Električna energija

HEP i ukrajinski DTEK potpisali sporazum o saradnji

HEP-DTEK-sporazum

Slika: Potpisivanje sporazuma (HEP)

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i ukrajinska energetska grupa DTEK potpisali su Sporazum o razumevanju i poslovnoj saradnji. Sporazum su potpisali Maxim Timchenko, izvršni direktor kompanije DTEK, i Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, u prisustvu predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića i ministara u vladi.

Prvi korak u okviru saradnje je probna isporuka 2,5 GWh električne energije HEP-u od strane firme DTEK Hungary Power Trade u oktobru ove godine, saopštila je ukrajinska kompanija, i dodala da bi sledeće godine trgovina mogla da dostigne 1.300 GWh.

Prvi korak u saradnji je isporuka električne energije kompaniji HEP preko firme DTEK Hungary Power Trade

HEP je saopštio da Sporazum predstavlja temelj za buduću suradnju dve kompanije kroz zajednički nastup na stranim tržištima, zajednička ulaganja u sektoru proizvodnje, kao i trgovinu električnom energijom, gasom i drugim energentima.

DTEK je najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini

Važnost Sporazuma, kako je naveo HEP, pokazuje podatak da je DTEK najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini i najveći privatni proizvođač gasa, kao i jedan od tri najveća investitora u obnovljive izvore energije (u sunčevu energiju i energiju vetra). Ukupni instalisani kapaciteti kompanije DTEK za proizvodnju električne energije su 17 GW, a broj kupaca koje snabdeva je 3,6 miliona.

Sporazum je još jedan korak ka širenju prisustva ukrajinske kompanije na evropskim energetskim tržištima

„Sporazum je još jedan korak ka širenju prisustva kompanije DTEK na evropskim energetskim tržištima. Takođe, njegovo potpisivanje približiće ukrajinski energetski sistem evropskom energetskom sistemu, doprinoseći daljem jačanju energetske sigurnosti Ukrajine“, izjavio je izvršni direktor ukrajinske kompanije Maxim Timchenko.

„Velike mogućnosti za saradnju u razvoju obnovljivih izvora energije“

Predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, izjavio je da su u sektoru OIE, obe firme, poslednjih nekoliko godina napravile veliki napredak.

„U razvoju obnovljivih izvora vidimo velike mogućnosti i prostor za intenzivnu međusobnu saradnju“, istakao je on.

Pre nekoliko dana HEP je započeo gradnju svog prvog vetroparka Korlat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

14. oktobar 2019. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

14. oktobar 2019. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

14. oktobar 2019. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

14. oktobar 2019. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve