Životna sredina

Albanija i FAO sarađuju na održivom upravljanju dolinom reke Vjose

Albanija FAO odrzivom upravljanju reke Vjose

Slika: Unsplash

Objavljeno

19.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

FAO je pokrenuo projekat održivog korišćenja zemljišta oko Vjose, jedne od malobrojnih gotovo nedirnutih reka u Evropi, a Albanija će dobiti pomoć u borbi protiv zagađenja, oko agroturizma i promocije lokalnih proizvoda.

Basen Vjose je drugi po veličini u zemlji, sa svojih 681,000 hektara, a ona je među najdužim međunarodnim rekama na Balkanu. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija – FAO otpočela je projekat da Albanija unapredi upravljanje prirodnim resursima u tom području i izrazila odlučnost da podrži farmere i vlasti u održivom razvoju.

FAO radi na ispunjavanju ciljeva održivog razvoja

Poduhvat je usmeren ka postizanju ciljeva održivog razvoja (SDG) koji se tiču života na kopnu i klimatske akcije, saopštila je ova UN-ova agencija. SDG Acceleration Fund je obezbedio sredstva uz pomoć norveške vlade. FAO je aktivnosti pokrenuo u okviru svog krovnog regionalnog programa za održivo upravljanje prirodnim resursima tokom klimatskih promena.

Reka nije presečena branama i nema velikih kanalnih sistema, pa je to jedan od retkih preostalih prirodnih vodotokova u Evropi, što Vjosi daje ne samo nacionalni, već i internacionalni značaj, navedeno je u objavi.

Agroturizam, promocija proizvoda nadograđuju rešenja za poljoprivredu

Biće uvedeni novi pristupi upravljanju prirodnim resursima, uz posvećivanje posebne pažnje održivom korišćenju i jačanju plodnosti zemljišta te borbi protiv zagađenja i njegove degradacije, otkriva FAO, uz napomenu da će to omogućiti farmerima, pružaocima usluga obuke i obrazovnim i drugim institucijama da se bolje suoče s uticajem klimatskih promena na poljoprivredu i sa prirodnim katastrofama.

U cilju podrške agroturizmu i održivoj proizvodnji i potrošnji u obuhvaćenim oblastima, biće popisani tradicionalni lokalni, organski i proizvodi s oznakom geografskog porekla, stoji u projektnom materijalu. FAO je saopštio da će oni biti promovisani kroz prizmu poljoprivrede koja ne narušava klimatsku ravnotežu i uz integrisano suzbijanje štetočina, ali da ta komponenta zavisi od toga u kakvoj će epidemiološkoj situaciji biti Albanija.

Klimatski pozitivan pristup

“Pored gorenavedenih aktivnosti, FAO će takođe sarađivati s drugim agencijama Ujedinjenih nacija, pod vođstvom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj”, izjavio je Raimund Jehle, predstavnik FAO-a u Albaniji. “One će podržati klimatski pozitivne i inicijative za zaštitu životne sredine u agrobiodiverzitetu i ruralnom turizmu u dolini Vjose i Zagoriju, između ostalog, putem razmene znanja sa sličnim uspešnim inicijativama koje su sprovedene u drugim oblastima Albanije”, kazao je.

FAO-v predstavnik Jehle rekao je da će druge UN-ove agencije učestvovati u aktivnostima i organizovati razmenu znanja unutar Albanije

Projekat će doprineti primeni albanske državne strategije za održivi razvoj turizma od 2019. do 2023, u kojoj su dolina Vjose i Zagori među prioritetnim područjima. Zamišljeno je i da pruži podršku za Integrated Rural Development Program – 100 Village Program, koji koordiniše višesektorske razvojne zahvate u sto odabranih sela s velikim potencijalom za socioekonomski i ruralni razvoj i agroturizam, a fokus je i na životnoj sredini i prirodi kao i na kulturnom nasleđu.

On je u skladu s Programom saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj (Programme of Cooperation for Sustainable Development) od 2017. zaključno sa 2021. godinom.

Projekti brana prete Vjosi

Vjosa, poznata i kao Aoos i Vojuša, izvire na severozapadu Grčke u blizini Mecova. U njenom slivu su Erseka, Premet, Đirokastra, Tepelena, Malakastro, Fjer i Valona (Vlora, Fljora) i drugi gradovi.

Zaštitnici i zaštitnice životne sredine kažu da je Vjosa poslednja divlja reka u Evropi. Prete joj projekat velike brane i planovi za postavljanje desetina hidroelektrana uključujući na pritokama. Nevladine organizacije vode masovnu kampanju za odustajanje od izgradnje, u okviru regionalne inicijative da se takve pretnje uklone.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

snagu zenskog zelenog biznisa finansijska podrska

Za pravu snagu ženskog zelenog biznisa neophodna je finansijska podrška

04 March 2021 - Država i finansijske institucije ne prepoznaju potencijal ženskog zelenog biznisa, a on se u Srbiji širi zahvaljujući smelosti, upornosti i kreativnosti

rio tinto-jadarit-rudnik-loznica-priroda

Rio Tinto se ne osvrće na nezadovoljstvo meštana lozničkog kraja i najavljuje gradnju rudnika za 2022.

04 March 2021 - Rio Sava Exploration, ćerka firma rudarskog giganta, završetak gradnje očekuje 2026, a meštani im poručuju da će to sprečiti.

TE-Plomin-HEP-dozvola-studija-uticaja

Ekološke organizacije traže da Hrvatska napusti ugalj i odustane od pokretanja TE Plomin 1

02 March 2021 - Zelena akcija i Zelena Istra pozivaju da Hrvatska prestane sa korišćenjem uglja i traže poništenje ekološke dozvole za TE Plomin 1.

Zeleni Beograd 5 2 milijarde evra 2030

Za zeleni Beograd potrebno 5,2 milijarde evra do 2030. godine

02 March 2021 - Grad Beograd je sastavio akcione planove za zeleni grad (GCAP) i održivu energiju i klimu (SECAP), a za ciljeve je potrebno 5,2 milijarde evra