Električna energija

Nano Energies prvi sertifikovani agregator za usluge sekundarne regulacije u Hrvatskoj

Nano Energies hrvatska agregator afrr sekundarna regulacija

Foto: Nano Energies

Objavljeno

17.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Firma Nano Energies zadovoljila je sertifikacijsku proveru koju je za rezervu snage za automatsku sekundarnu regulaciju sproveo Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS).

Nano Energies je saopštila da je dobijanjem sertifikata postala prvi nezavisni agregator koji pruža uslugu sekundarne regulacije u Hrvatskoj.

Sertifikacija je, kako su dodali, pokazala da njihov sistem može uspešno da agregira niz manjih jedinica i istovremeno zadovolji HOPS-ove zahteve kada je reč o rezervi snage za ponovno uspostavljanje frekvencije sa automatskom aktivacijom (eng. Automatic Frequency Restoration Reserve – aFRR), ključnoj komponenti sekundarne regulacije frekvencije u elektroenergetskom sistemu.

„Riječ je o značajnoj prekretnici za tvrtku i hrvatski energetski sustav jer dodatno osnažuje stabilnost i pouzdanost elektroenergetske mreže”, istakao je Dominik Maričević, menadžer za Hrvatsku u firmi Nano Energies.

Firma pruža usluge u Češkoj, Hrvatskoj i Rumuniji

Inače, češka firma Nano Energies Hrvatska, koja je deo DES Holdinga, je prva koja je dobila licencu za agregatora u Hrvatskoj, i to avgusta 2022. godine. DES Holding je početkom godine preuzela firma Second Foundation.

U Nano Energies kažu da svakodnevno sarađuju sa korisnicima u Češkoj, Hrvatskoj i Rumuniji kako bi se održala ravnoteža između proizvodnje i potrošnje u prenosnom sistemu, čime se eliminišu prekidi u snabdevanju.

Nano Energies grupa upravlja virtuelnim elektranama u pomenute tri zemlje.

Firma, kako dodaju, upravlja energetskim uređajima korisnika na daljinu i pruža pomoćne usluge tako da trenutno reaguje na odstupanja u mreži u zavisnosti od potreba prenosnog sistema.

Jednostavno rečeno, korisnici usluga firme Nano Energies ubiru dodatne prihode zahvaljujući spremnosti da pomognu osiguranje stabilnost prenosnog sistema.

Rezerva za očuvanje stabilnosti i pouzdanosti elektroenergetske mreže

Nano Energies hrvatska afrr sekundarna regulacija agregator hops

Nano Energies je objasnio da je aFRR rezerva snage vrsta rezerve čija je svrha očuvanje stabilnosti i pouzdanosti elektroenergetske mreže.

Za razliku od rezerve za ponovnu uspostavljanje frekvencije sa ručnom aktivacijom (mFRR), koju dispečeri mogu ručno aktivirati, aFRR rezerva snage aktivira se automatski nakon poremećaja u mreži do kojih dolazi zbog razlike između proizvodnje i potrošnje u elektroenergetskom sistemu.

Uzrok takvih poremećaja sve je veća integracija obnovljivih izvora na mrežu, ali to su i sve češća nevremena koja se dešavaju, ispad proizvodnih jedinica ili velikih potrošača, navela je firma.

AFRR usluga objedinjuje jedinice koje mogu vrlo brzo povećati ili smanjiti svoju proizvodnju ili potrošnju električne energije. Ti se resursi drže u rezervi i automatski reaguju na potrebe mreže u vrlo kratkom roku, a kada se frekvencija ponovno uspostavi, automatski se deaktiviraju i vraćaju na redovni način rada.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS stipendije za studente tehnickih fakulteta

EPS raspisao konkurs za dodelu stipendija za studente tehničkih fakulteta

17. oktobar 2024. - Elektroprivreda Srbija dodeljuje 30 stipendija studentima završnih godina tehničkih fakulteta i onima koji su prvi put upisali master studije

Nano Energies hrvatska agregator afrr sekundarna regulacija

Nano Energies prvi sertifikovani agregator za usluge sekundarne regulacije u Hrvatskoj

17. oktobar 2024. - Firma Nano Energies zadovoljila je sertifikacijsku proveru koju je za rezervu snage za automatsku sekundarnu regulaciju sproveo HOPS

srbija solar 1 GW ugt hyundai potpisivanje ugovor

Srbija potpisala ugovor sa konzorcijumom Hyundai Engineering-UGT Renewables za 1 GW solara

17. oktobar 2024. - Potpisan je ugovor o strateškom partnerstvu između Srbije i konzorcijuma Hyundai Engineering-UGT Renewables

Kineske kompanije srusile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina 26 magavata

Kineske kompanije srušile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina

17. oktobar 2024. - Dongfang je na tržište izbacio vetroturbinu od 26 megavata, najjaču na svetu, za postrojenja na moru. Kineske firme su oborile rekorde u još dva segmenta.