Električna energija

Albanija primorana da uvozi električnu energiju zbog suše

Slika: Wikipedia/ By TorbjørnS - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48788491

Objavljeno

26.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je pokrenula proceduru uvoza 285.000 MWh električne energije za period od nešto više od mesec dana kako bi nadoknadila manjak u domaćoj proizvodnji. Manjak je izazvan sušom, odnosno padom vodostaja, pre svega na reci Drim.

Albanski operator distributivnog sistema električne energije (OSHEE) objavio je 23. juna da je pokrenuo proceduru uvoza 285.000 MWh struje za period od 28. juna do 31. jula.

OSHEE je kao razlog naveo „gubitke u domaćoj proizvodnji“ izazvane sušom i dodao da će oko 53 odsto potrošnje struje u Albaniji biti pokriveno energijom iz uvoza, a ostatak iz domaće proizvodnje.

Prema podacima Albanske elektroprivrede (KESH), nivo vode u akumulacionom jezeru kod brane Fjerza na reci Drim je 15 metara niži u odnosu na isti period prošle godine.

Albanija gotovo 100 odsto električne energije proizvodi u hidrocentralama, a najveći udeo u proizvodnji imaju tri hidroelektrane (HE) na Drimu.

Na toj najvećoj reci u Albaniji nalaze se HE Fjerza (500 MW), Komani (600 MW) i Vau i Dejes (250 MW). Prema podacima Međunarodne asocijacije za hidroenergiju (IHA), te tri HE čine tri četvrtine ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Albanije i na njih otpada 90 odsto domaće proizvodnje struje.

Instalisani kapaciteti HE u Albanijie u 2014. godini su iznosili, prema podacima IHA, 1.527 MW, dok je u HE proizvedeno 4,01 TWh struje.

Albansko Ministarstvo energetike i industrije je krajem maja objavilo tender za izgradnju HE Kalivac na reci Vjosi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski