OIE

AgroBioHeat objavio konkurs za upotrebu agrobiomase u proizvodnji toplotne energije

AgroBioHeat-objavio-konkurs-za-koriscenje-agrobiomase-za-proizvodnju-toplotne-energije-u-Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u sklopu EU projekta AgroBioHeat, iz programa Horizon 2020, objavila je javni poziv za inovativne inicijative za korišćenje agrobiomase za proizvodnju toplotne energije u postrojenjima sa snagom manjom od 500 kWt.

Poziv, koji se odnosi samo na Hrvatsku, otvoren je do 24. februara.

ZEZ poziva ruralne opštine, poljoprivredne industrije, poljoprivredna gazdinstva ili firme u ruralnim područjima da odlučno preuzmu nove korake: iskorišćavanje slame, rezidbenih ostataka, komine masline ili proizvodnju energetskih kultura za toplotnu energiju (grejanje, sanitarna voda, industrijska para), navodi se na portalu projekta Agrobioheat, koji se sprovodi i u Francuskoj, Grčkoj, Rumuniji, Španiji i Ukrajini.

Traže se projekti za korišćenje slame, rezidbenih ostataka, komine masline ili proizvodnju energetskih kultura za toplotnu energiju

Zadruga nudi stručnu podršku pri oblikovanju projektne ideje, kao i pomoć u pronalaženju odgovarajućeg oblika inovativnog načina finansiranja sa naglaskom na uključivanje lokalne zajednice.

ZEZ navodi da traže inicijative koje žele da upotrebljavaju agrobiomasu u malim postrojenjima za grejanje u ruralnim područjima.

Mogu se prijaviti i firme koje nude energetske usluge (ESCO)

Dobra ideja uključuje modernu tehnologiju, visoku efikasnost sa niskim emisijama i naglasak na učestvovanje zajednice u realizaciji.

Mogu se na primer prijaviti gradovi i opšine koje žele da ugrade sistem za grejanje toplotnom energijom ili kotao u javnim zgradama; firme koje nude energetske usluge (ESCO) s potencijalnim kupcima koji nisu uvereni u izbor poljoprivredne biomase umesto uobičajene drvne sečke ili peleta; vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, poljoprivredne i energetske zadruge ili agroindustrije koja namerava da koristi vlastite nusproizvode, ali nema jasnu ideju odakle da počne.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski