OIE

Acciona i DTEK dobili energetska odobrenja za projekte u Hrvatskoj

acciona dtek dobrenje hrvatska promina brda umovi

Jedan od projekata planiran je nedaleko od Splita (foto: Bruno /Germany from Pixabay)

Objavljeno

10.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donelo je odluku da kompanijama Acciona i DTEK dodeli energetska odobrenja za gradnju solarne elektrane i vetroparka. Odobrenja su jedan od najvažnijih preduslova da se projekti za korišćenje obnovljive energije na kraju i realizuju u Hrvatskoj.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je dve odluke o izdavanju energetskog odobrenja najboljim ponuđačima u na javnom konkursu, i to za solarnu elektranu Promina i vetroelektranu Brda Umovi.

Ministarstvo je kao najbolju ponudu za izdavanje energetskog odobrenja za Prominu odabralo ponudu firme Acciona Energija. Fotonaponsko postrojenje se nalazi na lokaciji opštine Promina u Šibensko-kninskoj županiji, snage je 150 MW i očekivane proizvodnje oko 274 GWh godišnje, piše u odluci.

Inače, među 216 zahteva za dobijanje energetskog odobrenja Promina je najveći solarni projekat. Trenutno najveća izgrađena je elektrana na Visu. Acciona u Hrvatskoj ima jednu vetroelektranu, Jelinak, snage 30 MW, a planira da izgradi i još dva vetroparka.

DTEK gradi vetropark kod Splita

Drugo energetsko odobrenje odnosi se na vetropark Brda Umovi snage 127 MW. Lokacija za projekat nalazi se 25 kilometara istočno od Splita u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, i prostire se na području opštine Šestanovac i gradova Omiša i Trilja.

Postrojenje razvija preduzeće Vjetroelektrana Brda Umovi koja je u postupku preuzimanja od strane firme DTEK Renewables international B.V., u vlasništvu ukrajinske privatne energetske grupe DTEK.

Inače, DTEK je oktobra 2019. sa državnom Hrvatskom elektroprivredom (HEP) potpisao sporazum o saradnji.

Hrvatska je energetska odobrenja uvela novim Zakonom o tržištu električne energije u oktobru 2021. i definisala ih kao jedan od prvih uslova koje investitor mora da ispuni ako želi da gradi solarnu elektranu ili vetropark.

Država je na taj način želela, kako je rekla, da vidi koji investitori su ozbiljni jer bilo previše zahteva za gradnju elektrana, ali oni se žale da izdavanje odobrenja ide presporo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. maj 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. maj 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. maj 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. maj 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji