Vesti

Alcazar potpisao ugovor o priključenju za vetropark Bijela

crna gora cges alcazar bijela prikljucak na mrezu asanovic casari

Enriko Kazari i Ivan Asanović (foto: CGES)

Objavljeno

26.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crnogorski elektroprenosni sistem potpisao je ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje vetroelektrane Bijela, snage 118,8 MW, sa kompanijom Alcazar.

Ugovor o priključenju na mrežu potpisali su Ivan Asanović, izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), i Enriko Kazari (Enrico Casari), predstavnik vetroelektrane Alcazar Energy, saopštio je CGES, i dodao da time nastavlja eru razvoja obnovljivih izvora energije u zemlji. Ugovor, kako su istakli, predstavlja  značajan iskorak ka zelenoj tranziciji i postizanju ciljeva održivog razvoja.

Ugovor sa kompanijom Alcazar je šesti takav ugovor koji je potpisao CGES. Ukupna instalisana snaga elektrana, solarnih parkova i vetroelektrana, je sa ovim najnovijim 1.327 MW. Ugovori su potpisani sa firmama M Energy, Sun horizon, Obnovljivi izvori energije, EE korita i Agenos Energy.

Za nadogradnju trafostanice obezbeđen je kredit EBRD-a

Elektrana kompanije Alcazar će biti priključena na trafostanicu „Brezna“, koja se nalazi na severozapadu Crne Gore, a komercijalno puštanje u rad očekuje se u 2027. godini. Pre priključenja potrebno, kako je naveo CGES, obaviti nadogradnju trafostanice sredstvima koje pokriva Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), sa kojom je, ovaj operator prenosnog sistema, već potpisao ugovor o kreditnom aranžmanu.

Potpisivanje ugovora o priključenju na mrežu predstavlja veoma važnu prekretnicu za vetroelektranu Bijela, koju je u septembru 2023. kupio Alcazar Energy, uz partnerstvo sa Simes Inženjeringom i Sistemom MNE, prvobitnim nosiocima grinfild projekta, naveo je CGES.

Vrednost projekta procenjena je na 200 miliona dolara

Projekat je tada procenjen na 200 miliona dolara. Alcazar je, inače, u maju najavio da planira da na Zapadnom Balkanu kupi još nekoliko projekata kako bi dostigao ukupan kapacitet od 1.000 MW. Samo mesec kasnije ozvaničio je investiciju u vetropark snage 400 MW u Severnoj Makedoniji, što je, kako su naveli, jedan od koraka na putu stvaranja najveće platforme za energiju iz obnovljivih izvora na Zapadnom Balkanu.

CGES je sada naveo da će vetroelektrana Bijela otvoriti više od 800 radnih mesta u građevinarstvu, a kada počne sa radom proizvodiće dovoljno čiste energije za više od  20.700 domaćinstava godišnje.

Poptisivanju ugovora prisustvovali su i Dragan Perunović, direktor Sektora za razvoj i investicije CGES-a, i predstavnici kompanije Alcazar Energy Marko Radulović i Dejan Milić.

crna gora cges alcazar bijela prikljucak na mrezu

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi talas velikih solarnih projekata Crnoj Gori u redu za dozvole

Novi talas velikih solarnih projekata u Crnoj Gori u redu za dozvole

26. septembar 2024. - Qair i drugi investitori u Crnoj Gori dostavljaju zahteve za dozvole i odobrenja za još jedan talas velikih solarnih projekata

Mickoski: Evropi ove zime preti energetska kriza zbog Ukrajine

26. septembar 2024. - Ukrajina je zbog rata ostala bez dobrog dela elektrana za proizvodnju električne energije, pa je prinuđena da uvozi električnu energiju

GEN-I svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

GEN-I pustio u rad svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

26. septembar 2024. - GEN-I grupa je u opštini Kavadarci u Severnoj Makedoniji izgradila fotonaponsko postrojenje od 11,8 megavata

evropa solar radna mesta poslovi izvestaj EU Solar Jobs Report 2024

Usporava rast zelenih poslova u EU, povećanje u solaru samo 0,4 odsto u 2024.

26. septembar 2024. - Broj radnih mesta u sektoru solarne industrije u Evropi povećan je 27 odsto u 2023. godini u odnosu na 2022.