x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Albanija primorana da uvozi električnu energiju zbog suše

26.06.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Wikipedia/ By TorbjørnS - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48788491
Albanija primorana da uvozi električnu energiju zbog suše

Albanija je pokrenula proceduru uvoza 285.000 MWh električne energije za period od nešto više od mesec dana kako bi nadoknadila manjak u domaćoj proizvodnji. Manjak je izazvan sušom, odnosno padom vodostaja, pre svega na reci Drim.

Albanski operator distributivnog sistema električne energije (OSHEE) objavio je 23. juna da je pokrenuo proceduru uvoza 285.000 MWh struje za period od 28. juna do 31. jula.

OSHEE je kao razlog naveo “gubitke u domaćoj proizvodnji” izazvane sušom i dodao da će oko 53 odsto potrošnje struje u Albaniji biti pokriveno energijom iz uvoza, a ostatak iz domaće proizvodnje.

Prema podacima Albanske elektroprivrede (KESH), nivo vode u akumulacionom jezeru kod brane Fjerza na reci Drim je 15 metara niži u odnosu na isti period prošle godine.

Albanija gotovo 100 odsto električne energije proizvodi u hidrocentralama, a najveći udeo u proizvodnji imaju tri hidroelektrane (HE) na Drimu.

Na toj najvećoj reci u Albaniji nalaze se HE Fjerza (500 MW), Komani (600 MW) i Vau i Dejes (250 MW). Prema podacima Međunarodne asocijacije za hidroenergiju (IHA), te tri HE čine tri četvrtine ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Albanije i na njih otpada 90 odsto domaće proizvodnje struje.

Instalisani kapaciteti HE u Albanijie u 2014. godini su iznosili, prema podacima IHA, 1.527 MW, dok je u HE proizvedeno 4,01 TWh struje.

Albansko Ministarstvo energetike i industrije je krajem maja objavilo tender za izgradnju HE Kalivac na reci Vjosi.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.