Električna energija

HEP i ukrajinski DTEK potpisali sporazum o saradnji

HEP-DTEK-sporazum

Slika: Potpisivanje sporazuma (HEP)

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i ukrajinska energetska grupa DTEK potpisali su Sporazum o razumevanju i poslovnoj saradnji. Sporazum su potpisali Maxim Timchenko, izvršni direktor kompanije DTEK, i Frane Barbarić, predsednik Uprave HEP-a, u prisustvu predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića i ministara u vladi.

Prvi korak u okviru saradnje je probna isporuka 2,5 GWh električne energije HEP-u od strane firme DTEK Hungary Power Trade u oktobru ove godine, saopštila je ukrajinska kompanija, i dodala da bi sledeće godine trgovina mogla da dostigne 1.300 GWh.

Prvi korak u saradnji je isporuka električne energije kompaniji HEP preko firme DTEK Hungary Power Trade

HEP je saopštio da Sporazum predstavlja temelj za buduću suradnju dve kompanije kroz zajednički nastup na stranim tržištima, zajednička ulaganja u sektoru proizvodnje, kao i trgovinu električnom energijom, gasom i drugim energentima.

DTEK je najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini

Važnost Sporazuma, kako je naveo HEP, pokazuje podatak da je DTEK najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini i najveći privatni proizvođač gasa, kao i jedan od tri najveća investitora u obnovljive izvore energije (u sunčevu energiju i energiju vetra). Ukupni instalisani kapaciteti kompanije DTEK za proizvodnju električne energije su 17 GW, a broj kupaca koje snabdeva je 3,6 miliona.

Sporazum je još jedan korak ka širenju prisustva ukrajinske kompanije na evropskim energetskim tržištima

„Sporazum je još jedan korak ka širenju prisustva kompanije DTEK na evropskim energetskim tržištima. Takođe, njegovo potpisivanje približiće ukrajinski energetski sistem evropskom energetskom sistemu, doprinoseći daljem jačanju energetske sigurnosti Ukrajine“, izjavio je izvršni direktor ukrajinske kompanije Maxim Timchenko.

„Velike mogućnosti za saradnju u razvoju obnovljivih izvora energije“

Predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, izjavio je da su u sektoru OIE, obe firme, poslednjih nekoliko godina napravile veliki napredak.

„U razvoju obnovljivih izvora vidimo velike mogućnosti i prostor za intenzivnu međusobnu saradnju“, istakao je on.

Pre nekoliko dana HEP je započeo gradnju svog prvog vetroparka Korlat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. oktobar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

14. oktobar 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

14. oktobar 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

14. oktobar 2019. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana