OIE

AgroBioHeat objavio konkurs za upotrebu agrobiomase u proizvodnji toplotne energije

AgroBioHeat-objavio-konkurs-za-koriscenje-agrobiomase-za-proizvodnju-toplotne-energije-u-Hrvatskoj

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u sklopu EU projekta AgroBioHeat, iz programa Horizon 2020, objavila je javni poziv za inovativne inicijative za korišćenje agrobiomase za proizvodnju toplotne energije u postrojenjima sa snagom manjom od 500 kWt.

Poziv, koji se odnosi samo na Hrvatsku, otvoren je do 24. februara.

ZEZ poziva ruralne opštine, poljoprivredne industrije, poljoprivredna gazdinstva ili firme u ruralnim područjima da odlučno preuzmu nove korake: iskorišćavanje slame, rezidbenih ostataka, komine masline ili proizvodnju energetskih kultura za toplotnu energiju (grejanje, sanitarna voda, industrijska para), navodi se na portalu projekta Agrobioheat, koji se sprovodi i u Francuskoj, Grčkoj, Rumuniji, Španiji i Ukrajini.

Traže se projekti za korišćenje slame, rezidbenih ostataka, komine masline ili proizvodnju energetskih kultura za toplotnu energiju

Zadruga nudi stručnu podršku pri oblikovanju projektne ideje, kao i pomoć u pronalaženju odgovarajućeg oblika inovativnog načina finansiranja sa naglaskom na uključivanje lokalne zajednice.

ZEZ navodi da traže inicijative koje žele da upotrebljavaju agrobiomasu u malim postrojenjima za grejanje u ruralnim područjima.

Mogu se prijaviti i firme koje nude energetske usluge (ESCO)

Dobra ideja uključuje modernu tehnologiju, visoku efikasnost sa niskim emisijama i naglasak na učestvovanje zajednice u realizaciji.

Mogu se na primer prijaviti gradovi i opšine koje žele da ugrade sistem za grejanje toplotnom energijom ili kotao u javnim zgradama; firme koje nude energetske usluge (ESCO) s potencijalnim kupcima koji nisu uvereni u izbor poljoprivredne biomase umesto uobičajene drvne sečke ili peleta; vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, poljoprivredne i energetske zadruge ili agroindustrije koja namerava da koristi vlastite nusproizvode, ali nema jasnu ideju odakle da počne.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

14. februar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. februar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. februar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. februar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage