Električna energija

Albanija primorana da uvozi električnu energiju zbog suše

Slika: Wikipedia/ By TorbjørnS - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48788491

Objavljeno

26.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je pokrenula proceduru uvoza 285.000 MWh električne energije za period od nešto više od mesec dana kako bi nadoknadila manjak u domaćoj proizvodnji. Manjak je izazvan sušom, odnosno padom vodostaja, pre svega na reci Drim.

Albanski operator distributivnog sistema električne energije (OSHEE) objavio je 23. juna da je pokrenuo proceduru uvoza 285.000 MWh struje za period od 28. juna do 31. jula.

OSHEE je kao razlog naveo „gubitke u domaćoj proizvodnji“ izazvane sušom i dodao da će oko 53 odsto potrošnje struje u Albaniji biti pokriveno energijom iz uvoza, a ostatak iz domaće proizvodnje.

Prema podacima Albanske elektroprivrede (KESH), nivo vode u akumulacionom jezeru kod brane Fjerza na reci Drim je 15 metara niži u odnosu na isti period prošle godine.

Albanija gotovo 100 odsto električne energije proizvodi u hidrocentralama, a najveći udeo u proizvodnji imaju tri hidroelektrane (HE) na Drimu.

Na toj najvećoj reci u Albaniji nalaze se HE Fjerza (500 MW), Komani (600 MW) i Vau i Dejes (250 MW). Prema podacima Međunarodne asocijacije za hidroenergiju (IHA), te tri HE čine tri četvrtine ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Albanije i na njih otpada 90 odsto domaće proizvodnje struje.

Instalisani kapaciteti HE u Albanijie u 2014. godini su iznosili, prema podacima IHA, 1.527 MW, dok je u HE proizvedeno 4,01 TWh struje.

Albansko Ministarstvo energetike i industrije je krajem maja objavilo tender za izgradnju HE Kalivac na reci Vjosi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. jun 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. jun 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. jun 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. jun 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji