Električna energija

HEP i ukrajinski DTEK potpisali sporazum o saradnji

HEP-DTEK-sporazum

Slika: Potpisivanje sporazuma (HEP)

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i ukrajinska energetska grupa DTEK potpisali su Sporazum o razumevanju i poslovnoj saradnji. Sporazum su potpisali Maxim Timchenko, izvršni direktor kompanije DTEK, i Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, u prisustvu predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića i ministara u vladi.

Prvi korak u okviru saradnje je probna isporuka 2,5 GWh električne energije HEP-u od strane firme DTEK Hungary Power Trade u oktobru ove godine, saopštila je ukrajinska kompanija, i dodala da bi sledeće godine trgovina mogla da dostigne 1.300 GWh.

Prvi korak u saradnji je isporuka električne energije kompaniji HEP preko firme DTEK Hungary Power Trade

HEP je saopštio da Sporazum predstavlja temelj za buduću suradnju dve kompanije kroz zajednički nastup na stranim tržištima, zajednička ulaganja u sektoru proizvodnje, kao i trgovinu električnom energijom, gasom i drugim energentima.

DTEK je najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini

Važnost Sporazuma, kako je naveo HEP, pokazuje podatak da je DTEK najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini i najveći privatni proizvođač gasa, kao i jedan od tri najveća investitora u obnovljive izvore energije (u sunčevu energiju i energiju vetra). Ukupni instalisani kapaciteti kompanije DTEK za proizvodnju električne energije su 17 GW, a broj kupaca koje snabdeva je 3,6 miliona.

Sporazum je još jedan korak ka širenju prisustva ukrajinske kompanije na evropskim energetskim tržištima

„Sporazum je još jedan korak ka širenju prisustva kompanije DTEK na evropskim energetskim tržištima. Takođe, njegovo potpisivanje približiće ukrajinski energetski sistem evropskom energetskom sistemu, doprinoseći daljem jačanju energetske sigurnosti Ukrajine“, izjavio je izvršni direktor ukrajinske kompanije Maxim Timchenko.

„Velike mogućnosti za saradnju u razvoju obnovljivih izvora energije“

Predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, izjavio je da su u sektoru OIE, obe firme, poslednjih nekoliko godina napravile veliki napredak.

„U razvoju obnovljivih izvora vidimo velike mogućnosti i prostor za intenzivnu međusobnu saradnju“, istakao je on.

Pre nekoliko dana HE je započeo gradnju svog prvog vetroparka Korlat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

optimizma-zimu-struje-snimak-otrezni-Ljubicic

Ljubičić: Ko ima optimizma da će na zimu biti struje, ovaj snimak neka ga otrezni

15 августа 2022 - Proizvodnja struje u Srbiji je u kritičnom stanju i snabdevanje na zimu je neizvesno, tvrdi sindikalac iz EPS-a Dragoslav Ljubičić

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija