x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

AgroBioHeat objavio konkurs za upotrebu agrobiomase u proizvodnji toplotne energije

14.02.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
AgroBioHeat objavio konkurs za upotrebu agrobiomase u proizvodnji toplotne energije

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u sklopu EU projekta AgroBioHeat, iz programa Horizon 2020, objavila je javni poziv za inovativne inicijative za korišćenje agrobiomase za proizvodnju toplotne energije u postrojenjima sa snagom manjom od 500 kWt.

Poziv, koji se odnosi samo na Hrvatsku, otvoren je do 24. februara.

ZEZ poziva ruralne opštine, poljoprivredne industrije, poljoprivredna gazdinstva ili firme u ruralnim područjima da odlučno preuzmu nove korake: iskorišćavanje slame, rezidbenih ostataka, komine masline ili proizvodnju energetskih kultura za toplotnu energiju (grejanje, sanitarna voda, industrijska para), navodi se na portalu projekta Agrobioheat, koji se sprovodi i u Francuskoj, Grčkoj, Rumuniji, Španiji i Ukrajini.

Traže se projekti za korišćenje slame, rezidbenih ostataka, komine masline ili proizvodnju energetskih kultura za toplotnu energiju

Zadruga nudi stručnu podršku pri oblikovanju projektne ideje, kao i pomoć u pronalaženju odgovarajućeg oblika inovativnog načina finansiranja sa naglaskom na uključivanje lokalne zajednice.

ZEZ navodi da traže inicijative koje žele da upotrebljavaju agrobiomasu u malim postrojenjima za grejanje u ruralnim područjima.

Mogu se prijaviti i firme koje nude energetske usluge (ESCO)

Dobra ideja uključuje modernu tehnologiju, visoku efikasnost sa niskim emisijama i naglasak na učestvovanje zajednice u realizaciji.

Mogu se na primer prijaviti gradovi i opšine koje žele da ugrade sistem za grejanje toplotnom energijom ili kotao u javnim zgradama; firme koje nude energetske usluge (ESCO) s potencijalnim kupcima koji nisu uvereni u izbor poljoprivredne biomase umesto uobičajene drvne sečke ili peleta; vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, poljoprivredne i energetske zadruge ili agroindustrije koja namerava da koristi vlastite nusproizvode, ali nema jasnu ideju odakle da počne.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.