični otisak, usklađujući tako poslovanje se sa svojim ekološkim, društvenim ciljevima i ciljevima za životnu sredinu, društvenu odgovornost i korporativno upravljanje (eng. environmental, social, and corporate governance – ESG).

Poslednjih godina Axpo polako širi svoje prisustvo u regionu. Odgovorna je za prvi komercijalni ugovor o otkupu električne energije u Srbiji, koji je potpisala je u maju za kupovinu struje iz vetroparka Krivača.

Godinu dana ranije dogovorio je virtuelni PPA u Hrvatskoj sa firmom Kunovac, čiji su vlasnici Taaleri Energia i lokalna firma Encro. To je bio njegov prvi takav ugovor u Hrvatskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

axpo petrol ppa slovenija struja

Axpo i Petrol potpisali prvi fizički PPA ugovor u Sloveniji

10. oktobar 2024. - Švajcarski Axpo i slovenački Petrol potpisali su petogodišnji korporativni ugovor o otkupu električne energije

TotalEnergies snabdevati Saint-Gobain zelenom energijom PPA

TotalEnergies će snabdevati Saint-Gobain zelenom energijom po novom PPA ugovoru

10. oktobar 2024. - TotalEnergies će objekte kompanije Saint-Gobain u Francuskoj pet godina snabdevati strujom iz obnovljivih izvora

eles siemens energy memorandum mervar presern slovenija

ELES i Siemens Energy sklopili strateško partnerstvo za razvoj digitalnih tehnologija za elektromreže

10. oktobar 2024. - ELES i Simens Energy će sarađivati na razvoju naprednih digitalnih tehnologija i održivih rešenja za međunarodni sektor električne energije

hrvatska leto struja uvoz soalr potrosnja izvestaj oieh

Hrvatska tokom leta uvezla struju za 135 miliona evra

10. oktobar 2024. - Trošak je mogao biti izbegnut proizvodnjom iz solarnih elektrana snage oko 2.700 MW, što je snaga projekata za zelenu energiju koji čekaju na realizaciju