Električna energija

Aleksandar Vučić: zatvorićemo termoelektrane kada to uradi i Poljska

Vucic zatvoricemo termoelektrane kada to uradi i Poljska

Termoelektrana Nikola Tesla B (slika: EPS)

Objavljeno

11.08.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

11.08.2021.

Država

Podeli

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Srbiju vrši pritisak da ostane bez energetske sigurnosti i da neće dozvoliti da zemlja bude najveći uvoznik električne energije. Srbija ima lignit i toga se neće odreći, a termoelektrane će ugasiti kada to uradi i Poljska, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, ponovio je da je ekologija postala tema broj jedan u Srbiji, iako za njega ima mnogo važnijih tema, ali da to govori da ljudi žive bolje. On je istakao da se na Srbiju vrši dodatni pritisak da ostane bez energetske sigurnosti.

Kada Poljaci budu naterani da ugase termoelektrane, tada će to uraditi i Srbija, poručio je Vučić.

On je naveo da Srbija proizvodi 34 teravat-sati električne energije, a troši 32, dok ostalo izvozi- izvozi kada je najskuplja struja, a uvozi leti kada je mnogo jeftinija.

Razmatra se gradnja HE Đerdapa 3

Vućić je naveo da je na svu sreću u vreme Tita izgrađena hidroelektrana Ðerdap, koja čini gotovo čevrtinu proizvodnje električne energije, i sada se razmišlja o Ðerdapu 3, ali da se plaši da će se pojaviti mnogo koji će da krenu da brane Dunav. Ne vidim razlog za to, poručio je on.

Predsednik Srbije je naglasio da je rešeno pitanje gasovoda i da neće dozvoliti da Srbija bude najveći uvoznik električne energije.

Ako želimo da se hvalimo da je sve čisto onda ćemo ostati bez električne energije i poskupeće nekoliko puta

Vučić je upitao da li zarad toga da Srbija može da se hvali da je sve čisto, zemlja treba da ostane bez električne energije i da poskupi nekoliko puta, a sada je najjftinija u Evropi.

On je podsetio da će Srbija potpisati sporazum sa američkom firmom UGT Renewables za postavljanje solarnih panela kako bi dobila dva odsto nove električne energije i šest odsto obnovljive energije.

Vučić je najavio da je sanacija svih deponija u projektu „Srbija 2025“, kao i gradnja kanalizacije u 140 lokalnih samouprava.

Ne prihvatam priču o zelenoj agendi kao načinu da se nateraju nezavisne zemlje da se odreknu svojih resursa

Predsednik je naglasio da neće da prihvati „priču o zelenoj agendi kao novom džihadu“, posle džihada vladavine prava, koje će pojedine sile da koriste za napad na suverene i nezavisne zemlje da bi se odricale svojih resursa.

Srbija ima lignit, nema gas i naftu, i toga se neće odreći, izjavio je on, i pozvao sve koji to žele da kažu radnicima u rudnicima da će ostati bez posla.

Pre desetak dana na Dan rudara Vučić je izjavio da je rudarstvo privredna grana u Srbiji koja će tek da raste i neće biti ugašena. Važna je energetska bezbednost i Srbija neće da prati svetske modne trendove u toj oblasti, rekao je on.

Inače, Srbija je krajem maja odlučila da zaustavi gradnju termoelektrane Kolubara B, što bi mogao da se protumači kao prvi ozbiljniji korak u energetskoj tranziciji. Malo posle toga Vlada Srbije formirala je savet za rad termoelektrana do 2050.

Poljska je rešila da do 2049. dekarbonizuje svoj energetski sektor i prestane da koristi ugalj.

Komentara: (3)
Mile / 11.08.2021.

Koga lazete da je najeftinija struja kod nas. Kako vas nije sramota. Nema razlike u ceni izmedju nas i Evropskih zemalja. Cena goriva je kod na najveca, tu smo rekorderi, a i po standardu smo rekorderi, najnizi u Evropi.

Josif Spiric / 13.08.2021.

Vidi se da oni koji su ga ucili imaju skromno znanje
Energetika nisu stadioni i slicno.
Sve je u normalnoj drzavi povezano. a Srbija normalne i strucne ljude, ali nisu njegovi clanovi

Džihadisti ili ne džihadisti / 18.08.2021.

U engleskoj verziji članka ne spominjete džihadiste. Da li je AV nazvao aktiviste džihadistima ili nije. Pozdrav

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. avgust 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. avgust 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. avgust 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. avgust 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji