Električna energija

Otvoren Alexandroupolis LNG Terminal u Grčkoj – gas i za Srbiju, Severnu Makedoniju

Otvoren Alexandroupolis LNG Terminal Grckoj gas Srbiju Severnu Makedoniju

Foto: Gastrade

Objavljeno

01.10.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Lučki grad Aleksandrupolis na severoistoku Grčke postaje ulazna kapija za energetski sektor u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Danas je pušten u rad Alexandroupolis LNG Terminal, plutajuće postrojenje za skladištenje i regasifikaciju (FSRU).

Mešovita kompanija Gastrade naziva svoj novi Alexandroupolis LNG Terminal jednim od najvažnijih energetskih projekata na evropskom, regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou. Istakla je da je tu investiciju pre 15 godina osmislio Dimitris Kopeluzos, osnivač, predsednik i direktor uprave grupacije Copelouzos.

Projekat doprinosi energetskoj bezbednosti Jugoistočne i Centralne Evrope kao i diverzifikaciji izvora i koridorâ za snabdevanje energentima, odlučno nadograđujući ulogu i značaj Grčke na savremenoj energetskoj mapi Evrope, čineći je ulaznom kapijom za energiju za više od devet zemalja, stoji u saopštenju.

Copelouzos je ugovorio prodaju svojih 20 odsto udela u gasnoj elektrani od 840 megavata u izgradnji PPC-ju, čiji je manjinski partner DEPA Commercial

Alexandroupolis LNG Terminal je danas počeo s radom blizu obale kod Aleksandrupolisa, lučkog grada blizu granice sa Turskom. Početak radova je obeležen u maju 2022. godine.

Grčka elektroprivreda Public Power Corp. (PPC ili, na grčkom, DEI) i njen uskoro jedini manjinski partner DEPA Supply, poznatiji kao DEPA Commercial, u tom kraju grade gasnu elektranu od 840 megavata. Copelouzos je ugovorio prodaju svog udela od 20 procenata PPC-ju.

Od konačne odluke o investiranju do prijema prvih tankera

Projekat je počeo da se materijalizuje kada je Gastrade 27. januara 2022. doneo finalnu investicionu odluku – FID. FSRU tanker je napravljen u Singapuru. To plovilo je prošlog novembra krenulo iz brodogradilišta Seatrium. U Tračko more je stiglo 17. decembra i usidrilo se na svojoj trajnoj poziciji.

Alexandroupolis LNG Terminal uključuje podmorski i kopneni gasovod. Povezan je sa nacionalnom mrežom za prenos, preko koje će gas ići od Grčke do Bugarske, Rumunije, Severne Makedonije, Srbije, Moldavije, Ukrajine, Mađarske i Slovačke, napomenuo je Gastrade.

Ovo postrojenje može da regasifikuje LNG u do 5,5 milijardi kubnih metara plavog goriva godišnje.

U toku su projekti gasovoda za povezivanje Severne Makedonije sa Grčkom i Srbijom, koja već ima interkonekciju sa Bugarskom.

„Imamo viziju da tržištu damo projekat koji će raditi na način koristan za društvo u Aleksandrupolisu, životnu sredinu i naše kupce, omogućavajući stabilnu i pouzdanu opciju za snabdevanje i obuhvatanje celog našeg regiona. Želimo da postanemo ‘referenca za izvrsnost“ u infrastrukturi“, poručio je direktor uprave Gastradea Kostis Sifneos.

Alexandroupolis LNG Terminal ima pet ravnopravnih vlasnika

Na komercijalnom nivou se uključilo četrnaest grčkih i drugih kompanija. Rezervisali su skoro celokupni kapacitet barem do 2030, otkrila je kompanija.

„Alexandroupolis LNG Terminal je mnogo više od poslovnog projekta. To je opipljiv dokaz mogućnosti koje u Grčkoj imamo za pravljenje evropske infrastrukture kojom se rešavaju problemi našeg doba, otvaraju šanse i perspektiva za bolju i održivu budućnost energetike“, izjavila je osnivačica i akcionarka Elmina Kopeluzu.

Postrojenjem upravlja grčka kompanija GasLog

Ona drži 20 procenata, koliko imaju i operator postrojenja GasLog, čije je sedište u Pireju, grčki državni snabdevač, uvoznik i trgovac gasom DEPA Commercial i bugarski i grčki operatori sistema prenosa gasa Bulgartransgas (Bulgartransgaz) i DESFA.

„GasLog je ponosan što je odigrao ključnu ulogu u razvoju projekta od samog početka, konverziji tankera za LNG u FSRU, dopremanje tog plovila u Aleksandrupolis i uspešnom početku rada za terminal Alexandroupolis, dajući doprinos u svojstvu deoničara i operatora FSRU-a“, rekao je generalni direktor GasLog-a Paolo Enoici.

Tačka ulaska gasa iz SAD, Katara, Egipta…

Pokazalo se da je odluka Bugarske i Bulgartransgasa iz 2020. da postanu akcionari sa 20 odsto udela u kompaniji Gastrade bila strateška, po mišljenju izvršnog direktora Bulgartransgasa Kirila Ravnačkog.

Novo postrojenje omogućava snabdevanje gasom iz Sjedinjenih Država, Katara, Egipta i drugih zemalja, dodao je. „Sve veća uloga LNG-a za region i dostupnost ovog novog kapaciteta za skladištenje i regasifikaciju LNG-a ima ogroman značaj za zemlje JIE koje hoće da diverzifikuju snabdevanje nauštrb ruskog gasa. To će takođe unaprediti likvidnost i integraciju tržišta u našem regionu“, prokomentarisao je Ravnački.

Važan korak za inicijativu Vertikalnog gasnog koridora, projekat ekspanzije gasovoda IGB

Početak komercijalnog poslovanja tačka je za jačanje inicijative Vertikalnog gasnog koridora (Vertical Gas Corridor), podseća Gastrade. Reč je o povezivanju Grčke, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke, Moldavije i Ukrajine. Gas bi tako, pored Rusije, stizao iz još dva pravca.

Novo postrojenje za uvoz LNG-a, uz postojeći Revithoussa LNG Terminal i u kombinaciji sa investicijama kompanije DESFA u jačanje izvoznog kapaciteta grčke gasne mreže, dalje ojačava energetsku infrastrukturu i interkonektivnost u regionu, navela je generalna direktorka grčkog operatora sistema za prenos gasa Marija Rita Gali.

Ona je ukazala i na ulogu Transjadranskog gasovoda (Trans Adriatic Pipeline – TAP), interkonektora Grčke i Bugarske IGB i Vertikalnog gasnog koridora.

Današnji početak rada omogućava planirano povećanje kapaciteta IGB-a sa tri na pet milijardi kubnih metara godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvoren Alexandroupolis LNG Terminal Grckoj gas Srbiju Severnu Makedoniju

Otvoren Alexandroupolis LNG Terminal u Grčkoj – gas i za Srbiju, Severnu Makedoniju

1. oktobar 2024. - Alexandroupolis LNG Terminal je danas počeo s radom. Iz ovog postrojenja će se snabdevati barem devet zemalja.

Poslednja termoelektrana prestaje sa radom u Velikoj Britaniji

Poslednja termoelektrana na ugalj u Velikoj Britaniji danas prestaje sa radom

1. oktobar 2024. - Poslednja elektrana na ugalj u Velikoj Britaniji, Ratcliffe-on-Soar, u ponoć zvanično prestaje s radom

Vetroelektrana iznad vetroelektrane najvisa turbina izgradnji rudniku uglja Nemackoj

Vetroelektrana iznad vetroelektrane – najviša turbina u izgradnji na bivšem rudniku uglja u Nemačkoj

1. oktobar 2024. - Gicon gradi vetroturbinu s najvišim pilonom na svetu, i to između postojećih nižih vetrenjača u okviru hibridne elektrane na mestu bivšeg rudnika uglja

hrvatska hep ods solar distributivni sistem suncane elektrane

Hrvatska na distributivnom sistemu ima solar snage 642 MW

1. oktobar 2024. - U Hrvatskoj je do kraja juna na distributivni sistem bilo priključeno više od 21.000 solarnih elektrana ukupne snage 642 MW